Sabancı Holding Hisse Yorumu / Atig Yatırım – (05.02.2014)

Sabancı Holding Hisse Yorumu

1967 yılında kurulan Sabancı Holding’in ana faaliyet konusunu finans, üretim ve ticaret oluşturmaktadır. %40.11’lik payının halka açık olması likiditesinin yüksek olduğuna işaret eden şirketin stratejik ortaklıkları ciroya olumlu katkı sağlamaktadır.

2013 yılında Sabancı; Diasa ve Olmuksa hisselerini satarak, Carrefoursa’da çoğunluk hisse ve yönetimi devralarak portföy değişikliği gerçekleştirmiştir. Şirket özellikle enerji, perakende ve çimento iş kollarında büyümeye odaklı yeni yatırımlarını sürdürecek şekilde planlama yapmaktadır.

Holding, düşük kur riski ve düşük borçluluk oranları ile güçlü finansal yapısını korumaya devam ediyor. Akbank’ta karlılık hedeflerini geçen, enerji sektöründe yeni yatırımlara devam eden, çimentoda büyüme hedefini koruyan, perakendede cirolarını arttıran, sigorta sektöründe karlılığını yükselten, sanayi alanında arge, inovasyon ve yeni pazar geliştirmeye odaklanan Sabancı Holding için 2013 yıl kapanışının yeni rekorlar getirmesini öngörüyoruz.

Dünya Enerji Konseyi Enerjisa’yı küresel ortaklık programına dahil ederken Enerjisa, yenilenebilir enerji çalışmalarında da lider olabilecek potansiyele sahip şirket olarak Sabancı Holding’in iştirakleri arasında ön plana çıkıyor.

Sabancı Holding’e %50 oranında iştirak edilen Enerjisa; Temmuz 2013’te Ayedaş Elektrik Dağıtım Bölgesi’ni, Eylül 2013’te Toroslar Elektrik Dağıtım Bölgesi’ni devralarak üretim portföyünü genişletmiştir. Enerjisa’nın yeni devreye alınan 638 MW’lık yenilenebilir enerji santraliyle birlikte kurulu gücü 2.328 MW’ayükselmiştir. Şirketin ana büyüme alanı olarak önem verdiği Enerjisa yatırımı ile hedefi 2015 yılında elektrik piyasasında %10 Pazar payına ulaşmaktır. Teknosa sonrasında Avivasa ve Enerjisa gibi yüksek büyüme potansiyeli taşıyan iştiraklerin halka arzı Sabancı Holding’i orta ve uzun vadede ön plana çıkartacaktır.

SATIŞ VE KARLILIK DURUMU : Şirketin satış gelirleri 2013 yılının ilk 9 ayında %28.48 artış göstererek 6.73 milyar TL’ye yükseldi. Aynı dönemde karlılık %33.59 artarak 3.24 milyar TL’ye yükseldi. İştirak gelirlerindeki olumlu beklentimizin sürmesi, stratejik ortaklıklar ve yeni yatırımların ciroya olumlu katkı yapmasını beklememizden dolayı SAHOL’ü beğendiğimiz hisseler arasına alıyoruz. SAHOL için 8.60 TL hedef fiyatla %10.00 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz.

SABANCI HOLDİNG BÜNYESİNDEKİ ŞİRKETLER VE FİNANSAL DURUMU : Sabancı Topluluğu’na bağlı şirketler 18 ülkede faaliyetini sürdürmekle birlikte, şirketin 10 iştiraki borsada işlem görmektedir.

