Telekomünikasyon Sektörü Raporu / ATIG Yatırım – (26.02.2015)

Sektöre Genel Bakış

Türkiye’de elektronik haberleşme sektörü artarak şehirleşen ve teknoloji okur yazarlığı artan genç nüfus dolayısıyla büyüme potansiyeli taşımakta. 2004 yılında başlayan serbestleşme süreci ve düzenlemelerle birlikte istikrarlı bir büyüme gösteren ve rekabetin arttığı sektörde elektronik haberleşme sektörüne ait gelirlerin büyük bir kısmını oluşturan ve 2010 senesinde 22.5 milyar TL olarak kaydedilen sabit ve mobil pazar işletmecilerine ait toplam net satış gelirleri 2013 yılı sonu itibarıyla 31,30 milyar TL olarak kaydedilmiştir (+%39). Mobil işletmecilerin pazar payı %57’ye ulaşırken, Türk Telekom AŞ’nin payı ise %23 seviyesine kadar gerilemiştir.

Nüfus penetrasyon oranı neredeyse %100’e ulaştığından sektörün ana şirketleri arasındaki rekabet yüksek seviyede olup, mobil abonelik hizmetinde istikrarlı artış, sabit telefon aboneliklerinde ise yavaş bir azalma beklenmekte. Vergi oranları ise yüksek seviyelerde ve sektörel büyümeyi negatif etkileyebilecek faktörlerden. Azalan sabit telefon abone sayısı ve mobil ses servisinde büyüme beklentisinin saturasyon sebebiyle düşük seviyelerde olmasına, ve artan data/internet hizmetlerinin sektörel büyümenin büyük oranda data hizmetinden geleceğini gösteriyor.

2013 sonu itibariyle toplam gelir üzerinden Türk Telekom’un payının %23.12, Turkcell’in %29.15, Avea’nın %12.17, Vodafone’un ise %15.25 olarak gerçekleştiği görüldü. Sektörde payı en yüksek olan Turkcell’in 2008 senesinde mobil numara taşınabilirliği hizmeti başlatıldıktan sonra Avea ve Vodafone’a bir miktar pazar kaybettiği ve rekabette artışın da hızlandığı görülü- yor. Sabit telefon pazarında ise alternatif operatörlerin bir miktar pazar payı elde ettiği görülse de Türk Telekom’un büyüklü- ğü ve servis ağının genişliği sebebiyle sektörün hakim oyuncusu olduğu görülüyor

Raporun devamı için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir