Süveyş, Kafkaslar ve Boğazlar

Dünya gemi taşımacılığının kritik geçiş noktalarından birisi olan Süveyş Kanalı’nın bir süper konteyner gemisince bir hafta tıkanması, 200’e yakın geminin kanalın her iki tarafında birikmesine ve tahmini olarak 10 milyar dolara yakın bir zarar sebep oldu. Bu durum, ‘Yeni İpek Yolu’ koridorunda, Kafkaslar, Anadolu ve Türkiye Boğazları’nın değerini bir kez daha uluslararası ekonomi çevrelerine hatırlatmış oldu. Bu nedenle de, tamamladığımız mega projeler sayesinde, var olan demiryolu ve karayolu ağlarıyla birbirine bağlanmış olan Asya, Avrupa ve Afrika’nın ‘erişebilirliği’ adına, Türkiye vazgeçilmez bir küresel lojistik ve ulaşım entegrasyonu merkezi konumunda.

Bununla birlikte, küresel ticaret hacminin, Kovid-19 küresel pandemisinin atlatılması sonrasında, katlanarak büyüme devam edeceği, 2030’da rahatlıkla 27-28 trilyon dolara, 2060’da 46-48 trilyon dolara, 2100’de de 82-85 trilyon dolara ulaşmasının beklendiği bir ortamda, pek çok yeni nesil kara ve demiryolu koridoru inşası gelecekte tamamlanacak olsa da, deniz yolu taşımacılığının vazgeçilmez ağırlığı her daim varlığını sürdürecek. Verilerle anlatmaya çalışayım. Dünyanın en uzun treni Avustralya Port Hedland’de faaliyet gösteren demir madenciliği sektöründe çalışmakta olan BHP Iron Ore şirketine ait tren. Uzunluğu 7 kilometreyi geçiyor ve 682 vagondan oluşuyor.

Bu mega tren, her biri 6 bin beygir gücünde, 8 lokomotif tarafından çekilmekte. Tek seferde 82 bin ton cevher taşıyabilen katarın, yüklü haldeki ağırlığı ise 100 bin ton. 2017 yılında iki lokomotifin çektiği ABD’deki yük katarı 132 vagona yerleştirilmiş 264 konteyner taşıyordu.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!