Kordsa Global: Dünyanın önde gelen naylon ve polyester iplik ile kord bezi üreticisi olan şirket lastik takviye ve mekanik kauçuk pazarlarında lider konumdadır. Kordsa, 9 ülkede yer alan 10 işletme ile faaliyet göstermekte ve yatırımlarını ağırlıklı olarak Asya Pasifik bölgesinde gerçekleştirmektedir. Güney Amerika yatırımları ile dikkat çeken Kordsa, bu pazardaki yatırımlar ile ilerleyen dönemlerde performansını artırabilir. 2013 yılının ilk 3 aylık döneminde bir önceki yıla oranla satışlarda sınırlı bir düşüş gözlense de, yeni yatırımların katkısıyla 2014 yılı için satışlarda olumlu bir performans bekliyoruz.

Brisa: 1974 yılında Lassa adıyla Sabancı Holding ve ortakları tarafından kurulan Brisa, 1978’de üretime başlamıştır. Bridgestone ve Lassa markalarıyla otomobil, otobüs, hafif ticari araç, kamyon, tarım ve iş makinalarına yönelik üretim yaparken Türkiye’nin pazar lideri olan Brisa, ihracat kanalındaki çalışmalarını ihracat yaptığı ülkelerde kalıcı iş ortaklıklarına çeviriyor.

Avrupa’nın yedinci büyük lastik üreticisi olan Brisa’nın, 600 civarında ürün çeşidi bulunmaktadır. İzmit’teki fabrikasına kuruluşundan bu yana 800 milyonDolar yatırım yapan şirket 1300’den fazla çeşitte ürünü pazara sunarken artan lastik talebini karşılamak amacıyla yıllık 10 milyon adet üretim kapasitesine sahip mevcut tesisine ek yaklaşık 300 milyon Dolar’lık yatırımla ikinci fabrikasını Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’nde kuruyor. Aksaray Fabrikası’nda binek ve hafif ticari araç lastiği üretecek olan Brisa, 2018 yılı itibariyle üretime başlanması ile yıllık 4.2 milyon adet artış yakalayacak. Şirketin Japon ortağı Bridgestone’nin  Japonya’daki son seçimler sonrasında ülkenin genişlemeci politikaları sonrası ihracat avantajı nedeniyle Türkiye’deki yatırımına odaklanması stratejik önem taşıyor.

Akçansa: Şirket çimento ve hazır beton üretiminde Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinde faaliyet göstermektedir. Yılın ilk 3 ayında satışlarını geçen yılın aynı dönemine göre %11 artırarak 875 milyona çıkaran Akçansa’nın, aynı dönemde karlılığı %28 artış gösterdi. Ciro ve karlılıktaki artışın etkisiyle şirketin net kar marjı %13’e yükseldi. Ana faaliyeti çimento ve klinker üretimi olan şirketin büyümesi, ülke büyümesi ve inşaat sektörü büyümesiyle paralellik göstermektedir. Özellikle Marmara Bölgesi’ne satış yapan Akçansa’nın kentsel dönüşüm projeleri, üçüncü havaalanı ve üçüncü köprü projelerinden olumlu etkilenmesini bekliyoruz. Üçüncü boğaz köprüsünün beton talebi Akçansa tarafından karşılanacak olup, diğer kamu ve altyapı projelerinde de şirket avantajlı konumdadır. Şirketin 2013 yıl sonunda 150 milyona yakın kar etmesini, 2014 yılında da satış ve karlılıkta artan performansın devam etmesini bekliyoruz.

Çimsa: Çimsa, beyaz çimento alanında dünyanın en önemli 3 markasından biri konumundadır ve 46 ülkede faaliyetini sürdürmektedir. Yurtiçi ve bölgedeki organik, inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiren şirket çimento araştırma ve uygulama merkezinde dünyanın ilk antibakteriyel beyaz çimentosunu geliştirmiştir. Döviz bazlı kredilerden doğacak kambiyo risklerini ihracat gelirleri ile bertaraf eden Çimsa son dönemde yaşanan döviz kuru dalgalanmalarıyla oluşabilecek finansal risklerden korunmak amacıyla 1 yılı aşmayan vadelerde vadeli alım satım sözleşmeleri düzenlemektedir.

