Sıcak para Türkiye’den umudunu kesti

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) varlık grubu çok inişli-çıkışlı bir yıl yaşıyor. Riskten kaçış sendromu yüzünden GOÜ FX dolara karşı hızla değer kaybederken, hisseler de Nisan zirvesinden bu yana dolar bazında %8 civarında geriledi. Fakat, hem yerel para cinsi hem de FX bono-tahvillere acaip bir talep var.

Göya riskten ve negatif getiriden kaçan sıcak para bence istikbali çok zayıf olan GOÜ’e getiri saldırıyor. Para kaybedecekler. Trump başta olduğu sürece, küresel piyasalarda sürecek oynaklık ve global ekonomide daralma, GOÜ’den medet umanları hayal kırıklığına uğratacak. Odin’e şükür ki, GOP’ta yaşananlar bizi hiç ilgilendirmiyor. Çünkü sıcak para Türkiye’den umudunu kesti. Yalnız sıcak para değil, yabancı doğrudan yatırımlar, ve bizim yatırımcılar da umutsuz ki her gün tonla döviz alıyar.

Para niye TL ve Türkiye’den kaçıyor? Tek bir cevabı var. Birikimci ve yatırımcı artık hükümete güven duymuyor. Ya yanlış bir diplomatik adımla bir çuval inciri yerlere dökecek, ya da ekonomiyi canlandırmak uğruna dingili kopartacak.

Bu sene hiç sıcak para gelmedi

Bizim Menkul Değerler raporundan alıntı yapıyorum:
13-20 Eylül haftasında yurtdışı yerleşik yatırımcılar reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 33,4 milyon dolar hisse senedi, 2,6 milyon dolar repo dahil Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) satışı gerçekleştirdi. BİST100 Endeksi 13-20 Eylül tarihleri arasında %2,75 değer kaybederken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi 37 baz puan geriledi.

Yılbaşından beri yurtdışı yerleşikler toplam 619,8 milyon dolar hisse senedi alımı yaparken, 2.301,9 milyon dolarlık DİBS satışı yaptı. Yurtdışı yerleşikler böylelikle 2019 yılında toplam 1.682,1 milyon dolarlık menkul kıymet satışı gerçekleştirmiş oldu.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!