ULKER: Reel kazanç döngüsü

ULKER: Dönemsel hisselerden

Ocak ayı yazısı sonrası primle birlikte yeni döngüye hazırlanmaya başladı. Evet, bir prim hali daha büyük pencere için “geleceğe hazırlık” olarak görülebilir Farklı zaman çerçeveleri için yapılan hazırlıklar farklı yatırımcı davranışı içinde olmayı gerektirir.

Sağanak halindeki düşüşler sadece düşüş müdür? Yoksa geleceğe hazırlık mıdır? Trend, eğilim ifadelerini kullanırken ne demek istediğimizi farkında mıyız? Kavramların gerçek anlamlarına ne kadar hakimiz?

Bir vaka üzerinden gidelim: 2020 yılı mart ayı düşüşü sonrası yükseliş sonucunda ocak 2020 zirvesinin geçilmiş olması anlamı nedir? Ticari anlamda zorlukla geçen dönem sonrası görülen “yeni zirve” gelecekte neyin habercisidir.

Düzeltmelerin, gerçekten düşüş trendi üretmek için değil ama istikrarlı yükselişe hazırlık içeriyor olabileceğini artık daha sık düşünmeliyiz. Piyasanın dalgalı hali üzerine daha çok vurgu yapılması da istikrar arayışlarını “farklı gözle” arttırmaktadır.

Son 1 yıl hesabı: reel kazanca doğru

Algoritmik değerler bazında, yükselişler görmekteyiz. Bu nitelikte toparlanmayı geçmişin izlerinden çıkarabiliyoruz. Zaman çerçevesinden bakarsak, klasik bakışla açıklanamayacak durumlar vardır. Mart 2020 hızlı düşü sonrası hızlı toparlanmayı gerektiren sebepler neden yaz döneminde kesilmiştir? Algoritmik anlamda açıklanabilir midir? Değilse şüpheyle yaklaşmak gerekir

Kural tabanlı bakışı basitleştirerek anlatabiliriz: 1 yıl zaman çerçevesini temsil eden 240 günlük ortalamayı baz alıp buna göre gelişime bakabiliriz. İlgili önceki yazıda tablonun 2 yarısına işaret ettiğimiz noktalara inebiliriz.

Söz konusu 1 yılı 2 parçaya bölüp incelersek: sol tarafta reel kazançların daha sık görüldüğünü, sağa ilerledikçe (veya zaman çerçevesinin 2. yarısı)  reel kazançların daha az pozitif hatta negatif olduğunu görmekteyiz.

Bir başka deyişle: reel kazanç ortalamasında düzeltme vakti veya “ortalama dönüş” modeli devreye girmiştir.

Kaldıraç mekanizması: başlangıç noktasının etkisi

Piyasadaki prim dağılımının dalgalanmasından bahsederken taban varsayımları oldukça zayıf tutmaktayız. Halbuki farklı yaklaşımların getirdiği heyecanlar var: Sabit bir referans noktası alarak gidişatı anlama çabası temel bakışı oluşturabilir. Oluşturması hali de geleceği tutarlı görmeyi sağlar.

2021 görünümü

Biten 1 yıllık dönemin, model gereği görünen, reel kazançlarının ortalamada negatif olması sonucu gelişmeleri yaşayacağız: bu da “normalleşme” hamlelerinin devamını “algoritma” gereği göstermektedir.