Haftalık Piyasa Takvimi – (4-8 Temmuz 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

4 Temmuz Pazartesi

Hazine ihaleleri (6y değişken faizli, 10y sabit kuponlu)

10:00 Haziran TÜFE verileri
▪ Kurum tahminimiz %6 oranında aylık TÜFE artışı yolunda. Beklentimiz doğrultusunda bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %80,4 seviyesine yükseliş yaşayacak. Bir önceki ay ise %73,5 idi.

▪ Foreks anketinden yola çıkılarak medyan tahmine bakıldığında ise %4,9 oranında aylık TÜFE artışı öne çıkıyor.

5 Temmuz Salı

Hazine ihaleleri & doğrudan satışı (5y sabit kuponlu & 10y TÜFE’ye endeksli ihale ve 10y kira sert. doğrudan satışı)

▪ Üç aylık (Temmuz – Ağustos – Eylül) iç borçlanma programının göre Hazine Temmuz ayında 11 milyar TL’lik iç borç servisi karşılığında toplam dört ihale ve bir kira sertifikası doğrudan satışı ile birlikte 25 milyar TL’lik bir iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Hazine bu hafta düzenleyeceği ihaleler ve doğrudan satış ile birlikte Temmuz ayı iç borçlanma programını tamamlayacak.

10:00 TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu
▪ Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.

14:30 Haziran Reel Efektif Kur Endeksi (REKE)
▪ Haziran ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet ve enflasyon tahminleri göz önüne aldığımızda REKE’nin 55,6 seviyesinden 52’lere kadar gerilemesi beklenebilir.

7 Temmuz Perşembe

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (24 Haziran – 1 Temmuz)
▪ 17 – 24 Haziran haftasında yabancı yatırımcılar hisse senedi ve tahvil piyasasında net satıcı konumunda yer almaya devam etti. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 98,4 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 57,7 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı gözlendi. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 3,3 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,8 milyar dolarlık bir yabancı satışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 2,9 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,8 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı gerçekleşti.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (24 Haziran – 1 Temmuz)
▪ 17 – 24 Haziran haftasında yerleşiklerin DTH’larında toplam 0,50 milyar dolarlık bir artış görüldü (altın hariç, parite etkisinden arındırılmış rakamlar). Parite etkisinden arındırılmış olarak baktığımızda kurumlar DTH’ları 0,67 milyar dolar yükselirken, hanehalkı DTH’larında ise 0,18 milyar dolarlık bir gerileme gözlendi. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında 0,27 milyar dolarlık sınırlı bir yükseliş görülürken, söz konusu artışın tamamına yakını hane halkı kıymetli maden hesaplarındaki yükselişten kaynaklandı. Özetle, 17 – 24 Haziran haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 0,77 milyar dolarlık bir yükseliş takip edildi.

17:30 Hazine Haziran Nakit Bütçe verileri
▪ Mayıs ayında nakit bütçe 149,2 milyar TL fazla verirken, faiz dışı denge ise 164,8 milyar TL fazla kaydetti.

▪ Haziran nakit bütçe verileri, 18 Temmuz’da açıklanacak olan Haziran Merkezi Yönetim Bütçe verileri için öncü niteliğinde.

8 Temmuz Cuma

10:00 Mayıs Ödemeler Dengesi verileri
▪ Dış ticaret verileri Mayıs ayında cari işlemler dengesindeki bozulmanın devam edeceğini ve yıllık cari işlemler açığını 28,7 milyar dolar (GSYİH’nin %3,6’sı) seviyesine taşıyabileceğini işaret ediyor. Mayıs ayında dış ticaret açığının %57 oranında bir bozulma kaydederek 10,7 milyar dolar olduğu izlendi.12 aylık kümülatif verilere bakıldığına ihracat 242,6 milyar dolar (%25,6 yıllık artış), ithalat ise 312,5 milyar dolar (%30 yıllık artış) kaydetmiş oldu.

▪ Ukrayna-Rusya savaşının olası olumsuz etkileri açısından ihracat verilerinin Mayıs ayı itibariyle bir miktar olumsuz etkilerini göstermeye başladığı gözleniyor. Euro Bölgesine ilişkin artan resesyon beklentilerinin gelecek dönemde artan risk olarak kalmaya devam ettiğini belirtmek gerekir. Savaşın özellikle emtia fiyatları üzerindeki etkisi ithalat tarafında cereyan etmeye devam ediyor. Mayıs ayında da 7 milyar dolar kadar yüksek aylık bir enerji ithalatının öne çıktığını görüyoruz. Geçen yılın aynı döneminde enerji ithalatı 3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

10:00 TCMB Temmuz Piyasa Katılımcıları Anketi
▪ Haziran ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre yılsonu medyan TÜFE beklentisi %57,92 seviyesinden %64,6’ya yükseldi. Ocak ayında %29,75 ile başlayan yılsonu TÜFE beklentilerinin %65 seviyelerine yakınlaştığını görüyoruz. Kurum tahminimizin de yakın bir seviyede olduğunu belirtebiliriz. Buna ek olarak 12 ve 24 aylık TÜFE beklentilerine baktığımızda da bir önceki anket döneminde sırasıyla %33,28 ve %19,54 olan tahminlerin, %37,91 ve %22 seviyelerine yükseltildiği görülüyor. 5 yıl sonrasının TÜFE beklentisinin %9,83 olduğunu takip ediyoruz.

Fitch Türkiye kredi notu değerlendirmesi
▪ Fitch’in değerlendirme takvimi içerisinde 8 Temmuz’da Türkiye için gözden geçirme yapılabileceği belirtiliyor. Söz konusu takvim referans niteliğinde olup o tarihlerde gözden geçirme yapılmadığı zamanlar da oluyor. Değerlendirmenin yapılması gelmesi halinde raporun piyasa kapanışının ardından paylaşılması bekleniyor. Takvime göre Fitch’in bu yıl içerisindeki diğer değerlendirmesi 18 Kasım tarihinde bulunuyor.

▪ Fitch en son 11 Şubat’ta yaptığı değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu “BB-“den “B+”ya indirdiğini ve “negatif” olan görünümün devam ettiğini açıklamıştı. Fitch kredi notunun düşürülmesi ile ilgili yaptığı değerlendirmede, daha sık ve yoğun politika odaklı finansal stres dönemlerinin, Türkiye’nin yüksek enflasyon, düşük dış likidite ve zayıf politika güvenilirliği açısından kırılganlıklarını artırdığını belirtmişti.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim