Piyasalar karamsar

Son işem gününde piyasalarda Yunanistan’daki belirsizliğin etkisiyle satışların ağırlıklı olduğu bir gün yaşandı. Avrupa borsaları günü ekside tamamlarken MSCI Dünya Endeksi yüzde 1.4 oranında değer kaybetti.

Amerikan borsaları ise Yunanistan’ın yanı sıra ülkedeki tüketici güveninin düştüğünü gösteren veriyle satıcılı seyrediyor. Citigroup ve Bank of America hisselerinin her biri yüzde 1.1’den fazla düşerek finans hisselerindeki düşüşe öncülük etti. Freeport-McMoRan, Alcoa ve Halliburton gibi emtia üreticileri de en az yüzde 2 oranında değer yitirdi.

S&P 500 Endeksi yerel saatle 1:20’de yüzde 0.7 düşerek 1,341.97 puan oldu. Dow Jones ise 114.36 puan düşerek 12,776.10 puan oldu.

ABD’de Michigan Üniversitesi güven endeksi Şubat’ta 72.5’a gerileyerek 74.8 olan beklentilerin altında kaldı.

Hisse senetlerindeki düşüşle dolar bugün 16 ana para birimi karşısında güçlendi. Euro da dolar karşısında değer kaybetti ve 1.3186 seviyesine indi. Dün ortak para birimi 1.3322 dolara kadar yükselmişti.

İMKB’DE DÜŞÜŞ SÜREBİLİR

Yurt içinde ise İMKB 100 yurt dışındaki olumsuz havaya ayak uydurdu. Borsa günü düşüşle tamamladı. Finans Yatırım’dan Serhan Yenigün, İMKB’de kar realizasyonlarının bugün de sürdüğünü ve gelecek hafta da devam edebileceğini söyledi. Yenigün, “İMKB’deki bu kar satışlarını normal karşılıyoruz. Gelecek hafta da kar satışlarının devam ettiğini görebiliriz. Diğer gelişmekte olan ülke borsalarından da çıkış var. İMKB de buna paralel duruş sergiliyor” dedi.

ING Bank’tan Eyşan Ulupınar da Bloomberg HT’ye bugün piyasada risklerin azaltıldığı ortamın oluştuğunu belirterek, “Eğer hafta sonunda Yunanistan’dan anlaşma yönünde haber gelmezse dolar/TL’de de faizlerde de yönümüz yukarı yönde olacak” dedi.

Bugünkü gelişmeler emtia talebini azaltınca altın, gümüş, petrol bakır fiyatlarında da düşüşler görüldü. New York Comex’te altın fiyatları 1,716.40 dolara kadar çekildi. 24 emtiadan oluşan S&P GSCI Endeksi de yüzde 1.1 oranında değer yitirdi.

Haftaya AB Maliye Bakanları yeniden görüşmelerde bulunacak. Yunanistan’da yaşanan gelişmeler de piyasaların yakın takibinde olacak.

Kaynak: www.bloomberght.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir