FED Haftasındayız!

Aydın Eroğlu – 16.12.2013

17 Aralık’ta FED toplantısı başlayacak. 18 Aralık’ta karar açıklayacaklar. Ne derler bilemiyorum. Ama Şubat’ta görevi yeni başkan Yellen devralacak. Bu kadar bekletilmiş karar, Yellen’e de bırakılabilir.

Eğer 5-10 Milyar Dolar’lık bir alım azaltma kararı ya da, bu ayı da pas geçtik kararı çıkarsa BIST’de kısa bir toparlanma bekliyorum. 5-10 Milyar’lık tahil azaltımı halinde, ilk anda satışlar görsek de, hemen akabinde yeniden 75.000 – 76.000 civarı yükseliş görülebilir. Yok eğer bu ayı da pas geçtik denirse, o zaman direkt alımlarla 77.000 direncini yeniden test edebiliriz. Bu seviye kırılmadan daha üstünü hedeflemek doğru olmaz. Eğer bir şekilde 77.000 yukarı kırılırsa, daha öncesinde de yazdığım gibi, 80.500 seviyesinin kısa vadeli geçilmesini yine de beklemem. Olası en iyimser yakın vadeli yükseliş direnci 80.500 olur görüşündeyim. Onun da FED pas geçtim der ve 77.000 kırılırsa geçerli olacağının altını çizmek istiyorum. FED’den böyle bir karar çıkmasına rağmen bile, 77.000 direnci kırılamayabilir. Çünkü eğer pas geçilirse, aynı stres artarak sonraki aya devredilmiş olur. Böyle bir ortamın belirsizliğinde gereğinden fazla yükselişe cesaret edilemeyebilir.

Gönlümdekini hep söylüyorum; FED bir an önce tahvil azaltmaya başlasın da ne olacaksa olsun görelim. Biz de ona göre planlarımızı yapalım. Ben FED’in tahvil paraları zaten Türkiye’ye sınırlı girmiştir düşüncesinden giderek, olası tahvil alımı azaltımı kararlarının Türkiye için korkulduğu kadar bir tehlike içermeyeceği görüşündeyim. Ama bu yansımanın tam ne olacağını ancak yaşandığı zaman göreceğiz. Şimdilik ne desek nafile.

Yarın TCMB PPK kararı çıkacak. FED açıklaması olmadan PPK yeni bir karar almayacaktır görüşündeyim. Sıkılaştırma tedbirleri ile sınırlı kalan kararlar yeterli olacaktır. Başka bir şeye dokunmayabilirler.

Son Gap’i de Kapattık!
Geçen haftaki düşüşte 09/12 tarihli gap boşluğunu da kapatmış olduk. Böylece aşağılarda başka gapimiz kalmadı. Artık kapanması gereken gap’ler yukarıda. Umalım da fazla gecikmeden onu da kapatmak yönünde pozitif bir süreç yakında başlasın. 2014 içinde bunun olmasını bekliyorum ama, 2014 için altını çizdiğim özel risklerimiz bu beklentiyi ilk çeyreğin sonuna bırakabilir!

BIST teknik olarak 74.459 kısa vadeli bollinger direncine sahip. Eğer bu seviye kırılır, 74.607olan parabolik direnç de geçilirse, hem bollinger direnci kırıldığı için, hem de parabolik sar (teknik bir indikatör) alıma dönerse, kısa süreli bir alım yükselişi yaşanır. Bu yükselişin ilk direnci 75.000, sonraki direnci de 76.740 civarında olur.

Bugün Avrupa borsalarında düşüşlerle açılış bekleniyor. 74.459 olan bollinger direncine çok yakın olduğumuz için, BIST’de de kısmi bir baskı olabilir. Belirttiğim bu teknik direnç nedeniyle realize ile haftaya başlayabiliriz. Ama dediğim gibi, bu seviyeyi kırarsak alımların geldiğini görürüz. Olası realizelerin destek seviyeleri de sırası ile; 72.900 ve 72.100 civarı olacaktır. Ama ben ilk anda negatif bir açılış görme riskimiz olsa da, haftanın bollinger direncinin kırılmasına ve parabolik Sar’da alım sinyalinin verilmesine şahit olma ihtimalimizi güçlü görüyorum!

NOT: Yazı 09:06’da borsaanalizci.com’da yayınlanmıştır!

Hepinize iyi bir hafta dilerim.

Saygılarımla

www.aydineroglu.comwww.borsaanalizci.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir