Türk Traktör 2022 1. Çeyrek Bilanço Analizi / Piramit Menkul – (26.04.2022)

1Ç22 Finansal Analiz

Şirketin 1Ç22 dönemi net kârı yıllık bazda %37 oranında artış ile 476,6mn TL olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi net kârın 452mn TL olması yönündeydi. Beklenti üstü gelen net kârda operasyonel performansta yaşanan güçlenme etkili oldu. Bir önceki yılın aynı döneminde 348,3mn TL değerinde net kâr açıklanmıştı. Net kâr bir önceki çeyreğe göre değerlendirildiğinde ise %3’lük bir geri çekilme gözlenmektedir. Çeyreklik bazdaki bu geri çekilmenin nedeni olarak cirodaki artışa karşın oransal olarak maliyetlerin daha fazla artmasının operasyonel performans üzerindeki negatif etkisi öne çıkmaktadır.

Şirket’in net satışları yıllık bazda %49’luk artış ile 3,99mlr TL’ye yükselerek piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşmiştir. Net satışlarda TL bazında artışta kurdaki yükselişin etkisi haricinde adet bazında ihracattaki artış (Yıllık %26) etkili olmuştur. Ancak yurt içi satış hacmindeki daralma sürmektedir. (Yıllık %30) Maliyetlerde ciro artışına paralel %50’lik bir artış gerçekleşmiştir. Bu gerçekleşmelerin sonucunda brüt satış kârı yıllık %44 oranında artarak 722,7mn TL’ye çıkmıştır.

Faaliyet giderleri bir önceki çeyreğe göre stabil kalırken, yıllık bazda pazarlama giderleri öncülüğünde %64 oranında artarak 195,5mn TL’ye yükselmiştir ve net faaliyet kârı üzerinde baskı oluşturmuştur. Faaliyet giderlerindeki artışın net faaliyet kârı üzerindeki baskısı sonucunda 382,3mn TL’den 527,2mn TL’ye yükselen net faaliyet kârı yıllık %38 artış ile oransal olarak brüt satış kârındaki artışın altında performans göstermiştir. Esas faaliyetlerden diğer net giderler ise bir önceki yılın aynı döneminde 11,7mn TL iken 1Ç22 döneminde 63,97mn TL’ye yükselerek esas faaliyet kârındaki artışın %25 ile sınırlı kalmasına neden olmuştur. Finansal net gelirlerde gerçekleşen yıllık %46,6’lık ve çeyreklik bazda %158’lik artışlar ise kârlılığı desteklemiştir. Kârlılık oranlarında yıllık ve çeyreklik bazda sınırlı geri çekilmeler yaşanmış olmasına karşın marjlar makul seviyelerde seyretmektedir.

Kısa vadeli borç/toplam borç oranı geçmiş dönemlere göre artarak %88’e yükselmiş, likidite oranlarında ise makul seviyelerin bir miktar altında seyir sürmüştür. Şirketin hazır değerleri bir önceki çeyreğe göre yaklaşık 165mn TL artarak 1,73mlr TL olarak gerçekleşmişken, net borç pozisyonunda 1mlr TL’nin üzerinde bir artış gerçekleşmiştir. Bu artışta işletme sermayesi ihtiyacındaki artışa ek olarak 1Ç22 döneminde dağıtılan toplam 1,2mlr TL kâr payının etkisi olduğunu düşünmekteyiz. Şirketin 1Ç22 dönemi yabancı para net varlık pozisyonunda bir önceki çeyreğe göre 632mn TL’lik geri çekilme dikkat çekmektedir. Bu geri çekilmenin sebebi olarak EUR cinsi uzun vadeli yükümlülüklerdeki artış öne çıkmaktadır.

Şirket 2022 yılı ilk çeyreğinde büyük kısmı uzun vadeli olmak üzere 53,2mn Euro kredi kullanımı yapmıştır. Piyasa çarpanlarına bakıldığında son bilanço rakamlarına göre şirketin F/K oranı 8,76 ve PD/DD oranı 9,73’tür. Sektör bazında incelediğimizde, BIST Metal Eşya Makine endeksinin F/K oranı 13,16 ve PD/DD oranı 4,69 oranında hesaplanmıştır. Çarpan analizi hissenin endekse göre primli olduğunu işaret etmektedir. 1Ç22 finansallarının genel olarak değerlendirdiğimizde beklenti üstü ciro, kâr ve FAVÖK rakamlarını olumlu değerlendirmekle birlikte adet bazında satışlardaki geri çekilme ve maliyet baskısı nedeniyle hisse fiyatı üzerinde sınırlı pozitif etki yaratacağını düşünmekteyiz.

Kaynak: Piramit Menkul