Piyasa Yorumu / Gedik Private – (10.11.2015)

Gündeme dair

Fed’in bağımsızlığını sınırlandırmaya çalışmak tehlikeli

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Stanley Fisher, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kongre’nin para politikasını etkileme çabalarının bankanın enflasyonu kontrol etme kapasitesini sekteye uğratacağını genel olarak kabul edilmiş merkez bankası kurallarından ayrılma anlamına geleceğini söyledi.

Ulusal Ekonomistler Klübün’de (NEC) yaptığı konuşmada Fisher, enflasyonun son iki on yıldır düşük olmasında Fed’in büyük ölçüde politik etkiden uzak olmasının getirdiği itibarın önemli rol oynadığını belirtti.

Fisher, Fed’in her politika kararında Kongre’ye danışmak durumunda olmasının ve politik kararlara bağımlı kalmasının tehlikelerine dikkat çekti. Fisher, böyle bir gelişmenin para politikasında genel olarak kabul edilmiş olan günlük siyasetin dışında kalma prensibinden ayrılma anlamına geleceğini ifade etti.

Bazı Cumhuriyetçi kongre üyeleri Fed’in sağlam bir para politikası benimseyerek faiz artırımının bu politikaya bağlı olmasını ve her türlü sapmada kongreye hesap vermesi gerektiğini savunuyor. Önergenin kanunlaşması beklenmiyor ancak yine de Fed görevlilerini önerge karşıtı pozisyon almaya itti.

Fisher, konuşmasında para politikası ve ekonomik durumla ilgili konulara girmedi.

Borsa ve Vadeli İşlemler

Piyasamız dün 82.600 seviyelerine kadar yükseldiyse de oradan tekrar satışlarla karşılaştı. 81700 seviyelerine kadar geriledikten sonra 82050 kapamasını bildi. Bankacılık ve Holding endeksinde küçük eksiler varken, sanayi endeksi artı kapamasını bildi. Öğleden sonra Avrupa ve Amerika’da başlayan satışlar bizi de etkiledi.

82.000 endekste bir tutunma halinin olduğunu fark ediyoruz. Bugün bizim için önemli bir gün. Bu tutunma bugünde devam ederse, piyasanın tekrardan 84.000‘e doğru bir atak yapma ihtimalinden bahsedebileceğiz. Ancak, bugün tutunamayıp, aşağıya doğru gevşemeye devam ederse, daha aşağılara doğru bir sarkmadan bahsediyor olabileceğiz.

Trading Idea:

Bugün fiyat hareketlerini çok dikkatli takip edelim. 81.500 altındaki fiyatlar işlem görmeye başlarsa, özellikle Amiral gemisi Garan hissesinde 7.7.5-7.80 aralığına kadar bir geri çekilme görebiliriz. Bu da kanaatimizce alış fırsatı olur.

FX ve Türev Piyasalar

– Ekim başından buyana yükseliş dalgası yaşayan başta ABD borsaları ve global borsalar Cuma NFP verisini yükselişle karşıladıktan sonra dün, faiz artırımı endişeleriyle sert satışlar yaşadı. Biz Aralık’ta Fed’in faiz arttırmaması gerektiğini savunuyor olsak ta, piyasa faiz artışını değil, nasıl yapılacağı ve etkisinin ne olacağını konuşmaya başlar bir tavır almaya başlamış gözüküyor.

– OECD dün açıkladığı raporda büyüme oranlarında revize etti. Gelişmekte olan piyasalardaki ekonomik yavaşlamanın küresel ekonomik aktivite üzerinde baskı oluşturduğu belirtilen raporda, Çin’in iç talebindeki yavaşlamanın finans piyasalardaki güven ortamını olumsuz etkilemekte olduğu vurgulandı. Raporda, küresel ekonominin 2015 yılında yüzde 2,9, 2016 yılında yüzde 3,3 ve 2017’de yüzde 3,6 büyüme kaydedeceği aktarıldı. Aynı raporda, ABD’nin ise 2015 yılında yüzde 2,4, 2016 yılında yüzde 2,5, 2017 yılında da yüzde 2,4 büyüyeceği tahmin edilirken, Çin’in de 2015 yılında yüzde 6,8, 2016 yılında yüzde 6,5, 2017 yılında yüzde 6,2 büyümesi tahmin ediliyor.

– Çin’de tüketici enflasyonu Ekim ayında yavaşlarken, üretici fiyatları deflasyonu, negatif rakamların rekor uzunluktaki seyrinin daha da genişletti. Tüketici fiyatları endeksi Ekim ayında geçen yılın aynı dönemine bir miktar beklentilerin altında kalarak yüzde 1.3 arttı

– EURUSD: Son geri çekilişten sonra görünüm negatif ancak, satıcılarında bu seviyelerde gönülsüz olduğu, görülüyor. 1,0830 seviyelerinde 10 günlük Ho direnci bulunan paritede 1,0920 seviyelerinde 20 günlük Ho direncini görmekteyiz. Bugünü dünden pek farklı geçireceğini düşünmüyoruz. Piyasada konuşulan ve ECB’nin Aralık ayı parasal genişleme ile ilgili verdiği mesajların masada olduğunu ama detaylarının halen belirsiz olduğunu düşünüyoruz. Burada genişlemeden çok 10 puanlık bir faiz indiriminin daha etkili olacaktır. Ancak, bunun fiyatlara dahil edildiğini düşünüyoruz. Bu sebeple 1,0460 -1,0550 band seviyesinin altında bir parite 2015 yılı için beklemiyoruz. Aksine, hareketin sonlarına gelindiğini düşünmemiz pek çok neden bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir