İstihdam teşvikleri genç işsizliğe çare olacak mı?

Atilla Yeşilada – 14.02.2017

Türkiye artık yeni bir ekonomik modele geçiyor. Asya ekonomilerinin 1980’lerde izlediği patikayı andıran bu model liberal pazar ekonomisi büyük ölçüde terkederek, devlet güdümlü kalkınmayı öne çıkartıyor. “Biz bunu 1970’lerde karma ekonomi modeli olarak denemiştik!” diyeceksiniz, evet ben de katılıyorum ve derin bir iç çekiyorum, ama Türkiye’de bir suda iki kez yıkanıyor maalesef.

Yeni modelin en belirgin simgesi kamunun en gizde varlıklarını toplayıp kalkınmaya finans sağlayacak olan Varlık Fonu. Özkaynak sıkıntısı çok belirgin olan yurdumuzda kamu bu dev kaynakla vasıtası ile kalkınmaya tüm ağırlığını koyacak, şekil verecek. Zaten artık krediler önemli ölçüde kamu güdümü ile yönlendiriliyor.

Yeni modelin bir başka ürünü de 2 milyon genç ve korunmaya muhtaç nüfus kesitini hedefleyen istihdam teşvikleri. Dün ParaAnaliz’de haber olarak verdik, hükümet çok iddialı konuşsa da, bunların istihdam artışına katkısının sınırlı olması bekleniyor.

O haberden önemli başlıkları bir kez daha paylaşarak hafızaları tazeleyelim:

“Nomura Ekonomisti İnan Demir, istihdam teşviklerinin belli bir miktar destek sağlamasının beklenebileceğini ancak şirketlerin istihdam kararlarını belirleyen en önemli faktörlerin istikrar algısı ve büyüme beklentileri olacağına dikkat çekti.

Devamı için TIKLAYINIZ!