‘V’ toparlanma ve istihdam

Türkiye Ekonomisi’nde geçtiğimiz mayıs ayı sonundan itibaren başlayan ve temmuz ile ağustos aylarında etkisini arttıran ‘V’ tipi toparlanma, istihdam piyasasına da doğal olarak yansıyor. Mayıs ayında yüzde 41,4 olan istihdam oranının haziran ayında, sadece 1 ayda 1 puanlık artışla yüzde 42.4’e çıkması ve küresel virüs salgınının esamesinin okunmadığı geçtiğimiz yılın haziran ayındaki istihdam oranına göre farkın 4 puana düşmesi önemli.

Ekonomideki ‘V’ tipi toparlanmanın beyaz ve özellikle mavi yakalı kesim açısından sebep olduğu ‘iş bulma umudu’, doğal olarak yeniden ’emeğini arz etme’ noktasında çalışan kesimin emek piyasasına dönüşünü hızlandırınca, doğal olarak, işsizlik oranı da yükseliyor. 2008 küresel finans krizi sonrasında ve küresel virüs salgınının ilk şoku atlatıldıktan sonra, ABD istihdam piyasasında da gözlenen tablo, işsizlik oranındaki artışın en kritik önemdeki gerekçesinin ‘istihdam piyasasına işgücünün dönüşü’ olduğuydu.

Nitekim, küresel virüs salgınının tüm dünyayı vurduğu ve ocak ayı sonundan mayıs ayı sonuna kadar ağır karantina tedbirlerinin etkili olduğu dönemde, ’emeğini arz etmek’ten vazgeçen işgücü nedeniyle, dünyanın önde gelen ekonomilerinin tümünde sadece istihdam oranı değil, aynı zamanda işsizlik oranı da doğal olarak geriledi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!