Küresel piyasaların yakından takip ettiği yarın açıklanacak verilerin piyasalara olası etkileri…
PMI Günü
TSİ 03:35 Japonya, Kasım ayı İmalat Sektörü (beklenti: 52,7 önceki: 52,4)
TSİ 03:45 Çin, Kasım ayı İmalat Sektörü (beklenti: 50,2 önceki: 50,4)
TSİ 10:00 Fransa, Kasım ayı İmalat Sektörü (beklenti: 48,8 önceki: 48,5)
TSİ 10:30 Almanya, Kasım ayı İmalat Sektörü (beklenti: 51,5 önceki: 51,4)
TSİ 11:00 Avro Bölgesi, Kasım ayı İmalat Sektörü (beklenti: 50,8 önceki: 50,6)
TSİ 16:45 ABD, Kasım ayı İmalat Sektörü (beklenti: 56,3 önceki: 55,9)
Seneye güçlü bir ivmeyle başlayan Dünya ekonomisi sene içerisinde bölgesel yavaşlamalarla karşılaştı. ABD ilk çeyrekte mevsim etkisiyle yavaşlarken ikinci ve üçüncü çeyreklerde güçlü bir ivmeyle geri döndü. Buna karşılık Rusya yaptırımlarından hasar alan Avro Bölgesi hızını kaybetti. Fransa ve İtalya yapısal reformlarla uğraşırken Para Birliği’nin dinamosu Alman ekonomisi de yavaşlayınca PMI’lar ya 50 eşiğine ya da altına kaydılar. Çin de yapısal dönüşüm sürecinde 50 seviyesinin kısmen üzerindeki seyrini sürdürmekte.
Günün ilk saatlerinde Çin’den gelecek HSBC / Markit PMI verisi risk iştahını belirleyecektir. ABD’de canlı iç talep ve Avro Bölgesi’nden gelen güncel veri akışı Çin PMI verilerine kısmi olumlu yansıyabilir.
Önemli öncü göstergelerden biri olan ZEW anketinin Ekonomik Beklenti Endeksi Kasım ayında Avro Bölgesi ve Almanya için beklentileri aşınca Kasım ayı öncü PMI verilerinin de bir önceki aya göre artış göstermesi mümkün hale geldi. Avro Bölgesi’nde 2013’ün ikinci çeyreğinde başlayan ve 6 çeyrektir devam eden büyümenin yılın son çeyreğinde trend-altı seviyelerde dahi olsa sürmesini bekliyoruz. Kısa süre önce açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verileri hem bölge için hem de bölgenin en büyük ekonomisi Almanya için beklentileri aşarken, Kasım ayındaki PMI verilerinin bu büyüme trendinin devam ettiğini göstermesi beklenmekte. Pozitif sürprizler bir süredir güçlenme eğiliminde olan pariteye destek verebilir. ZEW endeksi sonrasında oluşan pozitif ortam PMI verileriyle pekişirse Türkiye sanayisi ve Borsa İstanbul Sınai Endeks (XUSIN) için yılın son haftaları iyi geçecektir.
İngiltere
TSİ 11:30 Perakende Satışlar, Ekim ayı Otomotiv Hariç (beklenti: %0,3 aylık önceki: %-0,3 aylık)
Bugün kamuoyuna açıklanan toplantı tutanakları beklendiği kadar “güvercin” çıkmadı. Kimi gözlemciler faiz artırım beklentisini 2016 yılına erteleseler de şimdilik Mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından Ağustos ayı makul gözüküyor. Konut piyasasında beliren soğuma ekonominin genelindeki faaliyete olumsuz tesir etse de perakende satışlar Ekim ayında güçlü İngiliz Sterlini desteğiyle bir miktar artabilir. Enerji fiyatlarındaki gerileme de diğer ülkelerde olduğu gibi İngiliz vatandaşlara da ek harcama alanı sağlamakta. İngiliz Sterlini mevcut trendi değiştiren yeni bir sinyal belirene kadar mevcut seviyede gücünü koruyabilir.
Türkiye
TSİ 14:30 TCMB Para Politikası Kurulu
Perşembe gününün en önemli gündem maddesi Merkez Bankası’nın faiz kararı. Çoğu piyasa oyuncusuyla aynı doğrultuda herhangi bir faiz indirimi beklemiyoruz ve Kasım ayı toplantısında da kısa vadeli faizlerin sabit bırakılacağını düşünüyoruz. Her ne kadar petrol fiyatlarında gelinen seviye enflasyon tarafında Merkez Bankası’nın elini rahatlasa da bunun enflasyon beklentilerine yansımadığı bir ortamda Merkez Bankası’nın temkinli duruşundan ödün vermeyebileceği kanaatindeyiz. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası tarafından gelen gevşeme adımlarıyla risk iştahının arttığı bir dönemde faiz indirimi bize göz kırpmakta ve önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde indirim döngüsüne gireceğimiz düşüncesindeyiz. Aralık ayında da faiz koridorunda ayarlamalar görebiliriz. Petrol fiyatlarının enflasyon üzerinde net etkisinin görülüp enflasyonda aşağı yönlü trendin teyit edilmesiyle faiz indiriminin gerçekleşmesinin daha uygun olduğunu düşünmekte olup; olası bir faiz indiriminde de TCMB’nin faiz indiriminden önce likidite politikasını gevşeteceğini öngörüyoruz.
Avro Bölgesi
TSİ 17:00 Avrupa Komisyonu Tüketici Güven Endeksi, Kasım (beklenti: -10,7 önceki: -11,1)
Avro Bölgesi’nin lokomotifi olan Almanya’nın durgunluğa girmekten kurtulması sonrasında dün ZEW Ekonomik Beklenti Endeksi’nin son 11 ayda ilk defa yükseldiğini gördük. Endeksteki bu toparlanmada Avrupa Merkez Bankası’ndan gelen tedbirlerin ve Para Birliği genelinde üçüncü çeyrek büyümesindeki iyileşmenin etkili olduğu görülüyor. Yarın açıklanacak olan Avro Bölgesi Tüketici Güven Endeksi’nde de gerek ZEW gerekse Sentix endekslerindeki pozitif görünümü baz alarak kısmi bir toparlanma göreceğimizi düşünüyoruz. Endekslerdeki toparlanmalar sınırlı da olsa ekonomik görünüme ilişkin düşüncelerin durgunluk seviyelerinden uzakta kalmaları iyiye işaret.
ABD
TSİ 15:30 TÜFE, Ekim (beklenti: %-0,1 aylık önceki: %0,1 aylık)
TSİ 17:00 Philadelphia FED Beklenti Anketi, Kasım (beklenti: 18,5 önceki: 20,7)
TSİ 17:00 Conference Board Öncü Gösterge, Ekim (beklenti: %0,6 önceki: %0,8)
TSİ 17:00 İkinci El Konut Satışları, Ekim (beklenti: 5 milyon 15 bin adet önceki: 5 milyon 17 bin adet)
FED, FOMC karar metninde enflasyonla ilgili beklentileri şekillendirmişti. Mevcut hammadde fiyatları konjonktüründe fiyat seviyelerinde gerileme şaşırtıcı olmayacaktır. Konut piyasası ise düşük faiz konjonktüründe ivmesini koruyor. Çarşamba günü pozitif gelen konut verilerinin ikinci el konut satışlarına da yansıması beklenebilir. Beklenti anketleri ve öncü göstergeler de ekonomideki dinamizm ile uyumlu seyretmekte.
Diğer
Almanya’da üretici fiyatlarının Ekim ayında da gerilemiş olması muhtemel (TSİ 09:00). İtalya’da TSİ 11:00 Sınai Satış verisi Eylül ayına ait olduğu için arka planda. Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarından birisi olmasına karşın İtalya’daki ekonomik zorluklar bu sene ihracat artışımızın yeteri kadar artmasını engelledi. İtalya’daki potansiyel kaybı ise İspanya ve İngiltere ile telafi etmeyi başarabildik. Zira İspanya şu anda Akdeniz ülkeleri arasında daha iyi durumda.
Öğleden sonra TSİ 15:00 Polonya’da açıklanacak sınai veriler Türkiye için de öncü gösterge niteliğinde. Polonya ekonomisi Rusya yaptırımlarından diğer Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla daha fazla etkilendi. Yine de Alman ekonomisiyle ilişkileri ve tedarik zincirinin bir parçası olmaları nedeniyle Polonya’daki gelişmelerle Türkiye’deki gelişmeler benzerlikler gösterebiliyor.
Güney Afrika Merkez Bankası ise para politikası kurulunda %5,75 oranındaki faizi düşük büyüme + yüksek enflasyon = stagflasyon konjonktüründe sabit bırakmayı tercih edebilir. Her ne kadar bütçe performansı beklenenden daha iyi gitse ve kredi derecelendirme kuruluşlarından olumlu yorum alsa da Moody’s ülkenin notunu bir basamak kırdı.
FED / ECB Konuşmacıları
FED’in Merkez Yöneticileri Tarullo ve Mester öğleden sonra konuşuyor olacaklar. Merkez Yöneticiler genellikle Başkan ile yakın görüşe sahip “güvercin” kanattaki insanlar kabul ediliyorlar. Bu nedenle her iki konuşmacıdan da piyasa riski beklememek gerekiyor.
Avrupa Merkez Bankası tarafında ise Mersch TSİ 16:30’da Dortmund’da konuşacak. TSİ 17:30’da ise Avrupa Komisyonu Başkanı Van Rompuy ile birlikte Lautenschlaeger ve Nouy Frankfurt’da merkez bankasının yeni sorumluluklarının hayata geçmesine yönelik törende konuşacaklar. Sık sık tekrarladığımız üzere Lautenschlaeger bir merkez bankacısından çok bankacılık denetleme ve düzenleme işlerine yönelik atanmış üye. Avrupa Merkez Bankası’nın Avro Bölgesi bankacılığına yönelik düzenleme ve denetleme yetkileri artırılmakta. Bu gelişmeler de Para Birliği’nin ihtiyacı ortak maliye yolunda atılan doğru adımlar olarak değerlendirilmekte. Basına kapalı gerçekleşecek törendeki konuşma metinleri kamuoyu ile paylaşılacak. Piyasa etkisinin düşük olması beklenebilir. Uzun dönemde ise Avro Bölgesi’nin yapısal reform ihtiyacı ile uyumlu değerlendirilmeli.