TL Biden’ı fiyatlıyor, seçilirse ne olacak?

Dolar Endeksi’nin zayıfladığı, TL’yle aynı ligde oynayan Rus rublesi ve Güney Afrika Cumhuriyet’i randı gibi paraların değer kazandığı bir günde, dolar/TL 8.50’yi, Euro ise 10’ı yukarı kırdı. Üstelik, TCMB sürekli olarak para musluklarını kısarken! Aylık TÜFE enflasyonunun %2’yi geçmesi ve Yİ-ÜFE’nin %3.55 olarak açıklanması tasarruf sahibi ve yatırımcıları rahatsız etti. Fakat, birincil neden Biden’in başkanlığı kazanıp Senato’nun da Demokratlar’a geçeceği beklentisinin tüm dünyada yaygın şekilde fiyatlanması olabilir. Biden seçilirse ne olacak o zaman?

TCMB parayı kısıyor, ama yetmiyor

TL’deki zafiyete karşı Merkez Bankası bankalara açık piyasa işlemleriyle sağladığı TL fonlamanın ortalama maliyetini kademeli olarak yükseltmeye devam ediyor. Bankalara 10 milyar TL sağlanan 28 gün vadeli TL repo ihalesinde ortalama basit faiz %14.95 olurken bankalar dün %14.75 geç likidite penceresi faiz oranından 37.1 milyar TL borçlandı. Bankalararası para piyasasında ise %11.75 faizle 22.1 milyar TL kaynak kullanıldı.

TCMB dün bankaların kendisinden bankalararası piyasada borçlanma limitini sıfırlarken uygulama bugünden itibaren geçerli olacak. Dün ortalama fonlama maliyeti 5 baz puan artarak %13.45’e yükselirken bankalararası piyasadan sağlanan 22.1 milyar TL geç likidite penceresinden sağlansaydı ortalama fonlama maliyeti %13.74’e yükselecekti.

Geçtiğimiz hafta cuma günü ve dünün ardından Merkez Bankası, üst üste üçüncü günde de sıkılaştırma adımı attı. Bugün yapılan düzenlemeyle döviz/altın karşılığı gerçekleştirilen FX kotasyon swap işlemlerinde TL cinsi faiz oranı %11,75 seviyesinden %13,25 seviyesine yükseltildi. Böylece, sistemin fonlama ihtiyacı içerisinde önemli bir paya sahip olan swap işlemlerinde uygulanan faiz oranının artırılarak para politikasında sıkılaştırma hamlelerine bir yenisi daha eklendi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!