TSKB ve benzeri formasyonlar

Bankacılıkta yeni dönem: TSKB

TSKB için mart 2021 dönemi yazımızdan bu yana % 25 getiri görüyoruz. Şu ana dek reel ve piyasa üstü kazanç olarak görülmese de belli dönemlerin kıyaslandığında kurulacak mekanizmalarla basit çıkarımlar yapmak mümkündür. Bu da bizi daha pozitif düşünmeye itmektedir. Genel olarak hesaplamalara olan ilgimiz seviyesinde piyasa algımız tutarlı kaldığı için basit bir denklem üzerine çalışma yapabiliriz. Her zamanki gibi, habersel beklentilere göre değil, oluşmuş piyasa verileri üzerinden hesaplama yapıyoruz. Bu hesaplama sezgisel değil, sayısaldır. TSKB üzerinden yapılacak bir hesaplama benzer klasman hisseleri için de geçerli olabilecektir. Sonuçları bu açıdan da değerlendirebiliriz.

Üç yıl, bir yıl, bu yıl? Ne olmuş yani?

Basit bir tablolama düzeniyle bile hisselerde oluşan getiri farklılıkları kıyaslanabileceği gibi (bir eksen bu), hissenin kendi içinde zamansal getiri kıyaslaması da mümkündür (ikinci eksen). Yani 2 boyutlu tabloyla yatay ve dikey analizle bile “anormal hareketleri” oluşmuş veriler üzerinden görmek mümkündür. Eğer ki bu basitlikten sonuç alamıyorsak daha karmaşık boyuta ilerleyebiliriz: bir veya birden fazla eksen ekleyerek “ipucu keşfi” devam edebilir. Arayışlar ve sonuçlar inceleyenin geçmiş birikimlerine göre farklılık gösterebilmektedir.

Mutlak getirisi, son 3 yılda %205, son 1 yılda       %54, bu yıl %41 olan hisse enflasyona göre getirilerini nasıl kıyaslayabiliriz? 12 ay getirisinin yarısından fazlasını 6 ay dolmadan yapması bir beklenti sonucu mudur? Hatta son 3 yıl getirisine kıyaslarsak: 36 ayın prim temposu mu değişiyor? Yeni finansman kaynaklarıyla, yani habersel etkilerle canlılık beklenebilirse de grafikler üzerinden sayısal veri dağılımlarına bakabiliriz.

Mesela 2021 son çeyrek hızlı yükselişi nasıl açıklanabilir? Veya devamında gelen hızlı düşüş neyin habercisiydi? Birlikte değerlendirilebilecek kopuk olmayan davranışlardan değil midir?

Bu yükseliş ve düşüşü açıklayabilir “sayısal model” veya “basit tablolama” kurarak anormalliği deşifre etmek mümkündür. Bir çanak formasyonu olarak görülebilecek 3 yıl var mıdır? Hangi hisseler buna uyarak izlenebilir. O halde getiri hesaplarını nasıl görmeliyiz?

Oluşan veriler üzerinden rahatlıkla şöyle düşünebiliriz:

–  son 3 yılda, 36 ayda  %205 getiri sağlayan hisse, son 1 yılda, 12 ayda %54 getiri sağladı ise, esas hareketlenmenin yığıldığı bölge nerede kalmaktadır?

–  elbette son 36 ayın, ilk 18 ayına bu getiri yığılmasını sığmış olarak görebiliyoruz. Yani zaman ilerledikçe bu getiri yığılması 36 ayın ilk dönemine doğru ilerliyor olacaktır?

– o halde oluşan çanak formasyonunun kokusunu pardon görüntüsünü almaya başlıyor muyuz?

Basit ama etkili metodlar her zaman oluşturulabilir

Teknik analizde sıkça görülen ve değerli bulunan çanak formasyonların keşfi elbette farklı ve etkili dünyaya gidişin yoludur. Haberlerden etkilenmeden, yanlış anlamalara girmeden ilerlemek mümkündür.

Bu yılın hikayesinde şubat kırılımı değerli faktör: diğer hisselerden farklı boğa eğilimine kapı açmaktadır.