TAV Havalimanları 2021 3 Aylık Bilanço Analizi / İntegral Yatırım – (28.04.2021)

TAVHL / TAV Havalimanları Bilanço Analizi

TAVHL 1Ç21 döneminde piyasa beklentisi olan 346 mn TL’nin üzerinde 552.8 mn TL net kar açıkladı. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 366.4 mn TL zarar açıklanmıştı. Tunus borç yapılandırması sonucu tek seferlik 109 mn Euro gelir yazılması ve EUR/USD paritesindeki azalış sayesinde net kar açıklandı. Pandemi nedeniyle cirodaki azalış ve özkaynak yöntemiyle değerlenen yatırımlardan 19.3 mn Euro zarar yazılması net karı olumsuz etkiledi.

Satış gelirleri yıllık bazda %49 azaldı

1Ç21’de toplam yolcu trafiği Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle zayıf seyretmeye devam etti ve yıllık bazda %59 azaldı. Azalan yolcu sayısıyla birlikte ciro %49 azalışla 60.6 mn Euro seviyesine geriledi. Trafik verilerindeki azalış nedeniyle maliyet düşürücü önlemler artırıldı. Faaliyet giderleri yıllık bazda %37 gerileyerek 64.3 mn Euro’ya geriledi.

1Ç21’de eksi FAVÖK elde edildi

Maliyet düşürücü önlemler alınmasına rağmen satış gelirlerindeki azalışın etkisiyle -3.7 mn Euro FAVÖK elde edildi. Bir önceki yılın aynı çeyreğinde 16.1 mn Euro FAVÖK bulunuyordu. FAVÖK marjı da %13,6 seviyesinden -6,1% seviyesine geriledi.

Tunus borç yapılandırması

Tunus borç yapılandırması görüşmelerinin sonlandırılmasıyla birlikte 371 mn Euro tutarındaki banka borcu 233.6 mn Euro’ya indirildi. Bu sayede 1Ç21’de 109 mn Euro tutarında tek seferlik gelir elde edildi. Tek seferlik gelirin pozitif etkisiyle 2021 yılının ilk çeyreğinde 62.2 mn Euro net kar açıklandı.

Değerlendirme

Tek seferlik gelirler hariç bırakıldığında pandemi nedeniyle zayıf performansın devam ettiğini görüyoruz. Ancak, tam kapanmanın ardından vaka sayılarındaki azalma ile birlikte yaz sezonunda havalimanlarındaki yolcu trafiğinde toparlanma görülebilir. Kısıtlamaların kalkma beklentisine paralel olarak TAV finansallarında yılın ikinci yarısında güçlü bir toparlanma yaşanabilir. Diğer taraftan, DHMİ tarafından Türkiye’de işletilen havalimanlarının işletim sürelerinin iki yıl uzatılması ile 2022 yılında yapılacak kira ödemelerinin 2024 yılına ertelenmesi ve Kazakistan Almatı Uluslararası Havalimanı’nın 2021 yılının ikinci çeyreğinde devralınmasıyla birlikte işletmeye başlanacağının öngörülmesi Tav Havalimanları’na pozitif yansıyacaktır. Kısıtlamaların kalkmasının ardından Tav Havalimanları’nda büyük bir potansiyel oluşacağına yönelik beklentimizi koruyoruz.

Kaynak: İntegral Yatırım