Haftalık Piyasa Takvimi – (6-10 Haziran 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

6 Haziran Pazartesi

Hazine ihalesi (2 yıl vadeli sabit kuponlu)
10:00 TCMB Mayıs Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu
▪ Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.

14:30 Mayıs Reel Efektif Kur Endeksi (REKE)
▪ Mayıs ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet ve enflasyon gerçekleşmelerini göz önüne aldığımızda REKE’nin bir önceki ayki 57,3 seviyesinden 56’ya doğru gerilemesi beklenebilir

7 Haziran Salı

Hazine ihaleleri (6 yıl vadeli sabit kuponlu, 10 yıl vadeli değişken faizli)
▪ Hazine ve Maliye Bakanlığı Haziran ayı içerisinde 19,2 milyar TL’lik iç borç servisi karşılığında toplam altı ihale ile birlikte 28 milyar TL’lik bir iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.

17:30 Hazine Mayıs Nakit Bütçe verileri
▪ Nisan ayına ilişkin nakit bütçe verileri, bozulmanın devamını işaret etti. Buna göre Nisan ayında nakit bütçe 43,7 milyar TL açık verirken, faiz dışı denge de 29 milyar TL açık kaydetti.

▪ Mayıs nakit bütçe verileri 15 Haziran’da açıklanacak olan Mayıs Merkezi Yönetim Bütçe verileri için öncü niteliğinde.

9 Haziran Perşembe

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (26 Mayıs – 3 Haziran)
▪ 20 – 27 Mayıs haftasında hisse senedi piyasasında 41 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 55 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı gözlendi. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 2,84 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,5 milyar dolarlık bir yabancı satışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 2,53 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,1 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı gerçekleşti.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (26 Mayıs – 3 Haziran)
▪ 20 – 27 Mayıs haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak toplam 1,02 milyar dolarlık bir çıkış yaşandı.

10 Haziran Cuma

10:00 Nisan İşgücü İstatistikleri
▪ Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının Mart ayında bir önceki ayki seviyesine göre artış kaydederek %11,1 seviyesinden %11,5’a kötüleşme kaydettiği izlendi. Geçen senenin temmuz ayından beri bakıldığında arındırılmış işsizlik oranının %11,1-11,5 aralığında kaldığını izliyoruz. İşsizlik oranındaki yükselişin bir kısmını da işgücüne katılım oranındaki sınırlı yükselişe bağlayabiliriz. (%52,5 seviyesinden %52,6’ye yükseliş) Daha geniş tanımlı işsizlik göstergelerine bakıldığında da bir kötüleşme takip ediliyor. Buna göre âtıl işgücü oranında %22,1 seviyesinden %22,7’ye yükseliş kaydedildiği takip edildi.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim