Haftalık Piyasa Takvimi – (31 Ocak – 4 Şubat 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

31 Ocak Pazartesi

10:00 Aralık Dış Ticaret İstatistikleri
▪ Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan Aralık ayına ilişkin dış ticaret verilerine göre, ihracat, %25 artarak 22,7 milyar dolar, ithalat ise %29,1 artarak 28,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece yıl genelinde kümülatif olarak ihracat 225,4 milyar dolar (%32,8 yıllık artış), ithalat ise 271,4 milyar dolar (%23,6 yıllık artış) kaydetmiş oldu. Aralık ayına geri dönecek olursak, altın hariç bakıldığında ise ihracattaki yıllık artış %24 olurken, ithalattaki artışın %40 gibi oldukça yüksek bir oranda gerçekleştiği görüldü. Enerji ithalatındaki artışın ise burada öne çıkan unsur olduğunu izliyoruz.

10:00 4Ç21 (Ekim – Kasım – Aralık) Turizm İstatistikleri
▪ Pandeminin etkilerinin hafiflemesi ile birlikte turizm gelirleri tarafında önemli bir toparlanma görülüyor. Bu çerçevede Ekim’de brüt turizm gelirleri 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu toparlanma ivmesinin Kasım ayında da sürdüğü ve Kasım’da brüt turizm gelirlerinin 1,8 milyar dolar ile bir önceki yılın aynı ayına göre %105 artışı ifade ettiği takip edildi. TÜİK tarafından açıklanacak turizm istatistikleriyle Aralık ayına ilişkin turizm gelirleri ile ilgili de veri edinmiş olacağız.

11:00 Aralık yabancı ziyaretçi girişleri
▪ DHMİ bu ay başında Ocak ayı yolcu sayılarını açıklamıştı. Söz konusu verilerin yabancı ziyaretçi sayılarıyla oldukça güçlü bir korelasyon içinde olduğunu takip ediyoruz. Buna göre Aralık ayında dış hat yolcu sayısı 4,7 milyon olurken, yıllık bazda %147 oranında güçlü bir artış kaydetti. Diğer yandan 2019 seviyesine göre ise %23 oranında düşüş izlendi.

17:30 Hazine 3 aylık (Şubat – Mart – Nisan) iç borçlanma stratejisi
▪ Daha önce yayınlanan (Ocak – Şubat – Mart) iç borçlanma stratejisine göre Hazine Şubat ayında 60,4 milyar TL’lik iç borç servisi karşılığında 7 ihale ve bir kira sertifikası doğrudan satışı ile birlikte toplam 49 milyar TL borçlanma hedefliyor.

1 Şubat Salı

10:00 İSO/Markit Ocak PMI verileri
▪ İSO/Markit PMI Aralık ayında önemli bir değişim göstermeyerek 52,1 seviyesinde kaldı. Veri böylece imalat sanayinin eşik değerin üzerinde kalarak pozitif büyüme ivmesinin devam ettiğini işaret etti. Aralık ayı gerçekleşmesi ile 3 aylık ortalamaların da 51,8 seviyesinde gerçekleştiği izlendi. 3Ç21’de ortalama PMI 53,5, 2Ç21’de 50,3, 1Ç21’de ise 52,9 olarak gerçekleşmişti.

▪ Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Ocak ayında 106,1 seviyesinden 109,5’e yükseliş kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin de 110,1 seviyesinden 111,9’a geldiği izlendi. Hatırlanacağı üzere 1Ç21 de ortalama endeks 109,3, 2Ç21’de 108,1, 3Ç21’de ise 112,5 olarak gerçekleşmişti. Son çeyrek ortalamasına bakıldığında arındırılmış RKGE’nin 111 seviyesine bir miktar gerileme kaydettiğini izliyoruz. 2022 yılına ise yine kuvvetli başlanmış görülüyor. Mevcut endeks seviyesi pandemi önceki dönemin üstünde olmaya devam ediyor. Ocak İSO/Markit PMI verilerinin de aktivitenin gidişatı konusunda vereceği resim yakından takip edilecek.

12:00 İTO Ocak enflasyon verileri
▪ İTO verileri özellikle gıda fiyatları daha alt segmentte ise işlenmemiş gıda fiyatları çerçevesinde TÜİK enflasyon verileriyle güçlü korelasyon çizmesi dolayısıyla yakından takip edilecek.

3 Şubat Perşembe

10:00 Ocak Enflasyon verileri
▪ Ocak ayı TÜFE aylık artış tahminimiz %10,5. Beklentilerimiz doğrultusunda bir gerçekleme durumunda yıllık enflasyon %36,8 seviyesinden %48 seviyesine yükselecek. TCMB Enflasyon Raporu’na bakıldığında Banka’nın Ocak ayı yıllık enflasyon tahmininin %50’ye yaklaşan bir yeri işaret ettiği görülüyor.

▪ Ocak ayı enflasyon tahminlerinde etkili olan faktörler; (i) Elektrik ve doğal gaz zamlarının yanı sıra akaryakıt fiyat artışları ile beraber enerji sektörü aylık fiyat artışlarının fiyatlarında %25-30 aralığında olmasını bekliyoruz, (ii) Sigara ve alkollü içereceklerde ÖTV kaynaklı fiyat artışlarının da manşet enflasyon üzerinde yaklaşık 1 yüzde puan kadar etkili olmasını bekliyoruz, (iii) Çekirdek enflasyon tarafında birikimli kur etkilerinin ve talep faktörlerinin baskın olmaya devam etmesi beklenebilir. Dayanıklı tüketim malları fiyatlarında yine otomobil sektörü kaynaklı artışlar olabileceğini, ancak ÖTV matrahlarındaki değişim kaynaklı düşüşleri göz önüne aldığımızda, artışların bir önceki aya göre daha sınırlı olacağını düşünüyoruz, (iv) Gıda fiyatları tarafında ise özellikle işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı çift haneli aylık bir artış olasılığının ön planda olduğunu düşünüyoruz, (v) Kurum enflasyon tahmin patikamıza baktığımızda, Mayıs ayına kadar yükselişini sürdüren, daha sonra Aralık’a kadar yatay bir seyir takip eden, Aralık ayında ise baz etkisiyle belirgin bir düşüş kaydeden bir görünüm öne çıkıyor. Yılsonu TÜFE artışının ise %30 üzerinde olmasını bekliyoruz.

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (21 – 28 Ocak)
▪ Ocak ayının üçüncü haftasında hisse senedi piyasasında net yabancı çıkışı devam ederken tahvil piyasasında ise oldukça sınırlı bir giriş gözlendi. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 32,7 milyon dolarlık bir yabancı satışı yaşanırken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 14,7 milyon dolarlık net yabancı girişi takip edildi. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 1,86 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı olurken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 440 milyar dolarlık bir yabancı girişi yaşandı.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (21 – 28 Ocak)
▪ 14 – 21 Ocak haftasında yerleşiklerin DTH’ları 1,3 milyar dolar düşüş kaydetti (altın hariç, parite etkisinden arındırılmış rakamlar). Kurumlar DTH’ları parite etkisinden arındırılmış olarak 1,2 milyar dolar gerilerken, hanehalkı DTH’larında ise 0,1 milyar dolarlık sınırlı bir düşüş gözlendi. Aynı hafta içinde kıymetli maden mevduat hesaplarında 0,21 milyar dolarlık hafif bir düşüş yaşanırken, söz konusu gerileme tamamına yakını hanehalkı kıymetli maden hesaplarındaki azalıştan kaynaklandı. Özetle, 14 – 21 Ocak haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak toplam 1,51 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı.

4 Şubat Cuma

14:30 Ocak Reel Efektif Kur Endeksi (REKE)
▪ TCMB Aralık ayı Reel Efektif Kur Endeksini (REKE) 47,8 olarak açıkladı. Söz konusu değer tarihi düşük seviyeyi işaret ediyor. ÜFE bazlı REKE’de ise 1994 yılında görülen seviyelerin halen bir miktar üzerinde kalındığı izleniyor. TÜFE bazlı REKE’de son üç ay içerisinde, kümülatif reel değer kaybı %24 olarak gerçekleşti.

▪ Ocak ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet ve enflasyon gerçekleşmelerini göz önüne aldığımızda REKE’nin 52 seviyesine kadar yükselebileceğini hesaplıyoruz.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim