Tüpraş 2019 3 Aylık Bilanço Analizi / GCM Yatırım – (09.05.2019)

Tüpraş’ta güçlü faaliyet gelirine rağmen ilk çeyrekte net zarar…

Tüpraş’ın performansının, esas faaliyet bazında 1. çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçekleştiği görülmektedir. Akdeniz rafineri marjı ilk üç ayın sonunda 3,60 USD/varil düzeyindeyken, stok etkisi ve kur farkının etkisiyle Tüpraş net rafineri marjı Akdeniz Kompleks marjının 0,56 USD/varil üzerinde 4,16 USD/varil seviyesinde gerçekleşmiştir.

Tüpraş’ın beklentilerin üzerinde gerçekleşen faaliyet karına rağmen; diğer faaliyet giderlerindeki kur kaynaklı artış, beklenti üzerindeki finansal giderler ve beklenti üzerinde 52 milyon TL’lik vergi gideri net zararın ilk çeyrekte beklentilerden fazla gerçekleşmesine neden olmuştur. Şirketin 1Ç19 dönemi net zararı 375 milyon TL ile piyasa beklentisi olan 237 milyon TL’nin ve bizim beklentimiz olan 110 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Operasyonel anlamda karlılığı azaltan faktörler ise İzmit Fuel Oil Dönüşüm Kompleksinde planlı bakım çalışması nedeniyle 5 haftalık duruş ve doğalgaz fiyatlarındaki artışın yaptığı maliyet baskısı oldu. Şirketin kapasite kullanım oranı Mart sonunda, İzmit tesisindeki bakıma rağmen %93,6 oranında gerçekleşmiş, şirket bu dönemde %77,4 beyaz ürün verimi elde etmiştir. Dönem içinde şirketin satış gelirleri artışı, ham petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışın etkisiyle bitüm ve motorin satışlarında görülen bir miktar azalmaya rağmen yüzde 54 olmuş ve gelirler 20 milyar 708 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Benzin ve jet yakıtında da tüm zamanların rekor satışı gerçekleştirilmiştir.

Tüpraş 2019 yılına ilişkin Akdeniz net rafineri marjını 3,75 – 4,25 USD/varil, net rafineri marjını ise 6 – 7 USD/varil olarak öngörmeye devam etmektedir. Şirket 2019 yılında kapasite kullanım oranını yine %95 – 100 bandında tam kapasiteye yakın tutmayı hedeflemekte ve 250 milyon USD yatırım harcaması planlamaktadır. ABD’nin İran’dan ham petrol alımlarında Türkiye’nin de içinde olduğu ülkelere muafiyeti 2 Mayıs itibariyle kaldırması nedeniyle İran’dan ham petrol alımları ikinci bir karar alınana kadar durdurulmuş ve petrol ihtiyacı da bu doğrultuda diğer kaynaklardan ikame edilecektir. Şirket, İstanbul Havaalanı’na 5 yıl boyunca 1,8 milyon ton jet yakıtı satacaktır, aynı zamanda toplam üretim kapasitesini de 28,1 milyon tondan 30 milyon tona yükseltmiştir.