Makro Görünüm – 2018 Temmuz / Şeker Yatırım

Makro Görünüm – Temmuz

Enflasyon görünümü

Mayıs ayı TÜFE enflasyonu, piyasanın %1,50’lik ortalama beklentisinin üzerinde, ancak bizim %1,60’lik tahminimize paralel %1,62 seviyesinde gerçekleşti. Bu veri sonrasında yıllık TÜFE enflasyonu %10,85’ten %12,15’e yükseldi. Yİ-ÜFE enflasyonu ise zayıf TL’nin yansımalarıyla %3,79 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda %16,4’ten %20,2’ye yükseldi.

Manşet enflasyon %1,60’lık tahminimize çok yakın gerçekleştiyse de, biz bu tahmine ulaşırken gıda fiyatlarında ılımlı bir artış (%0,5 civarında) ile beraber yüksek oranlı bir çekirdek enflasyon (%2,0’nin biraz üzerinde) öngörmüştük. Ancak gerçekleşme gıda enflasyonda %1,45, çekirdek enflasyonda (grup C) ise %1,7 oldu.

– Gıda enflasyonu; %1,45’e ulaşarak hem bizim tahminimizin, hem de Mayıs ayı tarihsel ortalama seviyelerin (son 5 yıllık Mayıs ayı ortalaması -%1,7) üzerinde gerçekleşti. Bu da %0 seviyesinde gerçekleşen sebze-meyve enflasyonuna rağmen, et ve işlenmiş gıda fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlara (kısmen kur geçişkenliği) bağlı olarak gerçekleşti. Gıda enflasyonu yıllık bazda %8,8’den %11,0’e yükseldi.

– Yurtiçi ÜFE enflasyonu; yurtiçi ÜFE enflasyonunun yıllık bazda 20’yi aşarak 2003=100 serisinin başından beri en yüksek seviyesine ulaşması, kurdaki olumsuz gelişmelerin etkisini net bir biçimde yansıtıyor. Geçtiğimiz ay yayınladığımız enflasyon raporunda, ÜFE enflasyonunun %20’ye doğru yükseleceği yönündeki beklentimizi paylaşmıştık. Ancak bu tahmini, $/TL kurunun Mayıs ayındaki %10’un üzerindeki yükselişi öncesinde yapmıştık. Buna göre, yurtiçi ÜFE enflasyonunun beklediğimizden de önce %20’ye ulaştığını söyleyebiliriz. Mevcut kur seviyeleri baz alındığında, yurtiçi ÜFE enflasyonunun önümüzdeki aylarda %25’in üzerine yükselebileceğini, bunun da kaçınılmaz olarak çekirdek TÜFE enflasyonuna da yansıyabileceğini düşünüyoruz.

– Çekirdek enflasyon (C grubu); yukarıda da belirttiğimiz gibi, çekirdek enflasyon korktuğumuz kadar yüksek gelmediyse de, %12,64’e ulaşarak şimdilik tarihi zirvesini yaptı. Dayanıklı mal grubunda yıllık fiyat artışı kısmen güçlü talep, ancak daha büyük oranda kurlara bağlı olarak %20’yi geçti. Kurlarda mevcut seviyelerden kısa sürede bir iyileşme olmadığı taktirde (örneğin, $/TL’nin 4,30’lu seviyelere gerilemesi), çekirdek enflasyonun birkaç ay içinde %15,0’e yaklaşabileceğini düşünüyoruz.

– Hizmet enflasyonu; hizmet enflasyonu da %9,3’ten %9,5’e yükselerek, fiyatlama davranışlarındaki katılığı bir kez daha teyit etti. Hizmet enflasyonunun da birkaç ya içinde çift haneye yükselerek, tarihi zirve seviyelerine ulaşması muhtemel görünüyor.

– Enerji enflasyonu; Mayıs ayı ortasında akaryakıt fiyatlarının, ÖTV indirimleri yoluyla sabitlenmesi kararına karşın, enerji enflasyonu aylık %1,7’ye ulaştı ve yıllık bazda %8,3’ten %12,0’ye yükseldi.