Haftalık Piyasa Takvimi – (13-17 Haziran 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

13 Haziran Pazartesi

Hazine ihalesi (8 ay vadeli kuponsuz)
▪ Geçtiğimiz hafta içerisinde toplam 16,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, Haziran ayı içerisinde 19,2 milyar TL’lik iç borç servisi karşılığında toplam altı ihale ile birlikte 28 milyar TL’lik bir iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.

▪ Hazine 13 Haziran’da 8 ay vadeli kuponsuz ve 14 Haziran’da 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli iki ihale daha düzenleyecek ve Haziran ayı borçlanmasını tamamlayacak.

10:00 Nisan Sanayi Üretimi verileri
▪ Sanayi üretimi Mart ayında %9,5 oranında yıllık artış kaydederken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi artışının da %9,6 ile benzer oranda olduğu görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise Mart ayında öncü göstergelerinde işaret ettiği gibi %1,8 oranında bir düşüş kaydetti.

▪ İSO/S&P Global PMI Nisan ayında gerilemesini devam ettirerek 49,4 seviyesinden 49,2’ye geldi. Talep faktörlerinin zayıfladığı, fiyat ve arz yönlü baskıların devam ettiği bir düzlemin altı çizildi. Bu çerçevede Nisan ayında sanayi üretiminin bir önceki aya göre daha zayıf bir yeri işaret etmeye devam etmesi beklenebilir.

10:00 Nisan Ödemeler Dengesi İstatistikleri
▪ Dış ticaret verileri Nisan ayında cari işlemler dengesindeki bozulmanın devam edeceğini ve yıllık cari işlemler açığını 26 milyar dolar (GSYİH’nin %3,3’üi) seviyesine taşıyabileceğini işaret ediyor.

▪ Gerek enerji maliyetlerinin yüksek kalmaya devam etmesi, gerek para/maliye politikalarının gevşek kalarak büyüme ivmesinin desteklenmeye devam edeceğinin işaret edilmesi gerekse olası ek kredi genişleme adımları çerçevesinde cari işlemler tarafında tahminlerimizin daha üstünde bir açık oluşabilme riskini bir süredir iletiyoruz. Buna ek olarak son dönemde jeopolitik risklerin oldukça sert fiyatlamalara neden olması dolayısıyla (i) enerji ithalatına önemli ek bir yük gelmesi, (ii) turizm sektörünün de gelişmelerden negatif etkilenip önemli gelir kayıplarıyla karşılaşabilme olasılığı (3-4 milyar dolar kayıp senaryosu ile çalışıyoruz), (iii) dünya ekonomisinde büyüme oranlarında aşağı yönlü baskının ihracat performansımız üzerinde yaratabileceği olası olumsuz etkiler nedeniyle yılsonu cari işlemler açığı tahminimiz 35 milyar dolar civarında olurken, risklerin de yukarı yönlü olduğunu belirtmek gerekir.

14 Haziran Salı

Hazine ihaleleri (5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli)

15 Haziran Çarşamba

10:00 Mayıs Konut Satış verileri
▪ Konut satışları Nisan ayında toplam 133.058 adet olurken; aylık bazda %1 düşüş, yıllık bazda ise %39 artış kaydetti. Bir önceki yılın aynı döneminde toplam 95.863 adet konut satılmıştı. İpotekli konut satışları Nisan ayında 32.030 adet ile aylık bazda %6, yıllık bazda ise %83’lük bir yükselişi işaret etti. Geçtiğimiz yılın Nisan ayında aylık ortalama %18,13 olan ortalama konut kredi faizi Nisan 2022’de %18,24 oldu. Konut kredi faizi Mart ayında ise ortalama %18 seviyesindeydi. Nisan ayında yabancılara toplam 6.447 adet konut satışı gerçekleştirildi. Yabancılara Mart ayında 5.567 adet, geçtiğimiz yılın Nisan ayında ise 4.077 adet konut satılmıştı. 12 aylık toplam konut satışları Nisan ayında aylık bazda %2,4 oranında artış kaydederken, yıllık bazda ise %7,6 yükseldi.

