TUPRS: Derin sessizlik sonrası

TUPRS: Yavaş tempo içinde yüksek beklentiler mi?

Eylül 2021 yazısından bu yana gelişmelere bakınca, piyasa üstü getiride yarıştan kopmama hamlesi öne çıkmaya başladı. BIST30 içinde ağırlıklı ortalaması TL bazında en çok artan 5 hisse arasına girdi. Bu durumda piyasa üstü getiride belli özellikleri taşıdığını düşünebiliriz. Benzer getiri durumunu döviz bazında da görmekteyiz. İşlem hacmi artışında ilk 5e girmese de bunu kurumsal yatırımcı tercihi olarak da düşünebiliriz. Son 1 ayda BIST30 içinde ilk 5e girmesi de elbette bir katmanın hareketlenmesi sonucudur, buna hareketli ortalama da diyebiliriz.

Eylül yazısında katmanlar arası gerilimin sonucu üzerine model açılımı da yapmıştık. Gerilimler arttıkça alış/satış yönlü baskılar da artmaktadır. Bir başka deyişle belli ortalamaların aşağı/yukarı yönlü kırılmasının yorumunu oldukça farklı yorumlamaktayız. Bu bakışta kalındıkça piyasa üstü getiri modelleri genel olarak daha başarılı olmaktadır.

Son 5 yıl: kutu içinde kutu veya prime gizlenmiş prim

Uzun vadeli ortalamalar yataya dönmüşken aniden oluşan primleri ve düşüşleri nasıl açıklayabiliriz? Bu yatay hareket içindeki ani sapmaların matematiksel açıklaması olabilir mi? TUPRS üzerinden gidersek:

– son 5 yıl tablosunda sonbahar 2021 (3. çeyrek) ile gelen yüksek tempolu başlayan yükseliş görmekteyiz.

– yüksek tempo başlangıcının hangi ortamda başladığını incelersek: katmanlar arası gerilim dikkat çekiyor

– katmanlar veya hareketli ortalamalar arasına sıkışan potansiyeli algoritma sinyalleri belirlemektedir

– algoritmalar model tabanlı olarak değişkenlik göstermektedir

Herhangi bir andaki beklenen getiri için geçmişteki dağılım belirleyici

Sonbahar 2021 veya incelenen 5 yılın son dönemi olarak prim oluşumu neden hızlı gelişti? Hatta BIST30 ve BIST50 dahili en çok yükselen hisselerin özellikleri benzer midir? Bu bakış açısı, pek çok parametre açısından incelenebilir ve sonucu yeni modellere götürecektir. Bu bakış açısının rekabetini kurumsal raporlarda arayabiliriz.

— > Son 5 yıl parçaları üzerinden kümülatif ortalaması haftalık bazda incelenince yükselişini yavaş tempoda da olsa sürdürüyor. Tarihsel ortalamanın ufak parçası olabilecek 48 haftalık ortalama bu dönem içinde bu hızı ilk kez yakaladı: bu durum da boğa eğilimini desteklemeye yaramaktadır.