Haftalık Piyasa Takvimi – (25-29 Nisan 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

25 Nisan Pazartesi

10:00 Nisan Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı
▪ Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Mart ayında 109,8 seviyesinden 108,5 gerileme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin de 109,9 seviyesinden 108,2’ye indiği takip edildi. Söz konusu seviye 2021 Mayıs ayından beri en düşük seviye olarak kendini gösterdi. 2021 yılı son çeyreği ortalama arındırılmış RKGE 111 seviyesinde oluşurken, 2022 yılının ilk çeyreğinde ise ortalama 110 seviyesine sınırlı da olsa bir geri çekilme olduğu izleniyor. Ancak mevcut endeks seviyesi pandemi önceki dönemin oldukça üstünde olmaya devam ediyor. Buna ek olarak ise eşik değerin üzerinde oluşu da ekonomik aktivitenin halen güçlü olduğunu gösteriyor.

▪ Mart ayında KKO’nun %76,6 seviyesinden %77,3’e, mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO’nun ise %77,2’den %78,2’ye yükseldiği talip edildi.

28 Nisan Perşembe

10:00 Nisan Ekonomik Güven Endeksi
▪ Ekonomik Güven Endeksi Mart ayında %2,5 oranında düşüş kaydederek 98,2 seviyesinden 95,7 seviyesine geriledi. Alt kalemlere bakıldığında endeksteki gerilemenin reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandığı gözleniyor.

10:30 TCMB Çeyrek dönemli Enflasyon Raporu
▪ Raporda TCMB’nin enflasyon ve çıktığı açığı tahmin patikası takip edilecek.

▪ Buna ek olarak TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nın sunum sonrası soru cevap seansı da yakından izlenecek.

12:00 Haftalık yabancı portföy hareketleri (15 – 22 Nisan)
▪ 8 – 15 Nisan haftasında hisse senedi piyasasında 26,9 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 36,8 milyon dolarlık sınırlı bir girişi yaşandı. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 1,02 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 960 milyon dolarlık bir yabancı satışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 382 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 469 milyon dolarlık bir yabancı çıkışı gerçekleşti.

12:00 Haftalık para ve banka istatistikleri (15 – 22 Nisan)
▪ 8 – 15 Nisan haftası içerisinde yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak toplam 0,78 milyar dolarlık bir artış yaşandı.

17:30 Hazine 3 aylık (Mayıs – Haziran – Temmuz) iç borçlanma stratejisi
▪ Bir önceki programda (Nisan – Mayıs – Haziran) Hazine Mayıs ayına ilişkin 53,3 milyar TL’lik iç borç servisi karşılığında 59 milyar TL’lik iç borçlanma öngörüsü paylaşmıştı.

29 Nisan Cuma

10:00 Mart Dış Ticaret İstatistikleri
▪ Ticaret Bakanlığı tarafından ay başında açıklanan dış ticaret verilerine göre 2022 yılı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat, %19,8 artarak 22.7 milyar dolar, ithalat ise %31 artarak 31 milyar dolar olarak gerçekleşti. 12 aylık kümülatif verilere bakıldığına ihracat 236 milyar dolar (%33 yıllık artış), ithalat ise 297 milyar dolar (%32 yıllık artış) kaydetmiş oldu.

▪ Önceki yıllarda enerji ve altın ihracatı/ithalatına ilişkin paylaşılan verilerin 2022 yılı başından beri haber bülteninde yer almadığını görüyoruz. Ancak yine Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan enerji verileri hariç tutulduğunda, ihracatın ithalatı karşılama oranının 4,5 puan artarak %95 olarak gerçekleştiğini belirtmesi çerçevesinde, Mart ayında yaklaşık 7-7,5 milyar dolar kadar enerji ithalatının olabileceğini hesaplıyoruz. Söz konusu enerji ithalatı seviyesi bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık %120 civarında artışı işaret ederken, dış ticaret açığındaki yükselişin önemli bir nedeni olarak kendini gösteriyor.

▪ Rusya-Ukrayna savaşı ile yüksek seviyelere gelen jeopolitik riskler çerçevesinde emtia fiyatlarında keskin bir yükseliş takip edilirken, enerji maliyetlerinin de bu trend içerisinde yer aldığını görüyoruz. Dolayısıyla enerji ithalatının daha yüksek seviyelere gelebileceğini ve cari işlemler dengesi üzerinde önemli bir baskı yaratabileceğini izliyoruz.

11:00 Mart ayı yabancı ziyaretçi verileri
▪ Devlet Hava Meydanları İşletmeleri’nin (DHMİ) yurtdışı yolcu sayısı ile Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan yabancı ziyaretçi sayıları arasında önemli bir korelasyon mevcut. En son olarak Mart ayına ilişkin açıklanan DHMİ yolcu istatistikleri turizm sektöründeki güçlü toparlanmanın devamını işaret etti. Buna göre Mart ayında dış hat yolcu sayısı 5,2 milyon olurken, yıllık bazda %109 oranında güçlü bir artış kaydetti. Diğer yandan pandemi öncesindeki 2019 seviyesine göre ise %15 oranında daha düşük izlendi. Bu çerçevede Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında turizm verilerine yansımanın henüz belirgin bir nitelikte olmadığı izleniyor.

▪ Yılbaşından kurum tahminimizin 2022 yılında brüt turizm gelirlerinin 30-31 milyar dolar seviyesine kadar yükselmesi yolunda olduğunu belirtmiştik. Ancak burada jeopolitik risklerin gündemde olmadığı bir baz senaryo kullanılmıştı. Ukrayna’dan Şubat ayı itibariyle 12 aylık kümülatif ziyaretçi sayısı 2,1 milyon iken toplam ziyaretçi sayısının %8’ini işaret ediyor. Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı ise yıllık 4,8 milyon ile toplamın %18’ini işaret ediyor. Turist başına ortalama yıllık gelirin 700-800 dolar civarında olduğu düşünülürse ilk aşamada yaklaşık 3,5-4 milyar dolar kadar aşağı yönlü turizm geliri revizyonu söz konusu olabilir.

10:00 İSO/S&P Global Nisan PMI verileri
▪ İSO/S&P Global PMI Mart ayında 49,4 olarak gerçekleşirken, bir önceki ayki 50,4 seviyesine göre önemli bir düşüş kaydetti. Böylece geçen sene Mayıs ayından beri ilk defa 50 eşik değerinin altına geri çekilme yaşanmış oldu. 3 aylık hareketli ortalamalara bakıldığında ise bir önceki yılın son çeyreğinde başlayan gerilemenin devam ederek 50,1 seviyesine gelindiği takip edildi.

▪ Mart ayı itibariyle bir dönemdir devam eden aktivitedeki ılımlı geri çekilmenin daha hızlandığı izleniyor. 2022 yılı için GSYİH büyüme tahminimizi %3 olarak korurken, mevcut durumda risklerin aşağı yönde olmaya başladığını belirtebiliriz.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim