TEB 2017 3. Çeyrek Kâr Rakamlarını Açıkladı

TEB’in aktif büyüklüğü 81 milyar TL olurken, kredi yoluyla ekonomiye verilen desteği 60 milyar TL’yi aştı

30 Eylül 2017 tarihi itibarıyla Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) aktif toplamı 81 milyar TL’ye ulaşırken, net kârı 818,8 milyon TL olarak gerçekleşti. TEB’in ekonomiye ve müşterilerine sağladığı desteğin en önemli göstergesi olan krediler 2017 yılının üçüncü çeyreğinde toplam aktiflerinin %75’ini oluşturdu. Toplam 60,9 milyar TL’lik kredilerin yarıya yakını Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere kullandırıldı. 2017 yılında 90. yılını kutlayan TEB, ekonomiye verdiği desteğini bir kez daha göstermiş oldu.

Her dönem olduğu gibi risk yönetimine ve aktif kalitesine öncelik veren TEB’in 2017 yılının üçüncü çeyreğinde takipteki kredilerinin oranı %3,22 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde toplam mevduat ise %4 oranında artarak 52 milyar TL’ye ulaştı. İstikrarlı büyümesini güçlü sermaye yapısıyla birlikte sürdüren TEB’in özkaynakları %11 oranında artarak 8,7 milyar TL’ye ulaşırken, sermaye yeterlilik rasyosu ise hedef rasyo olan %12’nin oldukça üstünde %16,83 olarak gerçekleşti.

TEB sendikasyon kredisini %103 oranında artırarak yeniledi

TEB, 7 Eylül 2017 tarihinde 385 milyon avro ve 85 milyon dolar olmak üzere 367 gün vadeli 75 milyon dolar tutarında 2 yıl 30 gün vadeli olmak üzere sendikasyon kredisi sağlanması amacıyla 25 bankanın katılımıyla kredi sözleşmesi imzaladı. Sendikasyon kredisi ile bir önceki yıl alınan kredi tutarı karşılaştırıldığında %103 oranında yenilenme sağlanırken, yine bu kredide yatırımcıların güvenini teyit edecek şekilde ilk defa 2 yıl 1 ay vadeli dilim eklendi. Sendikasyon kredisinin 367 gün vadeli kısmı için faiz maliyeti sırasıyla Euribor artı yüzde 0,85 ve Libor artı yüzde 0,95 olarak gerçekleşti. Genel dış ticaretin finansmanı amaçlı kullanılacak olan 2 yıl 30 gün vadeli kredinin toplam maliyeti LIBOR artı yüzde 1,90’dır. Türkiye’nin global markalarının dünya piyasalarında daha etkin olabilmesi ve bu amaçla ihracatın finansmanında kullanılacak olan sendikasyon kredisi, yatırımcıların Türkiye’deki temel ekonomik göstergelerin ve bankacılık sektörünün sağlamlığına ve TEB’in başarılı performansına olan inancını bir kez daha teyit etmiş oldu.

TEB’den ihracatçı müşterilerine reeskont kredisi

Ağustos ayı sonunda Merkez Bankası’nın ihracatçılara yönelik reeskont kredilerini ticari bankalar aracılığıyla yeniden kullandırma kararı almasının ardından, Eylül başında TEB bu ürünü ihracatçı müşterilerine kullandırmaya başladı. Merkez Bankası’nın ticari bankalara tanıdığı limitlerin en üst seviyede kullanılmasıyla TEB müşterilerine uygun maliyetli finansman imkânları sağşlamaya devam etmektedir.

TEB, dördücü kez ‘Türkiye’de Yılın Nakit Yönetimi Bankası’ seçildi

TEB, uluslararası finans ve bankacılık dünyasının en prestijli ödül organizasyonlarından Asian Banking&Finance tarafından 2017 yılında dördüncü kez ‘Türkiye’de Yılın Nakit Yönetimi Bankası’ seçildi. Nakit yönetimi alanında stratejik ortağı BNP Paribas ile uluslararası çözümler geliştiren TEB, 2017 yılında da BNP Paribas’ın küresel müşterilerine Türkiye’de mevcut ya da planlanan faaliyetleriyle ilgili ulusal ve uluslararası ödeme ve tahsilat süreçlerinde verimlilik ve kontrol sağlayabilecekleri ürün ve hizmet sunmayı sürdürüyor.

