Şok Marketleri (SOKM): Uyumluluk Çağı

SOKM:  Yeni ticarete açık olmak veya beklentiler nerede?

Perakendenin dijital hali giderek yaygınlaşırken, kendini kanıtlamış iş modellerinin satın almalarda belirleyici olduğunu görüyoruz.

Piyasada oluşan fiyat hareketlerini bu açıdan incelemiyoruz, dijitale dayalı ticaretin ruhunda bu bakış olduğunu unutmayalım. Marketler zincirindeki gelişmelerde yeni şube açılması ciro ve karlılık için belirleyici faktör olmaktadır. Dijital tarafta da benzer “kanal üretme” durumu vardır. Covid-19 sonrası dönüşen dünyada bunu daha belirgin şekilde hissediyoruz ve oturmuş altyapılar, kendini doğrulamış modeller dünyada ses getirecek şekilde belirleyici görünüyor.

Bizim iş modelimizde ise yen performansın oluşmasının kriterleri, kuralları hayatta karşılık bulabildiği sürece reel getiriden bahsedebilmekteyiz. Modele bağlılığımızı test ederek ilerleyebiliriz, her zamanki rutin düzenekten bahsetmekteyiz.

Model doğrulama vakası: dönemsel mi, momentum mu? Getirinin doğası değişiyor mu?

Hissenin piyasa çıkışından bugüne tüm hikâyeye baktığımızda, haftalık ölçek ve aylık ölçek arası belirgin farklılıklar görülmektedir. Belki gelecekte yakınsama olacaktır ki o durumda sürdürülebilir iş modellerinden bahsediliyor olacaktır, hatta portföyler için daha fazla vazgeçilmez olacaktır. Belki de bu zaman ölçeklerinde davranışlar ıraksayacaktır, ki durumda momentum fırsatçılığı daha belirgin olacaktır. Iraksama büyüdükçe dalgalanma artacağı için yüksek frekans işlemleri de daha sık görebileceğiz. Çeşitli yorumlara açık olabilir ama altı dolu olmalıdır.

Verilerden görebildiğimize göre 2 zaman ölçeği arası davranışlar yakınsama içine girecektir. Bu da dijital teknolojiye dayalı iş modellerinin baskın olmaya başlaması anlamına gelebilir.

Bu kısmı model doğrulama vakasıyla kapatalım: birden fazla vaka olsa da birini seçebiliriz. Hatta farklı zaman ölçeklerinde farklı doğrulamalar bulabiliriz. Kombinasyonlar da yapılabilmektedir.

Tüm veri penceresine bakıp da grafiğini ikiye böldüğümüzde sol-sağ arası fark belirginleşmeye başladı: sol tarafta segmentler (parçalar)  arası gerilim arttıkça, sağ tarafta hızlı performans oluşumu görülmektedir. Bir anda parlayıp kısa süren bu performans halinin açıklamasını elbette grafiğin sol tarafı vermektedir. Bir başka deyişle geçmişte modelin varsayım kabul edip doğruladığı kural tekrar gerçekleştikçe performans kıvılcımları sıklaşacaktır. Acaba bu durumun olma ihtimali nedir?

Simülasyon sonucu (gelecek senaryosu): aşırılık nereye taşır?

Referans noktası, dayanak noktası veya kaldıraçlama bölgesi olarak tarif ettiğimiz, parçalara ayrılmış fiyat hareketlerinin ilk kısmı hareketlenmeye devam ediyor. Piyasanın doğasında olan budur ama “göreceli olarak” sonraki parçalara göre daha güçlü hal almaya başladı: gerek zamansal konumu, gerekse mutlak değer farkı olarak bunu önceki haftalara göre daha belirgin görmekteyiz.

O halde buradan ileriye bakalım: geleceği notlandıran mekanizmamıza göre risk iştahını arttıracak parçalar arası gerilim veya anormallik “yerel ayrışma” hızlanmaya başlamıştır.