İhracat Rakamları / Şubat 2015

Türkiye İhracatçılar Meclisi Aylık İhracat Rakamlarını açıkladı.

Şubat ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 düşerek 10 milyar 495 milyon dolar oldu.

Ocak-Şubat döneminde ihracat yüzde 6,7 düşüşle 22 milyar 826 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla 155 milyar 14 milyon dolara yükseldi. Otomotiv sektörü şubat ayı lideri TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı ihracat verilerine göre, sektörel bazda şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 705 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, bu sektörü 1 milyar 267 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü ile 1 milyar 175 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti. Geçen ay en fazla ihracat artışını da yüzde 27,8 ile fındık ve mamulleri sektörü yakalarken, bu sektörü, yüzde 25,4 ile tütün sektörü takip etti.

İlk 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı İran’a oldu

Şubat ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 11,8, Irak’a ihracat yüzde 26,7, İtalya’ya ihracat yüzde 15,7 geriledi. Diğer taraftan İngiltere’ye ihracat yüzde 5,1, ABD’ye ihracat yüzde 16,5 artış gösterdi. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış yüzde 19,9 ile İran’a gerçekleşti. Şubatta ihracat artışında önce çıkan ülkeler ise şöyle oldu; Kuveyt’e ihracat yüzde 164, Katar’a ihracat yüzde 116, Yemen’e ihracat yüzde 110, Singapur’a ihracat yüzde 97, Gine’ye ihracat yüzde 95, Umman’a ihracat yüzde 86 arttı.

Şubat ayında AB’ye ihracat yüzde 11,2, Afrika’ya ihracat yüzde 28,3, Ortadoğu’ya ihracat yüzde 7,5 gerilerken, Kuzey Amerika’ya ihracat yüzde 14,1 ve Uzakdoğu ülkelerine ihracat yüzde 12,1 artış gösterdi.

Şubat ayında Manisa’nın ihracatı yüzde 2 düşerken, Kocaeli’nin ihracatı yüzde 9, Gaziantep’in ve Bursa’nın yüzde 10, Denizli’nin yüzde 11, Kayseri’nin yüzde 12, İstanbul’un ve İzmir’in yüzde 13, Ankara’nın ihracatı yüzde 18 ve Sakarya’nın yüzde 40 geriledi. Erzurum’un şubat ayı ihracatı ise yüzde 37 gerileme ile 1,7 milyon dolar oldu.

Erzurum’un potansiyeli yüksek İhracat rakamlarının açıklandığı Erzurum ili, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve çimento, cam, seramik sektörlerinde ihracatını geliştiriyor. Büyükekşi, “İlin mal ihracatı geçtiğimiz yıl 34 milyon dolar olarak gerçekleşti, Erzurum’un potansiyelini daha iyi değerlendirerek bu yıldan itibaren çok daha yüksek ihracat rakamlarına ulaşacağına inanıyoruz. Erzurum havaalanının ilimizin ekonomik ve ihracat gelişiminde önemli rol oynayabileceğini düşünüyoruz. Temennimiz Erzurum’un Doğu Anadolu ile batı arasında kilit bir geçiş noktası özelliği kazanması” dedi.

TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi

İhracat ve İthalat konularında sormak istediklerinizi uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.

İletişim Formu

İletişim formu için buraya tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir