Tesla üzerinden teknoloji hisseleri

TESLA (TSLA): Düşüş boşlukları kapanıyor

Son 1 yılda 365 $ seviyesini gören TESLA %46 altında işlem görmeye devam ediyor: ~167 $. Bu dönemde dip 102 $ oldu ve %66 üstünde işlem görüyor. Bir başka deyişle açık pozisyon almış olanlarda ciddi zarar yazanlar var. Bu eğilimin devam etmesi beklenebilir. Piyasa değeri trilyon $ üzerindeyken, 500 milyara gerilemiş hali elbette değer yatırımcısının da ilgisini zamanla çekecektir: tesislerin potansiyelini ne kadar kullanabildiği farklı modellerle değerlendirilmektedir.                 Ortalamalar arası makas açıldıkça düzeltme gelmişti. Artık makas daralıyor ve tekrar trilyon $ piyasa değerlerini hedefleyebilir. Düşen dalgalanma yapısı bunu sağlamaya uygundur.

Farklı modellere göre

Temel, teknik, karma ve diğer modellere göre 250 $ hedefini artık görmüyoruz. Revize edilen hedeflerde 110 $ düşüş beklentisi de var. Piyasa üstü getiri bekleyenlerin model bakışı beklentiler üzerine kurulsa da bizim için piyasada oluşan sayısal değerlerin farklı parçalar halinde birleştirilmesi sonuç vermeye devam edecektir.

Bakış ufku: 40 ay – 50 ay

Son aylarda görülen satış baskısıyla 4x aylık ortalamaların altına düşmeye başladı. Bu durum da farklı algoritmaları tetikledi ve ucuz algısı güçlenmiş oldu: ortalamaların altına gidilmiş olması aylık bazda küçük bir hikayeden ibaret değildir. Önemli kararların sonucudur. Bu kararların alınmasını sağlayan sebeplere girmeyebiliriz ama eşiklerin önemi yüksektir. Hareketli ortalamaları eşik olarak görebileceğimiz modeller kurmak mümkündür.

Son 5-6 ayın 4x ortalamanın altında geçiyor olması küçümsenmeyecek bir süredir. Güçlü trend halinde bu şekilde düşüşün ve zaman harcanmasının “dalgalanmaları yumuşatıcı” etkisi vardır.

Kısa vade olmayan ufuk bakışı

– 50 aya yakın dönemi ufuk alırsak: tekrar ortalamaların üzerine çıkması beklenebilir

– buna göre: 200-250 ($) fiyat bandında bir süre kalıp üst bölgeye geçebilir

– zor gibi görünse de 250 – 300 ($) bandı da 50 ay ufkunda olabilir

– 50 ay başlangıcıyla birlikte düşen dalgalanma hali yükselen trendi destekleyecektir

– 4x hafta ufkuna bakacak olursak: 25y gibi 3 basamaklı ortalamalara göre halini takip etmek sağlıklı olacaktır

– 4x/25y oranı sıkışma haline gittikçe, tepki isteği kuvvetlenecektir

– buna esas sebep düştükçe oluşan “piyasaya göre ucuz” algısıdır

– 25y haftalık ortalamanın yükselişini yavaşlatsa da kesmemiş olması önemli kolaylaştırıcıdır

– ortalamadaki yükselişin anlamı ve önemi için geçmiş vakalar üzerine çalışılabilir