Aksa Akrilik 2024 4. Çeyrek Bilanço Analizi / Kuveyt Türk Yatırım – (18.02.2025)

Aksa Akrilik Finansal Sonuç Değerlendirmesi

Tavsiye: AL
Hedef Fiyat (TL): 15,40
Kapanış Fiyatı (TL): 11,55
Yükseliş Potansiyeli: %33

▪ Beklentilerin altında net kâr ve hasılat. Aksa 4Ç24 döneminde 31 milyon TL’lik net zarar açıkladı. İlgili dönemde konsensüs beklentisi 348 milyon TL ve Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak beklentimiz 454 milyon TL’lik net kâr açıklanması yönündeydi. Şirket’in net zarar açıklamasında; yıllık bazda hâsılatın oransal olarak maliyetlerden daha fazla gerilemesi ve 2023/12 döneminde oluşan 1,43 milyar TL’lik vergi gelirinin 2024/12’de oluşmaması etkili oldu. Şirket, 2024 yılı tamamında ise yıllık %52’lik sert düşüşle 1,14 milyar TL net kâr elde etti. Öte yandan Şirket’in 4Ç24’te 6,19 milyar TL olarak gerçekleşen hâsılatı yıllık %29’luk düşüşe karşın, çeyreklik %2 ile oldukça sınırlı artış kaydetti. Hâsılata ilişkin piyasa medyan beklentisi 7,31 milyar TL ve Kuveyt Türk Yatırım Araştırma olarak beklentimiz 7,39 milyar TL düzeyinde bulunuyordu. Şirket, 2024 yılının tamamında ise yıllık %18’lik gerileme kaydederek 28,36 milyar TL düzeyinde net satış geliri elde etti. Hâsılattaki düşüşte yurt içi satışlarda görülen %25’lik gerilemenin etkili olduğunu görmekteyiz. 2024 yılında sektörde görülen düşük talebin yanı sıra Çinli rakiplerin agresif fiyat politikaları, Şirket’in iç piyasadaki pazar kaybını kaybettiren ana unsur oldu.

Şirket, düşük kârlılığa karşın %4,16’lık verim oranı ile hisse başı net 0,48 kuruş düzeyinde temettü dağıtma kararı aldığını duyurdu.

▪ Net borçtaki yıllık artış sürüyor. Şirket’in net borcu çeyreklik %25’lik düşüşe karşın yıllık %1.378 ile güçlü artarak 3,28 milyar TL olarak gerçekleşti. Borç pozisyonun artmasında kısa vadeli borçlanmalardaki yükseliş etkili olmuştur. Şirket’in, serbest nakit akışındaki negatif görünümün sürdüğüne dikkat çekiyoruz.

▪ Sektörel Gelişmeler. Küresel anlamda enflasyonla mücadele sürerken ekonomilerde yavaşlamalar meydana gelmiştir. Türkiye’de ise para politikaları ve ekonomik önlemlerle birlikte enflasyonla mücadele devam ederken üçüncü çeyrekte belirgin bir şekilde hissedilen ekonomik durgunluğun birçok sektör gibi tekstil sektörü üzerinde de etkisi olmuştur. Artan finansman ve işletme maliyetleri talepte ciddi daralmalara yol açmıştır. 2024 yılında Türkiye’de tekstil sektörünü en çok zorlayan unsurlardan birisi olan enerji maliyetlerinin artması küçük montanlı çalışan firmalar üzerinde baskı oluşturmaktadır. Sermaye maliyetlerinin artması ve Türk Lirasının değer kazanması sektörde fiyat marjlarının daralmasına ve talebin zayıflamasına yol açtı. Teknik Elyaflara olan talebin 2024 yılında toparlanarak, tekstil elyaflarındaki kaybı kısmen telafi ettiğini görmekteyiz. Sektöre ilişkin bir diğer önemli gelişme ise; Çin kaynaklı haksız rekabete karşı yürütülen antidamping çalışmalarının Ticaret Bakanlığı tarafından resmi olarak duyurulması olmuştur. Bu uygulamayla birlikte yerel üreticilerin faaliyetlerinde bir miktar iyileşme görülebilir.

