İnternet hızınızı test edin

İnternetiniz iddia ettiği hızı size sunuyor mu? Test edin ve bu 6 ipucuyla bağlantınızı hızlandırın.

Bant genişliğiniz için ödediğiniz ücretin karşılığını aldığınızı düşünüyor musunuz? Ya bant genişliğinizi tam kapasiteyle nasıl kullanabileceğinizi? İnternet hızınızı hiç ölçtünüz mü?

İnternet hızınız farklı bir çok faktörden etkilenebilir, bunun sonucunda bant genişliğiniz kısıtlanabilir. İnternet hızınızı test ederken ise bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor.

Doğru sonuçlar almak için yerel bir sunucuyla bağlantı kuran bir hız testini kullanmalısınız. Aksi halde veri uzun mesafeleri katetmek zorunda kalacağı için sonuçlar hatalı olabilir.

Speedtest.net, size yakın olan bir test sunucusuna bağlanmanızı sağlıyor. Settings menüsünü açıp Preffered Server ayarını kullanarak tercih ettiğiniz sunucuyu belirleyin. Testi başlatmak içinse Begin test’e basın.

Daha kapsamlı bir test için MyConnection PC Lite’ı deneyebilirsiniz.

Şimdi muhtemelen hangi sonucun iyi hangi sonucun kötü olduğunu merak ediyorsunuz. Aldığınız gönderme / indirme sonuçları, ücret ödediğiniz hızın yüzde 30-50 altındaysa bunun kötü bir sonuç olduğunu düşünebilirsiniz. Bu durumu çözmek için internet servis sağlayınıza başvurmayı deneyin.

Neleri değiştiremezsiniz?

İnternet bağlantınızın hızını belirleyen birçok faktör mevcut. Fakat malesef bazıları üzerinde denetim sağlamanız mümkün değil. İşte bunlardan bazıları:

Bant genişliği kısıtlama: İnternet servis sağlayıcınız örneğin Torrent’i kullandığınızda bant genişliğinizi kısıtlayabilir.

Santrale uzaklık: Telefon santralinden uzak bir konumda bulunmanız hızınızı olumsuz etkileyebilir.

Kablolu internet: Siz ve komuşlarınızın çoğu kablolu internet kullanıyorsa, bant genişliği paylaşıldığından hız düşebilir.

İntenet servis sağlayıcınızın trafiği nasıl şekillendirdiğini Glasnost adlı araçla sınamanız mümkün. Glasnost, bilgisayarınızda BitTorrent indirmesini simüle edebiliyor.

İnternetinizi hızlandırmak için ne yapabilirsiniz

Donanım: Darboğazın nedeni donanımınız olabilir. Modeminiz bir ön belleğe sahiptir ve ön bellek performansı etkileyebilir. Ön belleği boşaltmak için modeminizi fişten bir kaç saniye için çekin. Modeminizin ağın gerektirdiği çıktı hızını desteklediğinden emin olun ve kabloların doğru bir şekilde takılıp takılmadığını kontrol edin.

Kablolu ve kablosuz ağ: Kablolu bağlantılar, kablosuz bağlantılara göre daha hızlıdır. WiFi kullanırken sinyal karışması gibi bir sorun da meydana gelebilir. Bunun üstesinden gelmek için router’ınızın yerini veya WiFi kanal numarasını değiştirin.

DNS sunucusu: Bazı internet servis sağlayıcılarının DNS sunucuları çok hızlı olmayabiliyor. OpenDNS’den ücretsiz ve hızlı DNS adreslerini edinebilirsiniz.

LAN kablosu: Kablo uzunluğu 50 metreye kadar kabul edilebilir ancak kabloyu mümkün olduğu kadar kısa tutmaya çalışın. Uzun bir kablo kullanacaksanız, korumalı gigabit ağ kablolarını tercih edin (STP Cat5e veya STP Cat6). Kabloyu bükmekten ve germekten sakının zira bu performansı düşürecektir.

Çalışan işlemler: Bir çok program güncelleme yüklemek, veri aktarmak ve durum izlemesi gibi amaçlar için bağlantınızı kullanır. Bir güvenlik duvarı kullanarak hangi uygulamaların internete erişebileceği üzerinde denetime sahip olabilir, hangi programların bant genişliğinizi işgal ettiğini görebilirsiniz.

Zararlı koruması: Zararlı yazılımlara karşı bilgisayarınızı tarayın. Solucanlar, ağınızı kendini yaymak için kullanabilir. Bu da internet bağlantınızın yavaşlamasına neden olur. Güncel bir antivirüs yazılımı ve zararlı koruma aracı kullanın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir