HALKB yön buldu mu?

Görüş güncelleme: HALKB Halk Bankası

Ağustos ayı yazımızda mücadele noktası olarak belirttiğimiz Halk Bankası günlük bazda önemli dalgalanma yaşadıktan sonra belli bir “ayarlama” içine girmiş görünüyor. Bu ayarlama hisse için geleceği daha az riskli göstermeye başlayabilir. O dönem yazılarda genel olarak bankalar üzerine olumlu görüş belirtmiştik. Temel analize değil de piyasa davranışlarına göre modelleme üzerinden gitmeye devam ediyoruz.

Hareketleri kıyaslamanın önemi

Teknik analizde göstergelerin değerine yeterince önem verilmediği açıktır: kendi içlerindeki hareketin de modellenebilir olduğunu bir bakış olarak geliştirmeli ve herkesin aynı noktadan bakabileceği kavramlarla ifade etmek gereklidir.

Buna göre ağustos ayından bugüne görülen yaklaşık 100 işlem günü gelişmesini göstergeler üzerinden de okumak gereklidir. O dönemde hisse fiyatı “üst üste” düşüş günlerindeydi. Bu seri hareketler her zaman dikkat çekmelidir. Çoğu kez belli bir hareketin başlangıcı olabilmektedir. Olasılığı güçlendirense incelenen veri penceresi üzerine düşmüş tüm sinyallerin halidir. Bu sinyaller birikerek pozitife gidiyorsa hisse için daha olumlu görüş vermek mümkündür. Tersi durumda da olumsuz görüş verilebilir. Her iki yöndeki görüş için geleceğin “daha tutarlı analizi”nin yapıldığını düşünmek gereklidir.

Ağustos dönemine hisse önemli ortalamalarını (günlük bazda) aşağı çekerek girmişti. Bu ortalamalar düzenli düşüş hareketi içine girerek belli bir yön hareketi için “normalleşme”ye yardımcı olmakta idi. Normalleşme adımlarının her zaman düşüşe veya yükselişe hizmet ettiği şeklinde net ayırım yapılamaz ama bu seri hareketlerin mantığını bu şekilde görmek gereklidir.

Günümüze döngüden kalanlar

Ağustos ayına göre model eşiğinden sapma negatif yönde artmıştır: hisse için pozitif performans isteğini tetikler. Önemsiz sayamayacağımız ortalamaların da model eşik altında belirgin şekilde kalmaya başlaması destekleyicidir. Algoritmik sinyaller de reel anlamda daha pozitif gelişmiştir. 

Matematiksel işlem için alternatif model

c = a – b (algoritma kara kutu modelin basit hali) – eşitlik

c = gelecekteki performans değişimi / değişim  (yerli/yabancı yatırımcı beklentisi, harekat planı özü)

—>  performans ivmesini belirleyen  a,b  üzerinden gelen değişimlerdir.

1)       a, b ters yönlü hareket ettikçe uzun/kısa pozisyon açma ihtimali artar

a.       a yükselirse, b düşerse uzun pozisyon açılır (alım yönü)

b.       a düşerse, b yükselirse kısa pozisyon açılır   (satım yönü)

2)       Kurallar silsilesi devam edecektir: sayısal modelin algoritmaya dönüşümünü sağlamaktadırlar

3)       Dramatik hata: sadece (b) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir