Küresel enflasyonun çözümü ‘verimlilik’

Başta Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) olmak üzere, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve önde gelen merkez bankalarının öncelikli gündemi ‘küresel enflasyon’. Bu konu, dünya ekonomisi ve küresel ticarete etkileri kadar, ülkelerin fiyat istikrarına yönelik etkisi açısından da önemli. Bununla birlikte, ilginç olan detay, uluslararası ekonomi çevrelerinde konu, manşet enflasyon yüzde 5’e ulaşsa bile, önde gelen merkez bankalarının tepki vermeyecekleri yönünde. Çünkü, küresel ölçekte yükselmekte olan enflasyonun bu yöndeki seyri geçici mi, kalıcı mı, tartışma sürmekte

Uluslararası ekonomi çevrelerinde ağırlık görüş iki başlıkta kendisini gösteriyor. Birincisi, küresel enflasyondaki yükselişin geçici olduğu yönündeki görüşün halen ağır basıyor olması. İkincisi, yükselen küresel enflasyonla ve ülke ekonomilerine etkisiyle klasik para ve maliye politikası tedbirleriyle mücadele edilemeyeceği. Çünkü, ‘Kovid- 19’un sebep olduğu ekonomik tahribatı büyümeyle telafi etmek gerekmekte. Oysa, klasik tarzda, yani neoklasik ortodoks tedbirlerle enflasyonu dizginleme eğilimi, büyüme ve kalkınmayı olumsuz yönde etkileyebilir ve küresel pandeminin yaralarını sarmayı zorlaştırabilir.

Bu nedenle, uluslararası ekonomi çevrelerinde, küresel pandeminin etkileriyle mücadele edilirken, enflasyonla da mücadelede öne çıkan yaklaşım ‘verimlilik’. Ancak, bu defa, üzerinde hassasiyet ile durulan ‘verimlilik’ yaklaşımı, aynı zamanda yoğun bir ‘dijitalleşme’yi de gerektirmekte.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!