‘Kayıp Nesil’ IMF ve Neoliberaller

Küresel virüs salgınında vaka sayısının 36 milyona yaklaştığı ve dünyanın olası bir ‘2. Dalga’yı tartıştığı, değerlendirdiği bir süreçte, Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) iki gün arka arkaya yapılan açıklamalar, çağrılar, uyarılar ekonomistlerce not alınması gereken hususlara işaret ediyordu. Bilhassa, Keynesyen görüşü savunan iktisatçıların görüşlerini doğrulayan yönü itibariyle. IMF’in Mali İzleme Raporu’nun ‘Toparlanma için Kamu Yatırımı’ başlıklı 2. bölümü, gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ekonomilerde kamu yatırımlarının artırılmasının istihdam ile ekonomik faaliyet üzerinde güçlü bir etkisi olacağı belirtiliyor.

IMF, sağlık, sosyal konut, dijitalleşme ve çevreyi korumaya yönelik yeni kamu yatırımı hamlelerinin, daha dayanıklı ve kapsayıcı bir ekonominin temelini oluşturacağını ifade etmekte. IMF Başkanı Kristalina Georgieva dünkü konuşmasında, fakir ve geri kalmış ülkelerden başlayarak, dünya ekonomisinin karşı karşıya kaldığı ve çok ağır etkileri olan küresel virüs salgını nedeniyle, bir ‘kayıp nesil’ ile karşı karşıya olunduğu uyarısı çok önemliydi.

Georgieva, bu dönemde, küresel büyümeye katkı noktasında, 1 puanlık bir kamu yatırımı artışının dünya genelinde 33 milyon insan için yeni iş imkanı anlamına geldiğini vurguladığı konuşmasında, 2021 yılı için hayli ‘değişken’, ‘inişli, çıkışlı’ bir toparlanma göstereceğini belirttiği dünya ekonomisi için, ülkelerin kendi reel sektörünü, istihdamını pandemiye karşı korumak adına devreye aldıkları kamu desteklerini erken çekmelerinin, ekonomilerdeki toparlanma eğilimini ‘prematüre’ bırakmak gibi bir risk oluşturduğunun da altını çizdi.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!