Haftalık Piyasa Takvimi – (9-13 Mayıs 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

9 Mayıs Pazartesi

Hazine ihalesi
(2 yıl vadeli sabit kuponlu)

10 Mayıs Salı

Hazine ihaleleri ve doğrudan satışı
(6 yıl vadeli değişken faizli & 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi ve 2 yıl vadeli kira sertifikası doğrudan satışı)

▪ Hazine’nin 3 aylık (Mayıs – Haziran – Temmuz) iç borçlanma stratejisine göre Mayıs ayında 52,9 milyar TL’lik bir iç borç servisi karşılığında altı ihale ve üç doğrudan satış ile toplam 59 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor.

▪ Hazine bu hafta düzenleyeceği üç tahvil ihalesi ve bir kira sertifikası doğrudan satışının ardından 23 Mayıs’ta 4 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalesi ile 3 yıl vadeli altın tahvili ve 3 yıl vadeli altına dayalı kira sertifikası doğrudan satışı, 24 Mayıs’ta ise 9 ay vadeli kuponsuz ve 10y TL TÜFE’ye endeksli iki ihale düzenleyecek ve Mayıs ayı borçlanmasını tamamlayacak.

10:00 Mart İşgücü İstatistikleri
▪ Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının Şubat ayında bir önceki ayki seviyesine göre düşüş kaydederek %11,2 seviyesinden %10,7’ye iyileşme kaydettiği izlendi. GSYİH reel büyüme hızının çift hanelerde olduğu 2021 sonrasında pandemi döneminde yaşanan istihdam kayıplarının kapandığı ve önemli oranda üzerinde bir istihdam artışı olduğunu takip ederken, öncü göstergelere baktığımızda da halen istihdam endekslerinde yükselişin devam ettiğini izlemiştik.

▪ 2022 yılında büyüme aktivitesinde yükselişin ancak önemli desteklerle sağlanabileceğini değerlendirirken, potansiyel üzeri bir büyüme dinamiğinin de gerek enflasyon gerek cari işlemler üzerinde yan etkilerinin gözardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

11 Mayıs Çarşamba

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (22 – 29 Nisan)
▪ Bayram tatili nedeniyle geçtiğimiz hafta açıklanmaya 22 – 29 Nisan haftasına ilişkin veriler 11 Mayıs Çarşamba, 29 Nisan– 6 Mayıs haftasına ilişkin veriler ise 12 Mayıs Perşembe günü açıklanacak.

▪ 15 – 22 Nisan haftasında hisse senedi piyasasında 52,1 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 22,2 milyon dolarlık sınırlı bir çıkışı gözlendi. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 1,07 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 983 milyon dolarlık bir yabancı satışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 538 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 558 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı gerçekleşti.

▪ 15 – 22 Nisan haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak toplam 0,18 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı.

17:30 Hazine Nisan Nakit Bütçe verileri
▪ Mart ayında nakit bütçe 40,6 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge de 17,1 milyar TL açık kaydetti. Geçen yılın aynı ayında 53.6 milyar TL faiz dışı fazlaya karşılık 40.9 milyar TL bütçe fazlası verilmişti.

▪ Nisan nakit bütçe verileri 16 Mayıs’ta açıklanacak olan Nisan Merkezi Yönetim Bütçe verileri için öncü niteliğinde.

12 Mayıs Perşembe

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (29 Nisan – 6 Mayıs)

13 Mayıs Cuma

10:00 Mart Sanayi Üretimi verileri
▪ Sanayi üretimi Şubat ayında %13,3 oranında güçlü bir yıllık artış kaydederken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi artışının da aynı oranda olduğu görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise Ocak ayında yaşanan %2,3 oranındaki daralma sonrasında (enerji arzı kesintileri önemli bir faktördü), oldukça hızlı bir iyileşme kaydedip %4,4 oranında artış kaydetmiş oldu.

▪ İSO/S&P Global PMI Mart ayında 49,4 olarak gerçekleşirken, bir önceki ayki 50,4 seviyesine göre önemli bir düşüş kaydetti. Mart ayı itibariyle bir dönemdir devam eden aktivitedeki ılımlı geri çekilmenin daha hızlandığı izleniyor. Bu çerçevede Mart ayında, Şubat’ta yaşanan hızlı yükselişin aksine, sanayi üretiminin bir önceki aya göre daha zayıf bir yeri işaret etmesi beklenebilir.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim