TKFEN: Güçlenen seyir

TKFEN: Yıla iyi başlayanlardan

TKFEN, şubat yazımızdan bu yana beklentiyi karşılayamamış olsa da döngü gücünü korumaktadır.

Yılın en zayıf işlem trafiği dönemini yaşıyor olsa da beklentiyi yüksek tutan hamlelerini koruyor. Kantitatif açıdan bakarsak bir görüş çıkartabiliriz: son 5 işlem gününde ılımlı prim gösterenlerin 2021 getiri dağılımlarına bakınca benzer yumuşamayı görmekteyiz. 2021 getiri bandına paralel hareketleri son dönem getirileri üzerinde ne kadar etkilidir? Bu soruyu da grafik veya sayı dizileri okumayı sevenlere bırakabiliriz. Sonuçta hisse analizinde yapılan tercih işlem tercihini de belirlemektedir.  Daha eğlenceli ifadeyle belirtirsek: canlı piyasada kalabilmek için analizin hareketleneceğini bilmek önemlidir.

Nisan 2020 – Nisan 2021: Model sinyal gücü yükseliyor (1. çeyrek ağırlıklı)

Analiz için izlenen zaman çerçevesini çeyreklere böldüğümüzde daha rahat takip edebiliriz: önemlinin, daha az önemliye üstünlüğünü yakalayabilmek açısından önemlidir. Geçmiş yazılarda da vurguladığımız gibi başlangıç noktası önemlidir. Bir başka deyişle, zaman penceresinin 1. çeyreğinde olan algoritmik gelişmeler, 4. çeyreğe göre 4 misli daha önemlidir. Bu önemin prim getirmesi, üretmesi belli kurallara bağlıdır. Doğrusal düşünmemek gereklidir.

Bu önemin değerini “gerilim üretimi ve akım geçişi” şeklinde belirtebiliriz. Gerilim ne kadar büyük ise, akım üretimi yani hacim trafiği orantılı olarak yüksek olur. Pozitif gerilim, pozitif akım üretirken tersi de doğrudur. Doğal sürecin parçası olarak görebiliriz.

Bu kabul de bizi çoğunluğun kabul edemeyeceği noktaya götürmektedir: her düşüş faydalı olmadığı gibi, her yükseliş de geleceğin sağlığı açısından faydalı değildir.

TKFEN için göreceli yaklaşımla devam edersek: 1. çeyreğin, 4. çeyreğe göre üstünlüğü arttıkça hesapları “güçlü trend” yönünde gözden geçirebiliriz.

Yıllık tabloyu, günlük ölçekte değerlendirdikçe TKFEN adına bu tabloyu kaybetmeden yaşamaya devam edeceğiz.

Aradaki çeyrek dönemlere baktığımızda da tablo ilginçtir: 2. çeyrek, 3.den daha zayıf olmakla birlikte, 3. dönemin 4. ve son döneme baskın olması çok faydalıdır.

Görüldüğü gibi 1. dönem, 4. karşısında belirgin üstünken, ara dönemlerin benzer düzende olmayışı halen “prim fiyat” dalgalanmaları yaşanacağına işarettir. Ancak, aşağı yönlü hareketlerin giderek daha az sıklık göstereceğini belirtmeliyiz.

Yanisi: azalan dalgalanma göreceli güçlü 1. dönem avantajı devam ediyor.