TEB Girişim Bankacılığı girişimcileri dünya liginde

TEB ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından ortaklaşa hayata geçirilen TİM-TEB Girişim Evi girişimcilerinden Kolay İK, yayınlanmaya başladığı 2011’den bu yana Avrupa’da başarılı girişimleri takipte bir ölçüt haline gelen Wired UK 2017 Avrupa’nın En Gözde 100 Girişimi (2017 Europe’s 100 Hottest Startup) listesine girdi. Türkiye’nin bulut tabanlı ilk personel yönetim yazılımını geliştiren Kolay İK, kurulduğu günden bu yana TİM-TEB Girişim Evi’nden temel girişimcilik bilgilerinin yanı sıra yönetim danışmanlığı, network kurma, yeni müşteri ve yatırım bulma konularından destek alıyor.

TÜBİTAK BiGG Projesi ile 16 yeni girişimciye 2,5 milyon TL’lik fon desteği

TÜBİTAK’ın Genç Girişim (BiGG) Programı kapsamında 20 akredite kuruluş arasında yer alan tek özel kurum olarak iki yıldır girişimcilerin başvurularını kabul eden TEB, açıklanan hibe destek sonuçlarıyla yüksek bir başarı elde etti. 2017 yılı başvuruları Ağustos ayında belli olan proje kapsamında 1400 adet başvuru alan TEB, Girişim Bankacılığı çatısı altındaki tecrübeli danışman ve mentörleriyle iş fikri sahiplerinin hem girişimcilik kabiliyetlerini artırmaları hem iş planlarını TÜBİTAK’a iletmeye hazır hale getirmeleri için destek oluyor. TÜBİTAK BiGG uygulayıcı kuruluşları arasında en yüksek sonuçları elde eden kurumlardan biri olan TEB, proje kapsamında 2017 yılı için 16 girişimciye yaklaşık 2 milyon 500 bin TL’lik fon ile destek veriyor.

TEB Kadın Bankacılığı’ndan yeni bir hizmet: Büyüme Akademisi

Kadın patron liderliğindeki işletmeleri özel olarak desteklemek için Türkiye’de ilk kez banka bünyesinde ayrı bir iş kolu olarak yapılanan TEB Kadın Bankacılığı, kadın patronları desteklemek için bir grup koçluğu hizmeti olan Büyüme Akademisi’ni hayata geçirdi. İşini büyütmek, kendini geliştirmek konusunda istekli, bu konuda emek vermeye gönüllü ve ilk aşamada sınırlı sayıda kadın patronun yararlandığı akademi 3 farklı modülle gerçekleşti. Program sayesinde kadın patronlar işletmelerini yönetirken en çok sorun yaşadıkları konulara eğilmekle kalmadı; aynı zamanda farklı sektörde iş yapan pek çok kadın patron ile de tanışarak fikir alışverişinde bulunma gibi imkanı elde etti.

TEB, üçüncü çağrı merkezini Antalya’da açtı

‘Mükemmel Müşteri Deneyimi’ yaratma hedefiyle hayata geçirdiği TEB Müşteri Etkileşim Merkezi ile müşterilerine hizmet veren TEB, üçüncü çağrı merkezini 13 Eylül’de Akdeniz Üniversitesi’nde açtı. İstanbul ve Eskişehir’de bulunan çağrı merkezlerinin ardından, Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde hizmete açılan yeni TEB Müşteri Etkileşim Merkezi’nin pek çok Antalyalı genci istihdam etmesi ve Antalya ekonomisine de katkıda bulunması hedefleniyor.

30 Eylül 2017 Tarihli Finansal Sonuçlara İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Net kar: 818.8 milyon TL Toplam mevduat: 52 milyar TL
Toplam aktifler: 81.03 milyar TL Toplam krediler: 60.88 milyar TL
Sermaye yeterlilik rasyosu: %16.83 Takipteki kredi oranı: % 3.22