Kripto Para Haberleri – (15.10.2021)

Kripto Para Borsasında Finansal Tehditler Nelerdir?

Önümüzdeki süreçte kripto paraların veya dijital paraların finans sektörüne hakim olabileceği görüşü, merkez bankası yetkilileri tarafından da kabul görmeye başlamıştır. Bu dijital ekonomiye geçiş süreci ve kripto para veya dijital paralar mevcuttaki rezerv para birimlerinin sonu olabilme potansiyeline sahip.

Ancak gelişmekte olan teknolojiyle birlikte gelen kuantum bilgisayarlar, merkez bankalarının rezerv parayı koruma çalışmaları, hükümetlerin enerji politikaları, %51 saldırıları, gelişen yeni teknolojiyle birlikte oluşan yeni ağlar birçok kripto para biriminin de sonunu getirecektir.

Bu noktada uzmanlar, kripto yatırımcıların herhangi bir kripto para birimine yatırım yapmadan önce ilgili kripto para biriminin “White Paper” olarak adlandırılan ilgili ürünün veya hizmetin teknik özelliklerini tanıtmak veya vurgulamak için yayımlanan bilgilendirici belgelerini incelemelerini önermektedir. Yatırımcılar bu sayede yüksek dalgalanmanın bulunduğu bu sektörde daha güvenilir para birimlerine tasarruflarını fonlamış olacaklardır.

Kripto Yatırımcılar Nelere Dikkat Etmeli

Yatırımcılar öncelikli olarak kişisel temel siber güvenlik bilgilerine hakim olmalıdır.

Lisanslı yazılım kullanmak,

Güçlü parolalar kullanmak

İki adımlı doğrulama yöntemleri kullanmak gibi basitçe birkaç önlemle birçok saldırıdan korunmak mümkün.

Yatırımcıların kripto para platformlarında ve aracı kuruluşlarda en çok karşılaştıkları saldırı phishing (oltalama) denilen yöntemdir. Hiçbir borsa, aracı kuruluş veya banka ücretsiz, karşılıksız, bedava vb. başlıklarla kullanıcılarına bir içerik sunmazlar.

Uzman görüşleri de kullanıcıların, bu noktada ilgili platformların phishing saldırıları için aldığı önlemleri uygulamasıdır. Aynı zamanda gelen telefon, SMS veya e-mail gibi içeriklerin iletişim bilgilerini ve platformda varsa phishing’e karşı engelleme kodu oluşturup gelen içeriklerde bu kodlar kontrol edilmelidir. Albcoin bu önlemleri alarak yatırımcıları olabildiğince güvende tutmaya çalışmaktadır.

Kripto Para Sektörüyle İlgili Devletlerin Aldığı Karar ve Önlemler

Sektörde hacimlerin ve toplam kripto para piyasasının büyüklüğünün bu denli hızlı artışa geçmesiyle birlikte hem fiyatlar da hem de volatilitede büyük artışlar yaşanmaktadır. Bu pozitif hareketler, ülkelerin kendi itibari para birimlerini korumak, rekabeti artırmak ve oluşacak yüksek volatiliteden dolayı kullanıcıları korumak adına çeşitli düzenlemeler yapmalarını zorunlu hale getirmektedir.

Bu bağlamda ülkeler, kripto paralar hakkında attıkları adımlarla ölçülü yaklaşıma devam ederken öteki taraftan da kullanıcının farkına vardığı ve alışmış olduğu şeffaflık, hızlı transfer, düşük maliyet gibi özellikleri geleneksel finans sisteminde de dijital para birimleri geliştirerek entegre etmeye çalışmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucu Ortadoğu bölgesi için geçen yıl kripto para sektöründeki hacmin dağılımını ve yönüde kullanıcılar tarafından yapılan fonlamanın %87 gibi büyük bir oranla kripto para platformlarına gittiği görülmüştür. Geriye kalan %13’lük kısmında ise hacmi sırasıyla madencilik faaliyetleri, çeşitli servisler ve yasadışı işlemler takip etmekte. Devletler bu noktada platformlara gönderilen fonların, madencilik faaliyetlerinin veya yasadışı işlemlerin yönünün işlem gerçekleştikten sonra yurt dışı olduğunu gözlemlemiştir.

Ülkelerin bu sektörle aldığı ilgili kararlar ve getirdiği/getireceği regülasyonlar, ağırlığı tek taraflı olan bu transferleri bir nebze kontrol altına almak ve oluşabilecek volatil ortamdan minimum etkilenme, oluşabilecek yasadışı hareketleri yurt içinde tutup müdahale edilebilir hale getirme çabasıdır. Bu kontrolsüz ve takip edilemeyen transferler, bazı durumlarda ülkelerin ekonomilerine saldırmak veya mevcuttaki bir ülkeye uygulanan ambargoyu delmek adına da kullanılabilmektedir. Getirilecek düzenlemeler bu noktada platformlara ve aracı kuruluşlara çeşitli yükümlülükler ve sorumluluklar getirecek. Kullanıcı tarafından bakılırsa da kripto yatırımcılara işlem güvenliği, yatırım güvenliği, dolandırıcılık faaliyetlerinden kaçınma ve miras hakkı gibi birçok faydalı hak sahipliği kazandıracaktır.

Türkiye’de Kripto Para Birimlerinin Miras Bırakılması Konusunda Yapılan Çalışmalar

Yurt dışında kripto para birimlerinin mirası hakkında çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi. Türkiye’de ise “6493 Sayılı Yasa” kapsamında ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine, ödeme hizmetlerine ve elektronik para kuruluşlarına ilişkin usul ile esaslar düzenlenmiştir.

İlgili yasada elektronik paranın tanımı yapılmıştır. Elektronik para ihraç eden kurum tarafınca düşünülen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, kanunda tanımlanan ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve elektronik para ihraç eden kurum dışındaki reel ve tüzel kişiler tarafınca da ödeme aracı olarak düşünülen parasal değer olarak ifade edilmektedir.

Bu noktada vefat eden kişinin banka hesaplarında kripto para platformlarına transferleri incelenebilir. Bankadaki lira ya da döviz cinsi para birimleri hacze veya mirasa konu olabilir. Ancak buradaki sorun merkezi olmayan, anonim işlemlere konu, özel anahtarlarla işlem yapılan bir para biriminin söz konusu olmasıdır. Bu nedenle gerek mahkemelerin gerekse icra dairelerinin direkt olarak miras/ icra yoluyla bu paralara müdahale etmesi teknik olarak mümkün değildir.

“4721 sayılı Medeni Kanun” kapsamında ilgili maddesine göre mahkemelere başvurarak veraset ilanı alınabilir. Bu ilana göre kişinin tıbben ve hukuken ölümüyle birlikte, ölenin sağlığında sahip olduğu tüm mal varlığı, hukuki hakları, borçları ve yükümlülükleri mirası reddetmemiş mirasçılarına geçmektedir. Bu hakla birlikte ilgili kripto para platformuna mahkeme talepte bulunabilir ve vefat eden kullanıcının kripto bakiyelerine miras veya haciz işlemi uygulanabilir.

Kaynak: albcoin