İhracat Rakamları / Haziran 2013

Türkiye İhracatçılar Meclisi 2013 Haziran Ayı İhracat Rakamlarını açıkladı.

İhracat, haziranda hafif de olsa yükselişini sürdürdü: 11,8 milyar dolar / 6 aylık ihracat 75 milyar dolara dayandı

Türkiye’nin Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,6 artışla 11 milyar 832 milyon dolar oldu. Yılın ilk yarısında toplam ihracatımız yüzde 2,5 artarak 74 milyar 661 milyon dolara yükseldi. Bu yılın tamamı için ulaşmak istenilen hedefe 85 milyar 338 milyon dolar kaldı. Son 12 aylık ihracatımız ise yüzde 7,5 artışla 152 milyar 828 milyon dolar oldu.

Haziran ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 805 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaparken, 1 milyar 448 milyon dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon sektörümüz ikinci, 1 milyar 335 milyon dolar ile kimyevi maddeler sektörümüz üçüncü sırada yer aldı. İller bazında baktığımızda, en fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 21 ile Sakarya oldu. Sakarya’yı yüzde 20 artışla Ankara ve yüzde 9 artışla Gaziantep takip etti.

Haziran ayında AB pazarındaki ihracat artışımız sürdü. AB’ye ihracatımız Haziran ayında yüzde 5 arttı. Haziran ayında Afrika’ya yüzde 6, BDT ülkelerine yüzde 5 ihracat artışı yakaladık. Ülkeler bazında baktığımızda ön plana çıkan ülkeler ise şunlar oldu:

Haziran ayında İrlanda’ya ihracatımız yüzde 221, Peru’ya yüzde 109, Portekiz’e yüzde 92, Ürdün’e yüzde 86, Azerbaycan’a yüzde 30, Libya’ya yüzde 24 ve İspanya’ya yüzde 18 artış gösterdi.

Rakamlar Batman’da açıklandı 

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Haziran ayı ihracat veri açıklaması toplantısını Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile İhracatçı Birlik Başkanlarının katılımıyla Batman’da gerçekleştirildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Haziran ayı ihracat veri açıklamasının ardından 2012 yılında Batman ilinden en fazla ihracat yapan firmalara plaketleri takdim edildi.

Yeni Teşvik Sistemi ve Çözüm Süreci Türkiye’nin Gizli Potansiyelini Açığa Çıkaracak

Yeni Teşvik Sistemi’nin 1. yılını Sayın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la birlikte Diyarbakır’da yaptıkları basın açıklaması ile değerlendirdiklerini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 6. Bölgenin yeni teşvik sisteminden bir yılda önemli ölçüde yararlandığını ve 6. Bölgede önemli bir yatırım artışı yaşandığını gördüklerini belirtti. Çözüm sürecine inandıkları için gelecekten iyimser olduklarını belirten Büyükekşi, çözüm sürecinin bu toprakların barındırdığı bereketi ve sosyoekonomik potansiyeli açığa çıkaracağına inandıklarını bildirdi. Bugün de Batman’da olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Mehmet Büyükekşi, yeni teşvik sistemi ile Batman’ın yeni yatırımlar çekeceğine inandıklarını ve düzenledikleri bu toplantının da Batman’ın ihracat ve yatırım potansiyeline katkı sağlamasını ümit ettiklerini bildirdi.

Gezi Parkı Olaylarına Karşı Duyarlılık Çağrısı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, son 1 ay içesinde yaşanan Gezi Parkı olaylarını “Bu olayların sonuçlarının ülkemizin ihracatını ve turizmini etkilememesi için duyarlı olmak gerektiğini düşünüyoruz, Türkiye, 2023 yılı hedeflerinden şaşmadan yoluna devam etmelidir” sözleriyle değerlendirdi.

TİM Başkanı Büyükekşi; “Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin kalabalık ve kozmopolit şehirlerinde de çeşitli eylemler yapılıyor. New York, Atina, Madrid, Roma, Londra, Sao Paulo, Jakarta ve İstanbul’da benzer sosyoekonomik sebeplerle çıkan ve birbirine benzeyen olaylardan farklı bir şekilde, Türkiye’deki eylemlerin Batı medyasından yansıtılışını endişe ile izledik. Türkiye ne Libya’dır ne Mısır’dır ne de Yemen’dir. Türkiye OECD üyesi bir ülkedir ve demokratik ülkelerde görülen olaylara benzer olayların olması da normaldir. Türkiye’yi iç savaş yaşayan bir ülke gibi yansıtan yayınların yanlı ve kasıtlı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Türkiye algısını doğru şekilde yansıtmak için TİM olarak paydaşlarıyla beraber bir dizi çalışma gerçekleştireceklerini ve Türkiye markası için bir logo ve küresel bir slogan üretmeyi de içeren bir markalaşma çalışması yaptıklarını bildirdi.

