BİST100
BİST 100 endeksi, Çarşamba gününü yüzde 0.52 artışla, 10,970.37 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 10,848.97, en yüksek 11,000.09 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki kapanışının 56.27 puan üzerine çıktı. Endeksin dolar bazında değeri ise 260.51$ seviyesinde bulunuyor. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 41 tanesi günü yükselişle tamamlarken 23 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. En çok değer kazanan endeks %6.07 artışla BIST FİN. KİR. FAKTORİNG endeksi olurken, en çok değer kaybeden endeks %3.86 kayıpla BIST METAL ANA endeksi oldu. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 66 tanesi değer kazanırken, 32 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 159 Milyar TL (3.78 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %69.56 olarak gerçekleşti.
New York borsası, günü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 200 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,48 artarak 47,311 puana ulaştı. S&P 500 endeksi yüzde 0,37 artışla 6.796,31 puana, Nasdaq endeksi yüzde 0,65 kazançla 23.499,80 puana çıktı. ABD’de özel sektör istihdamına ilişkin veriler ve Yüksek Mahkeme’de görülen tarife davası sonrası pay piyasalarında pozitif bir seyir izlendi. Ülkede federal hükümetin kapalı kalmaya devam etmesi ekonomik veri akışında aksamaya yol açsa da açıklanan alternatif göstergeler yatırımcılar tarafından değerlendirildi. ADP Araştırma Enstitisü tarafından açıklanan verilere göre, ABD’de özel sektör istihdamı ekimde 42 bin ile piyasa beklentilerinin üzerinde artış kaydetti. Analistler, özel sektör istihdamında ekim ayında yaşanan toparlanmanın iş gücü piyasasının zayıfladığına dair endişeleri bir miktar hafiflettiğini belirtti. Tedarik Yönetim Enstitüsünün (ISM) açıkladığı hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) de ekimde 52,4’e çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da izlenirken Fed Yönetim Kurulu Üyesi Stephen Miran, mevcut faiz oranlarının fazla kısıtlayıcı olduğunu ve ülke ekonomisi için risk oluşturduğu yönündeki görüşünü yineledi. Öte yandan, ABD Yüksek Mahkemesinde görülen tarife
davası takip edilirken Başkan Donald Trump’ın uyguladığı tarifelerin başkanın acil durum yetkilerini aşıp aşmadığının değerlendirildiği davada tarafların savunmaları dinlendi. Yüksek Mahkemenin Trump’ın tarifelerine şüpheyle yaklaştığı görülürken Trump yönetimini temsil eden ve tarifeleri savunan John Sauer, yargıçlarının zorlu sorularıyla karşı karşıya kaldı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise duruşma sonrası verdiği bir röportajda, Yüksek Mahkeme’deki soruları dinledikten sonra kararın Başkan Trump ve yönetimin lehine olacağı konusunda “çok iyimser” olduğunu ifade etti. Şirketlerin bilançoları da yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. Yarı iletken şirketi Advanced Micro Devices’ın (AMD) hisseleri, üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının beklentileri aşmasının ardından düşüşle başladığı günü yüzde 2,5 yükselişle tamamladı. Super Micro Computer’un hisseleri ise finansal sonuçlarının beklenenden zayıf gelmesiyle yüzde 11,5 düştü. Pinterest’in hisseleri de şirketin hisse başına karının üçüncü çeyrekte beklentileri karşılayamaması ve dördüncü çeyreğe ilişkin gelir beklentisinin tahminlerin altında kalmasının ardından yüzde 21,8 değer kaybetti. McDonald’s’ın hisseleri ise restoran zincirinin satışlarının üçüncü çeyrekte artmasıyla yüzde 2,2 yükseldi.
Avrupa borsaları, haftanın üçüncü işlem gününü yatırımcıların teknoloji şirketlerinde yüksek değerlemelere ilişkin endişelerinin artmasına rağmen ABD borsalarındaki hafif toparlanmanın desteğiyle yükselişle tamamladı. Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,25 artışla 572,03 puana çıktı. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64 değer kazanarak 9.777,08 puana, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,42 artarak 24.048,87 puana ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,41 yükselerek 43.458,49 puana ulaştı. Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 artışla 8.074,23 puandan kapandı. Şirket hisselerinden Alman lüks otomobil üreticisi BMW’nin hisseleri otomotiv bölümündeki faaliyet kar marjının yılın üçüncü çeyreğinde analistlerin beklediğinden biraz daha fazla artmasının ardından bugün yüzde 6,9 değer kazandı.
VİOP 30 Endeks
VİOP30 Endeks Aralık Kontratı, önceki işlem gününü 12.461,00 uzlaşma fiyatından tamamladı. BİST 30 Vadeli İşlemleri dünkü işlem gününü +75,00 (+0,61%) puan artışla noktaladı. Açılış 12.377 seviyesinden gerçekleşirken gün aralığı 12.282-12.535 seviyeleri arasında fiyatlanmıştır. BİST 30 Vadeli İşlemleri Teknik Analizini değerlendirdiğimizde Hareketli Ortalamaların ve de Teknik İndikatörlerin “Güçlü Al” dediğini gözlemliyoruz. Pozitif senaryoda yukarıda 12.571 – 12.756 – 12.874 direnç seviyeleri göze çarparken negatif senaryoda ise dikkat edilmesi gereken seviyeler 12.268– 12.150– 11.965 destek seviyeleri olabilir.
Kaynak: Acar Menkul