Havacılık Sektörü Raporu / Ünlü Menkul – (18.04.2016)

Havacılık Sektörü Eski Güzel Günlere Hasret

Sektör cazibesini kaybediyor: Türk havacılık sektörü geride bıraktığımız 15 yılda oldukça güçlü bir performans sergilemişti. Ancak, Ankara ve İstanbul’daki terör saldırılarının yanı sıra Rusya’nın tur operatörlerine Türkiye’ye tatil programı satışını yasaklamasının ardından 2016’nın sektör için zorlu bir yıl olacağını düşünüyoruz. Turizm sektöründe ve Türkiye’ye olan hava yolculuğu talebinde belirgin bir zayıflık oluşacağını, yolcu trafiği büyümesinin ise 2016 yılında %8,5’te kalacağını tahmin ediyoruz. Penetrasyon seviyesinin eskisi kadar destekleyici olmamasının yanında İstanbul’da yer alan havalimanlarındaki yoğunluk ise yolcu sayısı büyümesi üzerinde baskı yaratan diğer unsurlar. Türk vatandaşlarına Avrupa’ya vizesiz seyahat izni verilmesi ise yolcu büyümesi tahminimiz açısından en önemli yukarı yönlü risk olacaktır.

havacilik-sektoru-1

Türk Hava Yolları’nı “SAT”a, Pegasus’u ise “TUT”a çekiyoruz:

2016 yılında kapasitelerini %20 civarında artıracak olan her iki hava yolu şirketi de doluluk oranında ciddi sıkıntı yaşayabilir. Kapasite artışlarının talep artışının önünde gittiğini düşünürken bunun da yolcu başı kârlılığa baskı yaratabileceğine inanıyoruz. Havalimanlarındaki yoğunluk ise ciddi gecikmelere yol açmasının yanında havayolu şirketlerinin zamanında kalkış performansı üzerinde de baskı yaratıyor. Bütün bunlar maliyetlerin yükselmesine yol açarken ürün kalitesine yönelik algıda da bozulmaya neden oluyor. Türk Hava Yolları tahminimize yönelik başlıca risk 500 milyon TL’lik hisse geri alım programı olurken, satın almaya yönelik potansiyel bir hedef olması ise Pegasus tahminimiz için en önemli riski oluşturuyor.

TAV ve DO&CO için “AL” tavsiyemizi koruyoruz:

Tav Havalimanları’nın borçluluğunu (kaldıraç) azaltmaya yönelik girişimlerini beğeniyoruz. Net borç/FAVÖK oranı şirket tarihinin en düşük seviyesine gerilemesi şirketin yeni imtiyazlar için teklif verme ve daha yüksek temettü dağıtma gücünün de iyileşmesini sağlıyor. Atatürk Havalimanı sözleşmesinin sona ereceği 2021 yılına kadar temettü dağıtım oranının, %11 verime işaret edecek şekilde %75’e ulaşmasını bekliyoruz. Ayrıca İstanbul Atatürk Havalimanı’nın erken sonlandırılmasına ilişkin bir duyarlılık analizi de uyguladık. Sadece çok düşük bir olasılık verdiğimiz en uç senaryo tahminlerimiz açısından aşağı yönlü riskler barındırıyor. DO&CO, amiral gemisi olan havayolu ve organizasyon ikramlarında beklenenden daha hızlı büyümeye devam ediyor. Şirket restoran ve otel segmentinde bazı geçici zorluklar ile mücadele etmesine rağmen, çekirdek kârlılıkta iyileşme bekliyor ve hisseye yönelik beğenimizi koruyoruz. DO&CO tavsiyemiz açısından en önemli risk olarak, havacılık ikram segmentinde Türk Hava Yolları ile olan işbirliğinin kaybını söyleyebiliriz.

Çelebi’yi “TUT”a indiriyoruz:

Sabiha Gökçen’de Pegasus ile sözleşmesinin yenilenmemesinin ve asgari ücret artışının Çelebi üzerinde öngörülenden çok daha fazla olumsuz etkileri olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Hindistan FAVÖK katkısı hâlâ sınırlı iken Macaristan ve Almanya operasyonlarında da görünür bir iyileşme beklemiyoruz. İyi gelir büyümesi yokluğunda ve görece yüksek rasyolar doğrultusunda Çelebi için ratingimizi “TUT”a indiriyoruz.

havacilik-sektoru-2