Şirketler yeni faaliyet alanlarına kayıyor

Son bir yılda 13 şirket faaliyet alanını değiştirdi. Faaliyet alanını değiştiren şirketlere ilgi artıyor. Faaliyet alanının değişmesi veya yeni ortaklıklar hisse fiyatını daha da primli hale getirebiliyor.

Borsada işlem gören şirketler atakta. Firmalar yeni ortaklıklar ve yeni iş alanları peşinde. Çalıştığı sektörde rekabetin artması, şirketin gelişmesini tamamlayıp doyum aşamasına geçmesi ve kârlılığın azalması veya daha cazip yeni bir sektörde çalışma isteği yeni alanlara yöneltiyor.

Verimli alanlarda faaliyet göstermek için faaliyet alanını değiştiren borsa şirketleri beklenti yaratıyor. Firmanın mali durumunda veya faaliyetlerinde bir olumsuzluk yoksa faaliyet alanının değişmesi veya yeni ortaklıklar hisse fiyatını daha da primli hale getirebiliyor.

YO’lar B tipi oldu
Krizde özellikle tekstil firmalarınn farklı alanlara kayarak kârlılıklarını korumaya çalıştıklarını görümüştük. Son bir yılda da benzer değişiklikler devam ediyor. Ancak bu defa faaliyet alanı değişikliği yatırım ortaklıklarında gözlenmekte. Ak Yatırım Ortaklığı, Euro Yatırım Ortaklığı, İnfotrend Yatırım Ortaklığı, Yapı Kredi Yatırım Ortaklığı B Tipi Yatırım Ortaklığı’na dönüştüler.
Büyük bir beklentiyle kurulan yatırım ortaklıkları geçen süre zarfında arzu ettikleri hedeflere ulaşamadı. Buna temel neden olarak faaliyet alanlarının sınırlı olmasını gördüler. Borsada gerçekleştirilen işlemlerle kâr elde etmek bir noktadan sonra beklentileri karşılamadı. Yüksek yönetim giderleri ve portföyde belli bir miktarın üstünde hisse bulundurma zorunluluğu düşüş trendlerinde zararı düşük tutmayı engelleyen önemli sıkıntılar olarak öne çıktı. Performansın düşük kalması ister istemez yatırımcının da memnuniyetsizliğini beraberinde getirmekte.

Holdingleşmeler arttı
Son zamanlarda faaliyet  değişikliğine giden firmalar holdingleşiyor. Ceylan Giyim, Ceylan Yatırım Holding olurken Işıklar Ambalaj,  Işıklar Yatırım Holding’e, Evgin Yatırım Ortaklığı, Hedef Mali Yatırım Holding’e, Varlık Yatırım Ortaklığı EGELİ&CO Yatırım Holding’e dönüşürken Metro

Ticaret, Metro Holding oldu.
Oysaki krizde faaliyet değişikliğine giden firmalar enerji sektörüne ya da ellerindeki değerli arsaları değerlendirmek amacıyla gayrimenkule ağırlıklı olarak kaymışlardı. Şimdilerde ise holdingleşme yolunu tercih ediyorlar. Bunun nedeni ise faaliyetlerini geniş marjlarda sürdürme çabası.

Yani bu tür firmalar esas itibariyle başka firmalara yatırım yaparak kârlılıklarını sürdürmeyi hedeflemekte. Bu çerçevede yatırım ortaklıklarının da temelde iki yoldan birisini tercih ettiği görülmekte. Holdingleşme yolunu tutanlar daha geniş çerçevede şirketlere yatırım yaparak kârlarını sürdürmeyi hedeflerken bir diğer grubun B tipi yatırım ortaklığına yöneldiği gözlenmekte.

ENERJİ VE PETROL PRİM YAPTIRDI
Faaliyet alanı olarak enerji ve petrolü seçenlerin hisseleri prim yaptı. Enerji sektörü yatırımcıların en fazla ilgi gösterdiği sektörler arasında yer alıyor. Metemteks, Metem Enerji’ye dönüştükten sonra hisseleri üç ayda yüzde 51 oranında değer kazandı. Merkez B Tipi Yatırım Ortaklığı ise Avrasya Petrol ve Turizm’e dönüşürken hisse senetleri borsada üç ay içerisinde yüzde 48.60 yükseldi.

Zeynep Aktaş / Milliyet

Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/sirketler-yeni-faaliyet-alanlarina-kayiyor/ekonomi/ekonomidetay/05.06.2011/1398698/default.htm

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir