Kordsa 2017 / 6 Aylık Bilanço Analizi / Ak Yatırım – (03.08.2017)

Kuzey Amerika kaynaklı kâr baskısı azalacak

Öneri Yok
Hisse Fiyatı: 7,78 TL

Kordsa’nın 2Ç17 karlılığındaki daralma, (i) yükselen hammadde maliyetleri ile (ii) ABD’deki üretim tesisinde bir kereye mahsus (hammadde üretimine geçiş süreci ile ilgili) oluşan giderlerden kaynaklandı. Olumlu tarafta ise Mart ayından sonra hammadde fiyatları düşüşe geçti ve yükseliş öncesi seviyelerine döndüler. Ayrıca ABD’deki tesisin maliyetlerinin de normal seviyelere dönmesi bekleniyor. Dolayısıyla yılın ikinci yarısında kârlılıkta toparlanma bekliyoruz.

İlk yarı sonuçları sonrası şirket tüm yıl beklentilerini değiştirmedi. 2Ç17 kârlılığındaki gerilemeye rağmen şirket yönetimi tüm yıl beklentilerinde değişikliğe gitmedi. Özetle, ilk yarı ciro artışı yıllık %29 büyüme ile tüm yıl için öngörülen %25-%35 büyüme bandında kaldı. İlk yarı VAFÖK’de de yıllık %22 artış sağlandı ve bu da tüm yıl için öngörülen %20-%30 bandında kaldı. Böylece, Kordsa’nın tüm yıl beklentilerine kolaylıkla erişeceğini düşünüyoruz.

Piyasa dinamikleri yerinde, uzun vade beklentilerinde değişiklik yok: 2016-21 yıllarında birleşik bazda yıllık ortalama büyümelerin global otomotiv pazarında %3,4 ve global lastik pazarda %3,1 olması bekleniyor. Kord bezi pazarına gelince bu büyüme trendleri esas alarak “naylon 6,6” segmentinde birleşik bazda yıllık ortalama %2,5 ve “PET HMLS” segmentinde birleşik bazda yıllık ortalama %3,5 büyüme bekleniyor. Mart ayında hammadde fiyatları tepe noktaya ulaştıktan sonra, fiyatlar yükseliş öncesi seviyelere geri döndü. Global lastik üretim grubu, Kordsa’nın cirosunda 2017’nin ilk yarısında %67 pay ile en büyük grubu oluşturmaya devam etti. Bu pay 2016’da %66 ve 2015’de %60 olmuştu. Kordsa global talebin daha istikrarlı olması ve kârlılığın bu segmentte daha yüksek olması nedeniyle bu payın artmasını tercih ediyor.

2Ç17’de, genelde ciro büyümeleri iyiydi ancak Kuzey Amerika bölgesinin kârlılığı zayıftı. Ciroya en çok katkı yapan bölge olan Avrupa, Orta Doğu, Afrika (Türkiye dahil) 2Ç17’de satışlar yıllık %27 büyüme gösterdi, ikinci büyük Asya bölgesinin cirosu da yıllık %34 arttı. En hızlı ciro artışı yıllık %41 ile üçüncü büyük bölge olan Kuzey Amerika’da gerçekleşirken en yavaş büyüme yıllık %9 ile en küçük bölge olan Güney Amerika’da görüldü. Faaliyet kar marjlarında Avrupa, Orta Doğu, Afrika bölgesi %34, Asya %35 ve Güney Amerika %12 kaydederken 2Ç17’de, Kuzey Amerika bölgesi eksi %17 faaliyet kâr marjı kaydetti. Bir kereye mahsus giderler ve düşen hammadde fiyatları ile Kuzey Amerika bölgesinin de yılın ikinci yarısında faaliyet kârını artıya geçirmesini bekliyoruz.

Raporun tamamı için tıklayın.