Yavaşlayan Dünya Ekonomisinde İhracat Giderek Önem Kazanıyor

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi açıklamasında Dünya ekonomisi, ticareti ve büyümesinde yeterli hızın hala yakalanamadığını ve bu kapsamda Dünya Bankası’nın dünya ekonomisi büyüme öngörüsünü revize ettiğini bildirdi. Dünya ekonomilerinin 2013 büyüme beklentisinin yüzde 2,3’den yüzde 2,2’ye, gelişmekte olan ülkelerin büyüme beklentisinin ise yüzde 5,5’den 5,1’e revize edildiğini, Euro Bölgesinin küçülme beklentisinin ise yüzde eksi 0,1’den eksi 0,6’ya yükseltildiğini açıkladı. Bunun yanında ilk 69 ülkenin ihracat değişiminin ilk çeyrekte negatif olduğu ve gelişmiş pazarların ithalatındaki yavaşlamanın hala devam ettiğini vurgulayan Büyükekşi, AB’nin gerek iç ticareti gerekse de AB dışından ithalatının azaldığı, AB’nin artık birlik dışına ihracata ağırlık verdiğine vurgu yaptı.

TİM Başkanı Büyükekşi, bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen, bu yılın ilk 4 ayındaki veriler bakıldığında Çin, İngiltere, Almanya ve İspanya’nın ardından Türkiye’nin yüzde 3,9’luk ihracat artışı ile dünyada 5. sırada yer aldığını belirtti. Türkiye ekonomisi 14 çeyrektir devam ettiği büyüme performansının sürekliliğinin ihracata dayalı olduğunun tekrar altını çizdi.

FED’in parasal genişleme çıkış stratejisi ekonomileri etkileyebilir

ABD Merkez Bankası FED’in açıkladığı parasal genişlemeden çıkış stratejisine değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, FED’in bu stratejiye geçmesiyle birlikte Dünya ekonomilerinin büyüme performansı açısından negatif etkileneceğini, Dünya ticaretinin bir süre daha da yavaşlayabileceğini söyledi. Bu açıklamaların faiz oranlarında artışa da sebep olduğunu belirten Büyükekşi, FED’in bu duyurudan hemen sonra açıklamalarını revize ettiğini, ABD ekonomisinin toparlanma sürecini tamamlamasından emin olunmadığı sürece parasal genişlemenin sonlanmayacağını vurguladıklarını da belirtti.

Bu yaşanan gelişmeler sonrasında Türk Lirasında makul ölçülerde değer kaybının ihracatı destekleyebileceğini söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, orta vadede kurlarda yaşanacak aşırı dalgalanmanın ise ihracatı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

TİM olarak Eximbank işbirliği ile ihracatçıların döviz riskine karşı birebir korunması, kurdaki aleyhte değişikliklerden etkilenmemesi ve spotta lehte gelişen hareketlerden faydalanması için Eximbank’ın “Döviz Kuru Put Opsiyonu” satış işlemi hizmetini geliştirdiklerini belirten Büyükekşi, bu konuyla ilgili detaylı bilginin TİM web-sitesi ve TİMTV spotuna aktarılacağını bildirdi. İhracatçıları, bilhassa ihracatçı KOBİ’leri ihracattan elde edecekleri kar oranlarını döviz kuru hareketleri sebebiyle kaybetmemeleri için benzer türev işlemlerden faydalanmaya davet etti.

Çift kanatlı büyüme modeline ihtiyacımız var

Yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 3 büyüdüğüne değinen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi “Biz, bu büyüme oranını küresel ekonominin mevcut şartlarında başarılı buluyoruz” dedi ve 2013’ün tamamında büyüme hedefimizin yüzde 4 olduğunu dolayısıyla önümüzdeki aylarda büyüme hızımızı daha da arttırmamız gerektiğinin altını çizdi.

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatın büyümeye verdiği katkı yılın ilk çeyreğinde oldukça sınırlı kaldığını söyleyerek büyümenin sürdürülebilir olması için, büyüme modelinin tekrar “çift kanatlı” olmasını ve ihracata odaklanması gerektiğini ifade etti.

TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir