Vakıfbank 2012/2. Çeyrek Bilanço Analizi / Bloomberg HT

Vakıfbank beklenene yakın kar açıkladı.

Vakıfbank yılın ikinci çeyreğindeki faaliyetlerinden 284,4mln TL net kar yazdı. Analist tahminleri de hemen hemen aynı düzeydeydi. BDDK’nın 6 aylık bankacılık verilerinin ardından Vakıfbank’ın analist tahminlerinin % 5-10 yukarısında net kar açıklama olasılığı piyasalarda fiyatlanmıştı; ancak net kar rakamı böyle bir sürpriz içermedi. Ayrıntılara geçmeden, özetlediğimizde, Vakıfbank’ın finansalları diğer bankalar ile yapısal anlamda oldukça benzer geldi. Yani net faiz marjı bir önceki çeyreğe kıyasla yükselirken, kredi değer düşüş karşılıklarındaki artış karı aşağı çekti.

Bankanın kredi artışı bu çeyrekte hız kesti. Sektörle kıyasladığımızda, %3,1’lik brüt kredi artışı %5,5 olan sektörün gerisinde kaldı. Kredilerde artış hızını keserek de olsa devam ederken, ilk çeyrekte çift haneli artan mevduatlar bu dönemde %3 geriledi. Kredi artışını taksitli ticari krediler ve kredi kartı alacakları sürükledi. Kurumsal kredilerdeki artış ise %3’ün altında kaldı. Mevduattaki azalış ise ticari kurum mevduatından ve Döviz tevdiat tasarruflarından kaynaklandı. Fonlama tarafında çeşitleme devam etti. Fonlamada repo piyasasının aldığı pay sürerken, devam eden TL cinsi tahvil ihracına, eurobond borçlanması dahil edildi. Menkul kıymet portföyü de bir önceki çeyreğe kıyasla %1,7 azaldı.

Bankanın net faiz marjı 35 baz puan yükseldi. Bu yükselişte özellikle TL kredilerde fiyatlamanın etkili olduğu görüldü. Faiz marjındaki yükselme ile net faiz getirisi bir önceki çeyreğe kıyasla %10’a yakın arttı. TL dominant aktif yapısı ile kredi mevduat arasındaki makas diğer bankalara kıyasla daha fazla arttı.

Bankanın takipteki kredi oranı %3,4’ten %3,5’e yükseldi. Tahsil edilen takipteki alacak tutarının yeni temerrütlere oranının %55 olması neticesinde bu tip krediler nominal olarak da artış gösterdi. Net karı aşağı çeken unsur kredi değer düşüş karşılığındaki artış ise daha ziyade kredi artışından kaynaklı genel kredi karşılığındaki yükseliş oldu. Dolayısı ile kredi risk maliyeti 88 baz puandan 72 baz puana geriledi.

Operasyonel giderler ise önceki çeyreğe göre %8’e yakın arttı. Yıllık bazda %14 artan giderlerde yükselişi personel giderlerinin artışının devam etmesi tetikledi. Giderlerin gelirleri oranı ise %48 olarak gerçekleşti. Bu oran diğer bankalara kıyasla daha yüksek. Ticari kar/zarar kaleminin net kara katkısı bu dönem de devam etti. Menkul kıymet portföyünün az da olsa azalması ile elde edilen sermaye karı net karı destekledi.

Cihan Başkal
Bloomberg HT Araştırma Bölümü
cbaskal@bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir