Haftalık Piyasa Takvimi – (24-28 Ocak 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

24 Ocak Pazartesi

Hazine ihaleleri (2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 6 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalesi)

25 Ocak Salı

Hazine doğrudan satışı (5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli kira sertifikası doğrudan satışı)

10:00 Ocak Reel Kesim Güven Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı
▪ Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Aralık ayında 108,4 seviyesinden 106,1’e gerileme kaydederken, mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin de 112 seviyesinden 110,1’e gerilediği izlendi. Oldukça güçlü 3Ç21 ortalama RKGE sonrasında yılın son çeyreğine bir miktar gerileme yaşandığını, ancak endeks seviyesinin halen yüksek bir yeri işaret etmeye devam ettiğini görüyoruz. Hatırlanacağı üzere 1Ç21 de ortalama endeks 109,3, 2Ç21’de 108,1, 3Ç21’de ise 112,5 olarak gerçekleşmişti. Son çeyrek ortalamasına bakıldığında arındırılmış REKE’nin 111 seviyesine bir miktar gerileme kaydettiğini izliyoruz. Mevcut endeks seviyesi ise pandemi önceki dönemin üstünde olmaya devam ediyor.

▪ Sabit sermaye yatırım harcamaları endeksindeki güçlü seyrin Kapasite Kullanım oranlarında da takip edildiğini izliyoruz. Buna göre Aralık ayında KKO’nun %78,1 seviyesinden %78,7’ye yükseldiği görülüyor. Mevsimsel etkilerden arındırılmış KKO’da %77,6 seviyesinden %78,4’e oldukça hızlı bir yükseliş kaydetti. Mevcut seviyeler ek yatırım ihtiyacı resmi çizmeyi sürdürüyor.

27 Ocak Perşembe

Hazine doğrudan satışları (3 yıl vadeli altın tahvili ve 3yıl vadeli altına dayalı kira sertifikası doğrudan satışı)

▪ Açıklanan 3 aylık iç borçlanma stratejisine göre Hazine Ocak ayı içerisinde 49,2 milyar TL’lik iç borç servisi gerçekleştirecek. Karşılığında ise altı ihale ve üç doğrudan satış ile toplam 45,8 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor.

▪ Hazine ve Maliye Bakanlığı ay başından bu yana gerçekleştirdiği dört ihale ile birlikte şimdiye kadar toplam 14,3 milyar TL (ihale sonrası net satışlar dahil) iç borçlanma gerçekleştirdi. Hazine bu haftaki ihaleler ve doğrudan satışlar ile birlikte Ocak ayı borçlanma programını tamamlayacak.

10:30 TCMB Çeyrek dönemli Enflasyon Raporu
▪ Raporda TCMB’nin enflasyon ve çıktığı açığı tahmin patikası takip edilecek. Buna ek olarak TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nın soru cevap seansı da yakından takip edilecek.

▪ Kurum enflasyon tahmin patikasına baktığımızda Mayıs ayına kadar yıllık TÜFE’de artışın devam edeceğini ve %50 seviyelerine yakın bir noktaya varacağını, sonrasında Aralık’a kadar yatay bir seyrin hakim olacağını, Aralık ayında ise güçlü olumlu baz yılı etkisi nedeniyle yıllık enflasyonun %30-35 aralığına gerileyebileceğini düşünüyoruz. Bu enflasyon görünümü altında en iyi ihtimalle politika faizinde bütün bir yıl boyunca bir değişim olmaması durumunda bile derin çift haneli reel negatif faiz seviyelerinin söz konusu olacağını anlıyoruz. Bu noktada yakın vadede enflasyon ile mücadele tedbirlerinin neler olacağına ilişkin beklentiler sürerekten, kur üzerinde gelebilecek herhangi enflasyonist bir baskının kur korumalı mevduat ürünleriyle engellenmeye çalışıldığı dikkat çekiyor.

14:00 Para Politikası Kurulu toplantı özetleri
▪ PPK’nın 20 Ocak tarihli toplantı kararına ilişkin özetler yayınlanacak.

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (14 – 21 Ocak)
▪ 31 Aralık – 7 Ocak haftasında hisse senedi piyasasında 143 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 71,6 milyon dolarlık net yabancı satışı görüldü. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 1,86 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı olurken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 471 milyar dolarlık bir yabancı girişi yaşandı.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (14 – 21 Ocak)
▪ 31 Aralık – 7 Ocak haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak toplam 2,2 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı.

28 Mayıs Cuma

10:00 Ocak Ekonomik Güven Endeksi
▪ Ekonomik Güven Endeksi Aralık ayında 99,3 seviyesinden 97,6 seviyesine geriledi. Endeksteki gerilemenin tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynakladığı gözlendi.

▪ Tüketici güven endeksi Aralık ayında aylık bazda %3,1’lik düşüş 68,9’a inerken, reel kesim güven endeksi ise %1,7 oranında azalarak 110,1 seviyesine geriledi. Diğer yandan hizmet sektörü güven endeksi %0,5 oranında azalarak 118,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %0,4 oranında azalarak 121,5 değerini ve inşaat sektörü güven endeksi %3,9 oranında azalarak 90,0 değerini aldı.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim