ABD’de enflasyon Nisan’da tahminlerin altında gerçekleşti
• ABD tüketici fiyatları Nisan ayında tahminlerden daha az arttı.
• Bu durum, şirketlerin daha yüksek tarifelerin maliyetini yansıtmaya çalışmasıyla birlikte artma riski altında olan enflasyonist baskılara işaret etti.
ABD’de Nisan ayı enflasyon verisi açıklandı. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre enflasyon aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,3 artarak tahminlerin altında gerçekleşti.
Bloomberg’in anketine katılan uzmanların beklentisi aylık 0,3, yüzde yıllık yüzde 2,4 artıştı.
Mart’ta aylık enflasyon yüzde 0,1 düşmüş, yıllık enflasyon ise yüzde 2,4 olmuştu.
Çekirdek enflasyon aylık bazda yüzde 0,2 artarak tahminlerin altında kalırken yıllık bazda değişmeyerek yüzde 2,8 oldu.
Yeni araç fiyatları, gümrük vergilerinin etkisiyle artış beklentilerine rağmen sabit kaldı.
Trump yönetiminin ek vergi tarifelerinin enflasyonu artırması beklenirken, rakamlar, şirketlerin fiyatları artırmadan önce hala büyük miktardaki stokları tüketmeye çalıştığına işaret ediyor.
Çin ve ABD İsviçre’deki görüşmelerinde ek vergi tarifelerinde 90 gün boyunca indirim uygulama kararı almıştı.
ABD Merkez Bankası tarifelerin nasıl gelişeceği ve ekonomiyi nasıl etkileyeceği konusundaki aşırı belirsizlikler nedeniyle faiz oranlarını sabit tutuyor. Birçok ekonomist, Çin ile tarifelere ara vermenin ABD’de resesyon riskini düşürdüğüne, ancak tarifelerin enflasyonu yine de merkez bankasının hedefinin çok üzerinde tutacağına dikkat çekiyor.
Kaynak: Bloomberg HT