Akbank: 961 şube ile faaliyetini sürdüren Akbank, yurt dışı faaliyetlerini Almanya ve Dubai’de bulunan iştirakleri ve Malta’da bulunan şubesiyle gerçekleştirmektedir. Bankacılık sektörü genelinde 2013 yılının ilk dokuz ayında krediler yıl sonuna oranla %24.4 artarken fonlama tarafında mevduatlardaki artış %16.9 düzeyinde gerçekleşti. Takipteki krediler rasyosu ise %2.8’den %2.7’ye geriledi. 2013 yılının ilk dokuz ayında 3.227 milyon TL brüt kar elde eden Akbank,brüt karı üzerinden 800 milyon TL vergi karşılığının ayrılması sonrasında 2.428milyon TL net kar sağladı.Konsolide aktif büyüklükte %17 artışla 191,3 milyar TL’ye,nakdi kredilerde %22.6’lık artışla 113,2 milyar TL’ye ulaşan bankanın kullandırdığı kredilerin %36’sı tüketici,%32’si kurumsal, %32’si kobi kredilerinden oluşuyor. Akbank’ın sektör ortalamasının çok altında olan takipteki krediler oranı %1.2 düzeyinde devam ederken sermaye yeterlilik oranı Türk bankacılık sektöründe sınır olan %12’nin üzerinde %14.79 seviyesinde. Özkaynak güçlülüğü ve faaliyet karlılığındaki sürdürülebilirlik ile risk yönetim yapısı düzenleyici otoritelerin sınırlamalarına rağmen banka karlılığında pozitif etkiyi devam ettiriyor.12 aylık finansallarında özsermaye karlılığının %17’yi ve aktif karlılığın %2.3’ü geçmesini bekliyoruz.

Aksigorta: Şirket 961 Akbank Şubesi, 1.800’ün üzerinde acentası ve 3.600’ün üzerinde anlaşmalı kurum ile hizmet göstermektedir. Aksigorta 1.3 milyar TL prim üretim hacmine sahip olup, sektöründe başarılı şirketlerdendir. Şirket genel müdürlük binasını 72 milyon dolara satarak likiditesini yükseltme yönünde önemli bir adım atarken karlı kanallarda daha fazla büyüyüp tüm kanallarda verimliliğini yükseltiyor. Sabancı Holding ve Belçikalı sigorta devi Ageas ortaklığının Aksigorta’da fark yaratmaya devam etmesini bekliyoruz. Yılın geri kalanında şirketin banka kanalında büyümesi de hızlanabilir.

Carrefoursa: 32 ülkede 9.800’ün üzerinde market ile faaliyet gösteren şirket, Avrupa’nın lider, dünyanın ikinci büyük perakendecisi konumundadır. Sabancı Holding’in 1 Ekim—14 Ekim 2013 tarihleri arasında Carrefoursa paylarında gerçekleştirilen zorunlu çağrı işlemi sonucunda, şirketin Carrefoursa’daki ortaklık oranı %50.79’dan %50.93’e yükselmiştir.

Teknosa: Şirket Türkiye’nin 77 ilinde 283 mağaza ile faaliyet gösteriyor ve net satışlardaki büyümenin haricinde operasyonel verimlilik sağlayarak negatif işletme sermayesiyle çalışarak güçlü nakit pozisyonuna sahip. E-ticaret alanında bağlı ortaklık modeliyle Klik İç ve Dış Ticaret A.Ş. altında “Kliksa.com” ile faaliyet gösteriyor. Mayıs 2012’de %10’luk payını halka arz eden şirket, kendi sektöründeki en büyük lojistik merkeze sahip perakendeci konumundadır

Raporun tamamı için tıklayın.

Atig Yatırım  2014

Tüm Sabancı Holding hisse yorumları için tıklayın!

TÜM HİSSE YORUMLARI İÇİN TIKLAYIN!

Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.

İletişim Formu

İletişim formu için buraya tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir