İş Bankası Hisse Yorumu / Yapı Kredi Yatırım – (19.10.2017)

İş Bankası C Hisse Yorumu

İş Bankası – AL, HF 8.34 (önceki: TUT, HF 8.17)

Getiri Potansiyeli: %21

Görünüm

İş Bankası yurtiçinde özel bankalar arasında en geniş şube ağı ile rakiplerine göre özellikle mevduat toplama konusunda rekabet avantajı yakalamaktadır. Hem vadesiz mevduatının toplam mevduat içindeki payı rakiplerine göre oldukça yüksek (İş Bankası: %25, Sektör: %20) hem de TL mevduat maliyeti rakiplerinin oldukça altında bir seviyededir. Son dönemde kredi/mevduat oranının yükseldiği bir dönemde bu İş Bankası için önemli rekabet avantajı yaratacaktır.

İş Bankası sektörde takipteki krediler oranı %2.4 ile en düşük seviyedeki bankalardan biri. İş Bankası’nın toplam karşılık oranı (özel+genel) %142 ile yüksek bir seviyede. Bankanın ayrıca 2 milyar TL genel karşılık tamponu ve 800 milyon TL serbest karşılığı da bulunmakta. Bu karşılıklar aktif kalitesinde beklenmeyen bir bozulma olduğu taktirde ve UFRS-9’a geçişte önemli tampon oluşturacaktır. İş Bankası’nın kurumsal yapısında sadeleşme ve verimlilik artışları gerçekleştiği taktirde orta vadede rakiplerinden olumlu ayrışabilir. Finans dışı varlıkların elden çıkarılması değer yaratıcı olacaktır. Ayrıca takibimizdeki 5 büyük banka arasında en yüksek temettü verimliliği yaklaşık %4 ile İş Bankası’ndadır.

2017 ve 2018 de İş Bankası’nın özsermaye karlılığının sırasıyla %13.5 ve %13.8 seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. İş Bankası güncel tahminlerimize göre 0.7x 2018T F/DD ve 5.1x F/K oranı ile işlem görmekte. 12 aylık hedef fiyatına göre %21 yukarı yönlü potansiyel nedeni ile tavsiyemizi AL olarak revize ediyoruz (eski tavsiye TUT). 12 aylık hedef fiyatımızı 8.34TL olarak revize ediyoruz (eski HF 8.17TL). Hedef fiyatımızı arttırmamızın ana nedeni 2017-2020 dönemi karlılık beklentilerimizi yukarı yönlü revize etmemiz. 12 aylık hedef fiyatımız ile İşbankası’nın 2018T F/DD çarpanı ise 0.8x seviyesine işaret etmektedir.

Riskler

i) Ekonomik büyümede ciddi yavaşlama, aktif kalitesinde beklentilerimizin ötesinde bir bozulmaya sebep olabilir. ii) FED’in beklenenden daha fazla faiz arttırımına gitmesi bankaların net faiz marjlarını baskılayabilir. iii) Otaş kredisinin geri ödenememe durumu (İş Bankası riski 500 milyon ABD Doları) iv) KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payı %24 olmasından dolayı diğer özel bankaların üzerinde ve ekonomideki ciddi bir yavaşlama durumunda daha olumsuz etkilenecektir. v) Emeklilik sandığının hisse satışı gündeme gelirse hisseyi baskılayabilir

Raporun tamamı için tıklayın.