11:00 Mayıs Merkezi Yönetim Bütçe gerçekleşmeleri
▪ Hazine ve Maliye Bakanlığı geçtiğimiz hafta Mayıs ayı nakit bütçe verilerini açıklamıştı. Buna göre Mayıs ayında nakit bütçe dengesi 142,9 milyar TL rekor fazla kaydederken, 12 aylık nakit bütçe açığının 28,5 milyar TL’ye (GSYİH’nın %0,4’ü) gerileme gösterdiği izleniyor.

▪ Mayıs nakit bütçe verileri, merkezi bütçe verileri için öncü niteliğinde.

17 Haziran Cuma

10:00 Haziran Piyasa Katılımcıları Anketi
▪ Mayıs ayı Beklenti Anketi sonuçlarına göre yılsonu enflasyon tahmini %46,44 seviyesinden %57,92’ye yükseltildi. 12 ve 24 aylık TÜFE beklentilerine baktığımızda da bir önceki anket döneminde sırasıyla %28,41 ve %17,68 olan tahminlerin, %33,28 ve %19,54 seviyesine yükseltildiği görülüyor. 5 yıl sonrasının TÜFE beklentisinin ise %10 sınırına geldiği ve dolayısıyla %5 resmi hedefine, önümüzdeki 5 yıl içerisinde de ulaşılması beklentisinin olmadığı bir kez daha resmedilmiş oldu.

10:00 Nisan Kısa vadeli dış borç stoku verileri
▪ Mart Kısa Vadeli Dış Borç Stoku 132,2 milyar dolar olarak açıklandı. 2021 sonu itibariyle kısa vadeli dış borç stoku 120,3 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Dolayısıyla 2021 yılsonu değerine göre 12 milyar dolar artış takip edildi. Söz konusu stok rakamının GSYİH’ya oranı ise %16,6 civarında.

▪ Ancak burada özellikle yakından takip ettiğimiz rakam “kalan vadeye göre Kısa Vadeli Dış Borç Stoku”. Diğer bir deyişle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçlar. Söz konusu rakam Mart 2022 itibariyle 181,4 milyar dolar. Bu rakamdan şube ve iştiraklere borçları çıkararak baktığımızda borç stokunun 163,4 milyar dolar olduğu görülüyor. (Söz konusu rakamın 45 milyar dolar gibi önemli bir kısmını da ticari krediler oluşturuyor) Vadesine bir yıl ve daha kısa kalan dış borçlara, önümüzdeki 12 aylık cari açık beklentisini de ekliyoruz. Cari işlemler açığının genişlemeye devam etmesi dış finansman ihtiyacı rakamının da yükselmesini beraberinde getiriyor. Böylece Türkiye’nin önümüzdeki 1 yıllık süreçteki dış finansman ihtiyacını 198,6 milyar dolar civarında hesaplıyoruz. Türkiye’nin yıllık dış finansman ihtiyacının GSYİH’ye oranını Mart sonu itibariyle %25 hesaplıyoruz.

▪ TCMB Kısa vadeli döviz borcunu hesaplarken, bankalar dışında yurtdışı yerleşiklerin yurtiçindeki mevduat hesaplarını, bankalardaki DTH hesaplarını, özel sektörün TL mevduat ve ticari kredilerini hesaplama dışında bulunduruyor. Bu hesaplamaya göre ise cari işlemler açığı tarafını eklemeden yapılan bir hesaplamada Mart kısa vadeli döviz cinsi finansal borç 109,2 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Yılbaşından beri gerek rezervlerdeki düşüş, gerek dış borç stokundaki artış ile beraber kısa vadeli döviz cinsi finansal borcun, rezervlere oranının yükseldiği takip ediliyor.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim