BIST100 Endeksi
BİST100 endeksi dünkü işlemlerde 9395-9484 bandında hareket etti. Endeks gün sonunda %0,32 oranında değer kaybederek 9418 puandan kapattı. İşlem hacmi 78 milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse en çok katkıyı ASELS, TCELL, SISE sağlarken, BIMAS, TUPRS, KCHOL baskılayan tarafta yer aldı. Sınai endeksi %0,47 değer kaybetti, bankacılık endeksi %0,16 değer kazandı. Bankacılık endeksi (XBANK) önceki gün görülen yükselişin ardından dün bir miktar kar satışları ile karşı karşıyaydı. En düşük 13573 seviyesini test eden endeks, önemli ortalamaların üzerinde seyretmeye devam ediyor. Endeksin 5 günlük AO’su 13416’ya kadar yükselmiş durumda. Aşağı yönlü hareketlerin devamında ilk destek seviyesi olarak orta uzun vadede takip ettiğimiz 200 günlük AO’nun da yakınlarında bulunan 13500 seviyesi izlenebilir. Bu seviyenin de altında 5 günlük AO’nun yakınlarındaki 13400 ve 13300 seviyeleri bulunuyor. Özellikle 200 günlük AO üzerinde teknik görünümün pozitif olduğu endekste yukarı yönlü hareketlerde Salı gününün zirvesi 13800 ve 13900 seviyeleri takip edilebilir. Bu seviyeler üzerinde ise 14000 psikolojik eşiği bulunuyor.
Piyasanın savaş haberlerine verdiği tepkilerin azalması etkisi ile BIST-100 endeksi dün yatay negatif seyretti. Güne 9474 seviyesinde hafif pozitif başlanmasının ardından kar satışları ile test edilen en düşük seviye 9395 oldu. Orta vadede izlediğimiz 50 günlük AO 9348 seviyesinde bulunmakta. Daha uzun vadeli izlediğimiz 200 günlük AO ise 9600 seviyelerine yakın kapanış yaptı. Kısa vadede sırasıyla 50 günlük ve 5 günlük AO’larının bulunduğu 9350-9325 seviyelerini destek olarak önemsiyoruz. Bu seviyelerin altında 9300 eşiğinin de aşağı yönlü geçilmesi durumunda 9250 desteği izlenebilirken, satışların artması durumunda ise Salı günü görülen boşluğun kapanması ile 9175 seviyelerine kadar geri çekilmeler izlenebilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise 9500 seviyesinde güçlü bir direnç oluştuğunu gözlemliyoruz. Bu seviye üzerinde ise 200 günlük AO’nun bulunduğu 9600 ve yaklaşık son iki ayın zirve seviyesi 9750 dirençleri takip edilebilir. Kısa vadeli teknik göstergelerden stochastic, momentum ve RSI yeniden alım bölgelerine doğru yükselişine devam ediyor. MACD göstergesi ise hala sıfır ekseni altında bulunmasına rağmen sinyal çizgisini yukarı yönlü kesmiş durumda. Dolar bazında günü 2,37 centten kapatan endeks dün 22 günlük AO’nun bulunduğu 2,36 seviyesine kadar geri çekildi. Orta vadeli trendin yukarı dönmesi için 2,39 üzeri kapanışlar önemini koruyor. Aşağı yönde ise 2,36-2,35 seviyeleri destek seviyeleri olarak izlenebilir.
Küresel piyasalar bu sabah yatay pozitif yönde…
ABD’de dün piyasalar haftaya güçlü bir başlangıç yaptıktan sonra bugün daha temkinli bir seyir izledi. Yatırımcılar, İsrail ve İran arasında ABD’nin arabuluculuğunda sağlanan geçici ateşkesin kalıcı hale gelme ihtimalini değerlendirirken, odak yeniden Fed Başkanı Powell’ın Kongre’deki sunumuna ve ekonomik verilere kaydı. Powell, faiz indirimi konusunda sabırlı olunması gerektiğini belirtse de, düşen petrol fiyatları ve artan risk iştahı Fed’in yıl sonuna doğru faiz indirimi için alan kazanabileceğine işaret ediyor. Özellikle enerji fiyatlarındaki gerileme ve jeopolitik risklerin zayıflaması, hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü potansiyeli desteklerken, tahvil getirilerinde yatay bir seyir izlendi. Bitcoin’in 107.000 dolar seviyesini aşması kripto bağlantılı hisselere alım getirirken, konut satışlarındaki sert düşüş ve bazı şirketlerin zayıf bilançoları piyasada ayrışmalara neden oldu. Dün S&P 500 %0 ile değişmedi, Nasdaq Composite %0,21 değer kazandı, Dow Jones %0,25 değer kaybetti. Bugünün odağında GSYH büyüme verisi ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) yer alacak. Büyüme ve enflasyon dinamiklerine ilişkin bu veriler, Fed’in faiz indirimi patikasına yönelik beklentilerin şekillenmesi açısından kritik önemde olacak. Euro Bölgesi’nde dün piyasalar, İsrail-İran ateşkesinin yarattığı iyimserlikle yükseliş eğilimine devam etti. NATO zirvesinde savunma harcamalarının artırılması ve Almanya’nın 3. çeyrekte planladığından 19 milyar euro daha fazla borçlanacağını açıklaması, bölgede kamu harcamalarının ve bütçe açığının genişleyeceğine işaret etti. Öte yandan, ABD ile AB arasında 9 Temmuz’a kadar sonuçlanması gereken gümrük vergisi müzakereleri belirsizlik yaratıyor. ABD’nin %50’lik tarifelerine karşı AB’nin hazırladığı geniş kapsamlı misilleme tarifeleri de müzakereleri zorlaştıran unsurlar arasında. Bugünkü ECB Genel Konsey toplantısı bu anlamda dikkatle izlenecek. Euro Stoxx 50 endeksi dün %1,10 değer kaybetti. Yurt içi piyasalarda dün TCMB’nin açıkladığı Haziran ayı sektörel enflasyon beklenti anketinde, hanehalkı 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %53’e gerileyerek Kasım 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Enflasyon beklentilerindeki hızlı gerileme faiz-enflasyon makasını açarak, önümüzdeki dönemde faiz indirimi için alan yaratabileceği algısını destekliyor. Bu iyimserlik, jeopolitik ve tarife cephesinde barış iklimi gerçekleşirse hisse senedi piyasalarında da risk iştahını destekleyen unsurlar arasında yer alabilir.
Asya borsaları bu sabah çoğunlukla alıcılı yönde seyrediyor…
ABD’de vadeli piyasalar bu sabah pozitif yönde. Bugün piyasalarda ABD’de 1Ç25 GSYH ve 1Ç25 çekirdek kişisel tüketim giderleri, yurt içinde ise TCMB PPK toplantı özeti takip edilecek. BİST 100 endeksinde güne yatay pozitif yönde başlanmasını beklemekteyiz. Kısa vadede sırasıyla 50 günlük ve 5 günlük AO’larının bulunduğu 9350-9325 seviyelerini destek olarak önemsiyoruz. Yukarı yönlü hareketlerde ise 9500 seviyesinde güçlü bir direnç oluştuğunu gözlemliyoruz. Bu seviye üzerinde ise 200 günlük AO’nun bulunduğu 9600 ve yaklaşık son iki ayın zirve seviyesi 9750 dirençleri takip edilebilir.
Teknik Takip Listesi
Kaynak: Anadolu Yatırım Teknik Bülten