Haftalık Piyasa Takvimi – (10-14 Ocak 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

10 Ocak Pazartesi

Hazine ihaleleri (12 ay vadeli kuponsuz, 5 yıl vadeli sabit kuponlu)
▪ Açıklanan 3 aylık iç borçlanma stratejisine göre Hazine Ocak ayı içerisinde 49,2 milyar TL’lik iç borç servisi gerçekleştirecek. Karşılığında ise altı ihale ve üç doğrudan satış ile toplam 45,8 milyar TL iç borçlanma öngörülüyor.

10:00 Kasım İşgücü İstatistikleri
▪ Mevsimsel etkilerden arındırılmış işsizlik oranının Ekim ayında bir önceki ayki seviyesi olan %11,4’ün altına geldiği ve %11,2 olarak gerçekleştiği izlendi. Tarım dışı işsizlik oranında da %13,3 seviyesinden %12,9’a iyileşme görüldü. Daha geniş tanımlı işsizlik göstergelerine bakıldığında ise iyileşmenin takip edilemediğini görüyoruz. Buna göre mevsimsel etkilerden arındırılmış âtıl işgücü oranında %21,8 seviyesinden %22,8’a yükseliş gerçekleştirdi.

▪ GSYİH reel büyüme hızının çift hanelere gidebileceği bir yıl içerisinde pandemi döneminde yaşanan istihdam kayıplarının kapandığı ve önemli oranda üzerinde bir istihdam artışı olduğunu görüyoruz. Diğer taraftan geniş kapsamlı işsizlik göstergelerinde bir iyileşme trendinin olmadığını hatta yükselişlerin takip edildiğini göz ardı etmemek gerekir. Gelecek yıllarda ekonomi yönetimi tarafında yüksek büyüme oranları çerçevesinde işsizlik oranlarında düşüşler öngörülüyor. Ancak 2022 yılından itibaren büyüme aktivitesinde yükselişin ancak desteklerle sağlanabileceğini değerlendirirken, potansiyel üzeri bir büyüme dinamiğinin de gerek enflasyon gerek cari işlemler üzerinde yan etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

11 Ocak Salı

Hazine ihaleleri (5 yıl vadeli TLREF’e endeksli, 7 yıl vadeli değişken faizli)
10:00 Kasım Ödemeler Dengesi
▪ Kasım ayı dış ticaret verilerini ve turizm gelir/gider verilerini de göz önüne aldığımızda, cari işlemler dengesinin 2,2 milyar dolar kadar açık vermesini bekliyoruz. Beklentilerimiz doğrultusunda bir cari işlemler açığı gelmesi durumunda yıllık açık 14 milyar dolar’a gerileme kaydetmesini bekliyoruz.

▪ Pandeminin etkilerinin hafiflemesi ile gerek ihracat gerekse turizm sektöründe önemli ilerlemeler kaydedildi. Buna ek olarak altın ithalatının da yıllık ortalamalarının altına gerilemesinin cari açık üzerindeki baskıyı azalttığı takip edildi. Diğer taraftan son dönemde TL tarafında oldukça sert değer kayıplarının ileriki aylarda özellikle ithalat hacmine yansımasının öne çıkacağını dolayısıyla, bu kanal ile de cari işlemler dengesinde açığın daha hızlı kapanabileceğini düşünüyoruz. Ancak gerek enerji maliyetlerinin yüksek kalmaya devam etmesi, gerek para/maliye politikalarının gevşek kalarak büyüme ivmesinin desteklenmeye devam edeceğini işaret edilmesi gerekse olası ek kredi genişleme adımları çerçevesinde cari işlemler tarafında tahminlerimizin daha üstünde bir açık oluşabilme riskini de görüyoruz. Tahminlerimizi %3 GSYİH büyüme beklentisi ile yaparken, büyüme tahminlerimizin üzerinde de yukarı yönlü riskler oluştuğunu ifade ediyoruz.

13 Ocak Perşembe

10:00 Kasım Sanayi Üretimi
▪ Kasım ayı dış ticaret ve PMI verileri sanayi üretimi tahminleri açısından önemli bir ışık tutuyor. Buna göre ara malları ithalatının (enerji ve altın hariç, Euro bazında) kasım ayında %49 oranında yüksek yıllık artış kaydetti. Ek olarak İSO/Markit PMI verisinin Kasım ayında 52 seviyesine hafif kaydettiğini takip etmiştik. Öncü göstergeler halen sanayi üretiminin güçlü kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (31 Aralık – 7 Ocak)
▪ 24 – 31 Aralık haftasında hisse senedi piyasasında net yabancı çıkışı sürerken, tahvil piyasasında ise sınırlı bir yabancı alımı gözlendi. Buna göre söz konusu hafta içerisinde hisse senedi piyasasında 231 milyon dolarlık net yabancı çıkışı, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 41 milyon dolarlık net yabancı girişi yaşandı. Bu veriler çerçevesinde 2021 yılı içerisinde hisse senedi piyasasında toplam 1,43 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı olurken, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,15 milyar dolarlık bir yabancı girişi yaşandı.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (31 Aralık – 7 Ocak)
▪ 24 – 31 Aralık haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında, daha çok kurumlar kaynaklı olarak, fiyat etkisinden arındırılmış olarak toplam 2,58 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı.

14 Ocak Cuma

10:00 Aralık Konut Satış verileri
▪ Konut satışları Kasım ayında toplam 178.814 adet olurken; aylık bazda %30, yıllık bazda ise %59 oranında güçlü bir yükseliş kaydetti. Bir önceki yılın aynı döneminde toplam 112.483 adet konut satılmıştı. İpotekli konut satışları Kasım ayında 39.366 adet ile aylık bazda %40, yıllık bazda ise %61 artış kaydetti. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında aylık ortalama %15,7 olan konut kredi faizi Kasım 2021’de ortalama %17,1 oldu. Konut kredi faizi Ekim ayında ise ortalama %17,8 seviyesindeydi. Diğer konutlar ise Kasım ayında 139.448 adet ile aylık bazda %28, yıllık bazda ise %58’lik güçlü bir artışı işaret etti. Kasım ayında yabancılara toplam 7.363 adet konut satışı gerçekleştirildi. Yabancılara Ekim ayında 5.893 adet, geçtiğimiz yılın Kasım ayında ise 4.962 adet konut satılmıştı. 12 aylık toplam konut satışları Kasım ayında aylık bazda %5 oranında artış kaydederken, yıllık bazda ise %14’lük bir düşüşü işaret etti.

10:00 Ocak Piyasa Katılımcıları Anketi
▪ Aralık ayı anket sonuçlarında yılsonu TÜFE tahmini %19,31 seviyesinden %23,85’e revize edildi. 12 ve 24 aylık TÜFE beklentilerine baktığımızda da aynı tablo ile karşılaşıyoruz. Bir önceki anket döneminde sırasıyla %15,61 ve %11,76 olarak verilen ortalama tahminlerin, %21,39 ve %14,41 seviyesine yükseltildiği takip edildi.

▪ Diğer taraftan Aralık 2021 enflasyon gerçekleşmelerinin beklentilerin ötesinde bir yükseliş kaydetmesi ile beraber tahminlerin yukarı yönlü revizyonunun hızlanarak sürmesi beklenebilir.

▪ Anket sonuçları aynı zamanda piyasa katılımcılarının politika faizinde belirli vadelerdeki bekleyişlerini de veriyor. PPK’nın bir sonraki toplantısı 20 Ocak’ta gerçekleştirilecek

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim