Katar sorununun Türk şirketlerine potansiyel etkileri…

Türkiye ve Katar son yıllarda farklı alanlarda ekonomik ilişkilerini artırdı.

Katar’ın Türkiye’de 18 milyar doları bulan yatırımı bulunmakta. Son 15 yıldan Katar’dan Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırım tutarı 7.2mr USD iken hisse senedi piyasasında yabancı takasının %4.6’sını oluşturan Katar Türkiye’deki en büyük 5. ülke konumunda. Bu nedenlerle Katar Türk ekonomisi ve hisse senetleri için önem arzetmektedir. Şu ana kadar yaşanan krizde Türk hisse senetlerine önemli bir iskonto uygulanmadı ve budurumun önümüzdeki günlerde de değişmesini beklemiyoruz.

Taahhüt Sektörü: Türk müteahhit şirketlerinin Katar’da 7,5 milyar dolar tutarında taahhüt işleri mevcut. Tekfen’in Katar’daki mevcut bakiye siparişlerinin toplam kalan tutarı 2,305 mn $ ve şirketin toplam bakiye siparişlerinin %61’ini oluşturuyor. Şirketin Katar’daki en büyük projesi olan Al Khor Otoyolu’nun kontrat değeri 2,082 mn $ ve gelir bazlı tamamlanma oranı %4.4’dür. Proje’nin 2019 yılında sona ermesi beklenmektedir. 5. Bölge Stadyumu İnşaatının kontrat değeri 342 mn $ seviyesindedir ki burada Tekfen’in payı %50’dir. Proje’nin gelir bazlı tamamlanma oranı şu anda %0’dır ve projenin 2020 yılında sona ermesi beklenmektedir.

Havacılık: AKK kapasiteleri göz önünde bulundurulduğunda Katar Havayolları Dünya’nın 11. büyük havayolu şirketi konumundadır ve Türk Hava Yolları’nın hemen önünde bulunmaktadır. Katar’a bazı ülkelerin hava sahasını kapatmış olması nedeniyle Katar kriz sonrasında rotalarını uzatmak zorunda kaldı. Bu durum hava yolu şirketinin maliyetlerini arttıracaktır. Bu durum THY dahil olmak üzere, Katar Havayolları’nın rakipleri için pazar payı veya karlılık artışı anlamına gelmektedir. Orta Doğu, THY’nin cirosunda %8’lik yere sahip. Kısa vadede Katar krizi THY için fırsat sunsa da orta vadede bölgedeki tansyonun artması trafiği olumsuz etkileyeceği için tüm havayolu şirketleri için olumsuz olacaktır.

Gayrimenkul: Nisan ayındaki halk oylamasından sonra, Katar Expo Turkey fuarı ile Türk şirketlerini Katar’da ağırladı. Başta gayrimenkul, mobilya, sağlık olmak üzere 154 Türk şirketi kendisini tanıttı. Torunlar GYO ve Emlak Konut’un ortak çalıştığı müteahhitler fuara katıldı. Önümüzdeki dönemde, Katarlı yatırımcıların gayrimenkule olan ilgisinin artması beklenildiği açıklandı.

Bankacılık: Qatar National Bank, Finansbank’ı 2015 yılında Yunanistan bankası olan NBG’den satın aldı. Finansbank 28,8 milyar dolar varlık büyüklüğü ile sektöre 9 sıradadır. Ayrıca, Commercial Bank of Qatar, 4,6 milyar dolar varlık büyüklüğüne sahip Alternatif (Abank) Bank’a sahiptir.

Savunma & Enerji: Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi BMC’ye %50 ortak oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ise Katar’da üs kurmayı planladığı medyada geçmektedir. Bunların haricinde, BOTAŞ ile Katar’ın enerji şirketi LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ithalat için anlaşmaya vardı.

Katar’ın ayrıca medya, yiyecek ve perakende sektörlerinde de yatırımları olduğu bilinmektedir.

Yatırım Finansman tarafından hazırlanan 2017 Haziran Ayı Hisse Senedi Piyasaları Stratejisi Raporu için tıklayın.