BIST100 Endeksi
BİST100 endeksi dünkü işlemlerde 9218-9434 bandında hareket etti. Endeks gün sonunda %0,41 oranında kazanç ile 9350 puandan kapattı. İşlem hacmi 90 milyar TL olarak gerçekleşti. Endekse en çok katkıyı EREGL, THYAO, SAHOL sağlarken, ASELS, TUPRS, PASEU baskılayan tarafta yer aldı. Sınai endeksi %0,73, bankacılık endeksi %0,92 değer kazandı. Geçtiğimiz haftanın ikinci yarısında satış baskısı altında kalan bankacılık endeksi (XBANK), dünkü işlemlerde tepki alımları ile karşılaştı. XBANK gün sonunda 5 günlük AO’sının da yaklaştığı 13430 yakınlarında günü tamamladı. Yukarı yönde pozitif görüntünün devamı için ise geçen haftanın tepe noktası 13832 ve 14000 dirençlerinin geçilmesi gerekiyor. XBANK’ta olası satışların devamında 13000 altında ise 12750-12500 ilk destekleri oluşturmaktadır.
BIST100 endeksi dünkü işlemlerde 9218’den gelen tepki alımları ile yönünü yukarı çevirdi. Geçtiğimiz haftanın son iki işlem gününde görülen satış baskısı ile teknik görünümü zayıflamıştı. Gün içinde artan alımlarla endeks 22 ve 50 günlük AO’sının yaklaştığı 9380 puanı geçti ve en yüksek 9434 puanı test etti. Cuma günkü işlemlerde oluşan aşağı kaçış boşluğunun kapanması için endeksin 9510 puan üzerine yerleşmesi gerekmektedir. Sonraki önemli direnç ise 200 günlük AO’sı 9620 puan ve orta vadeli alçalan kanal üst bandı 9700’de bulunuyor. Endekste olası satışlarda ise 9200 ve 9000 destekler olarak izlenebilir. 9000 puan altında ise 8900 ve 8750 destekleri bulunuyor. Genel görüşümüz endekste olası satışlarda 9000 puanın önemli destek olarak çalışması, yukarı yönde yükselişin devamı için ise 9380 üzerinde kapanışların görülmesi ve ardından 200 günlük AO’nın hedeflenmesi şeklindedir. Orta Doğu’da artan gerginlik ile ilgili olası haber akışları yeni haftada hareket bandının artmasına neden olabilir.Kısa vadeli teknik göstergelerden stochastic, momentum ve RSI dünkü alımlarla yönünü pozitife çevirdi. Orta vadeli teknik yönde takip ettiğimiz MACD göstergesi günlük bazda sıfır ekseninde ve henüz alım yönündeki hareketini sürdürmektedir. Dünkü işlemlerde dolar bazında2,34-2,39 bandında hareket eden endeks, günü 2,37 centten kapattı. Endeksin dolar bazında bu yıl 2,28-2,97 bant aralığında hareket etmiştir.
Piyasalarda jeopolitik gerilim devam ediyor…
Dün geçtiğimiz haftanın jeopolitik geriliminin piyasalara yarattığı baskıda bir miktar azalma görülmüştü. Petrol üretim ve ihracat tesislerinin saldırılardan etkilenmemesi, petrol fiyatlarında dün bir miktar gerilemeye sebep olmuştu. Bazı kaynaklara göre İran, gerilimi sona erdirerek nükleer konusunda müzakerelere devam etmek için aracı ülkeler aracılığı ile haber gönderiyordu. Bu sabah takip ettiğimiz gelişmelerde Trump’ın G-7 zirvesinden erken ayrılması ve Tahran’ın tahliye edilmesi gerektiğine yönelik açıklamaları, yeniden gerilimin bir süre daha devam edebileceğine işaret etti. Savaşın pay piyasaları üzerindeki etkisi hafiflemiş olsa da brent petroldeki haber akışına endeksli volatil seyir devam edecektir. Dün S&P 500 %0,94, Nasdaq %1,52, Dow Jones Industrial %0,75 değer kazandı. Bu hafta ABD’nin odağında Fed’in faiz oranı kararı bulunuyor. Faiz oranlarının bu toplantıda sabit bırakılması bekleniyor. Ancak bu karar ile birlikte Fed Açık piyasa komitesinin ekonomik projeksiyonları açıklanacak. Projeksiyonlardaki değişim, özellikle yılsonu enflasyon ve faiz oranı tahminleri, piyasalarda yönü belirleyebilir. Vadeli piyasalarda Fed’den bu yıl iki çeyrek faiz indirimi fiyatlanmaya devam ediyor. En yakın indirimin ise Eylül ayı toplantısında yapılması beklenmekte. Yurt içinde dün piyasa katılımcıları anketi Haziran ayı verileri açıklandı. Piyasa katılımcılarının yılsonu enflasyon beklentisi %30,35’ten %29,86’ya geriledi. Faiz oranı beklentilerinde ise bu hafta yapılacak toplantıda bir indirim beklentisi oluşmazken, katılımcılar Temmuz ayında TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %46’dan %43’e çekmesini bekliyor. Dün ayrıca yurt içi piyasalarda İsrail-İran geriliminin yarattığı baskının bir miktar azaldığını izledik. Geçtiğimiz haftaya göre azalan baskı, bölgeden olumlu haberler gelmesi halinde etkisini kaybedebilir; ancak petrol fiyatlarındaki yüksek seyrin devam etmesi, dezenflasyon sürecini olumsuz etkileyerek TCMB’nin faiz indirim döngüsünde daha yavaş davranmasına sebep olabilir.
Asya borsaları bu sabah çoğunlukla satıcılı yönde seyrediyor…
Bu sabah Japon Merkez Bankası (BoJ) faizi oranlarını sabit tuttu ve tahvil alımlarındaki hızını gelecek mali yıldan itibaren yavaşlatma kararı aldı. Asya borsaları ve ABD’de vadeli piyasaları bu sabah satıcılı yönde bulunuyor. Bugün piyasalarda ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi, Euro Bölgesi ve Almanya’da ZEW ekonomik hissiyatı, yurt içinde ise Tarım ÜFE verileri takip edilecek. BİST 100 endeksinde güne yatay yönde başlanmasını beklemekteyiz. Genel görüşümüz endekste olası satışlarda 9000 puanın önemli destek olarak çalışması, yukarı yönde yükselişin devamı için ise 9380 üzerinde kapanışların görülmesi ve ardından 200 günlük AO’nın hedeflenmesi şeklindedir. Orta Doğu’da artan gerginlik ile ilgili olası haber akışları yeni haftada hareket bandının artmasına neden olabilir.
Kaynak: Anadolu Yatırım Teknik Bülten