▪ Operasyonel Matrikler. Sektörel gelişmeler dikkate alındığında; Şirket, 2024 yılını %82 kapasite kullanımını ile tamamladı. Üretimde katma değerli ürünlere olan talepteki artış elyaflar iş biriminin karlılığını artırmıştır. Şirket, 2024 yılını toplam 292 bin ton sevkiyat ile tamamlayarak %49‘luk ihracat oranına ulaşmıştır. 2023 yılı genelinde 318 bin ton ihracata (%43) konu olmuştu. Öte yandan Şirket’in 2024 yılı sonunda ilk fazını gerçekleştirdiği ve 2025’ten itibaren tam etkisini göreceği 6.600 ton kapasiteli teknik iplik üretim tesisinin yurt dışı pazar odaklı olmasını değerli buluyoruz. Ayrıca, Şirket’in 2025 yılında devreye almasını beklediğimiz 20 milyon USD’lik yatırımı olan “Ultra Yüksek Moleküler Ağırlıklı Polietilen Elyaf” (Mithra) üretim tesisinin gelecekte gelir yaratma potansiyeli barındırdığını düşünüyoruz.

▪ Marjlarda sert gerileme. Enerji iş biriminde satış fiyatlarındaki düşüş ve hammadde maliyetlerindeki sınırlı artış nedeniyle kâr marjlarında önceki yıla kıyasla gerileme kaydedildi. Şirket’in 4Ç24 dönemi brüt kâr marjı %12,9’a, FAVÖK marjı %14’e gerilemiştir. Bunlara ek olarak vergi gelirlerinin ilgili dönemde oluşmamasının da etkisiyle net kâr marjı -%0,50 olarak gerçekleşti. Şirket’in hem yıllık hem de çeyreklik marjlarında düşüşler görülmesi operasyonel performansta gerilemeyi işaret etmektedir.

▪ Akrilonitril’de (“ACN”) ortalama seyir sürüyor. Akrilonitril (“ACN”) genel olarak tekstil sanayiinde akrilik elyaf üretiminde kullanılan hammaddedir. Endüstrinin satış fiyatının ana belirleyicisi olan ACN uluslararası piyasalarda yıla 1.150 USD/ton seviyesinde başlayıp ortalama 1.300-1.400 USD/ton seviyesinde seyretmiştir. Buna bağlı olarak akrilik elyaf satış fiyatları da yükseliş kaydetmiştir. ACN 2024 yılını ise 1.200-1.300 USD/ton bandında kapatırken hammadde tedarikinde bir sorun yaşanmamıştır.

▪ Değerlendirme. 4Ç24’te FAVÖK çeyreklik değişim göstermezken yıllık %53 düşüşle 867 milyon TL’ye geriledi (Konsensüs beklentisi: 1,33 milyar TL – Kuveyt Türk Yatırım Araştırma beklentisi: 1,63 milyar TL). Böylelikle, açıklanan finansalların beklentileri karşılayamadığını görmekteyiz. Marjlarda görülen sert gerileme operasyonel performansta bir miktar bozulmaya işaret etmektedir. Jeopolitik riskleri de dikkate alarak ekonomik durgunluğun olumsuz etkilediği sektör ile ilgili verileri yakından takip ediyor olacağız. Şirket, 2025 yılında ekonomi politikalarının 2024 ile paralel devam edeceği ve küresel talebin yılın ikinci yarısına kadar toparlanmamasını bekliyor. Bu gelişmeyle birlikte 2025 satışlarının 2024 seviyelerine yakın gerçekleşeceği öngörülüyor. Öte yandan ACN fiyatlarındaki gelişmelerin satış fiyatları üzerindeki etkisini gelecek finansallar açısından önemli bulmaktayız. Belirttiğimiz durumları dikkate alarak; AKSA için 12 aylık hedef fiyatımızı 16,10 TL’den 15,40’a revize diyoruz. Şirket hissesi yılbaşından bu yana BIST 100 endeksinin %11 altında getiri sağlamıştır.

Kaynak: Kuveyt Türk Yatırım