Haftalık Piyasa Takvimi – (1-5 Ağustos 2022)

Bu hafta açıklanacak önemli veriler:

Yurt İçi Veri Takvimi

1 Ağustos Pazartesi

10:00 İSO/S&P Global Temmuz PMI verileri
▪ Arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ‘indeki gerileme Temmuz ayında daha belirgin hale gelerek 106,4 seviyesinden 103,7’ye geldi. Söz konusu seviye Temmuz 2020’den beri en düşük yeri işaret ediyor. Mevsim etkilerinden arındırılmış endeksin de 102,5’e gerileme kaydettiği görülürken, ekonomik aktivitedeki zayıflamanın daha belirgin hale geldiğini izliyoruz. Arındırılmış RKGE Ocak ayındaki 111,9 seviyesi sonrasında her ay düşüş sergiliyor.2022 ilk çeyreğinde ortalama 110 seviyesinde olan endeks, 2Ç’de ortalama 106,4’e gerilemişti. 3Ç22’ye girişin ise bu seviyenin oldukça altında bir yerde olduğunu görüyoruz. İSO/S&P Global PMI verilerinin de aktivitenin gidişatı konusunda vereceği resim yakından takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında PMI 48,1 seviyesine gerilemişti.

12:00 İTO Temmuz İstanbul enflasyon verileri
▪ 3 Ağustos Çarşamba günü açıklanacak olan TÜİK enflasyon verileri öncesinde İstanbul’da özellikle işlememiş gıda fiyatlarında nasıl bir değişim olduğunu yakından takip edeceğiz.

3 Ağustos Çarşamba

10:00 Temmuz Enflasyon verileri
▪ Temmuz TÜFE aylık değişiminin %4 civarında olmasını bekliyoruz. Beklentilerimiz çerçevesinde bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %82,5 seviyesinin üzerine taşınacaktır. Gerek temel mal ve hizmet fiyatlarında gerekse gıda fiyatlarında yükselişler beklerken, enerji fiyatlarında, akaryakıt fiyatlarındaki düşüş kaynaklı bir miktar durulma izlenebilir.

4 Ağustos Perşembe

10:00 TCMB Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu
▪ Söz konusu rapor teknik nitelikte olup politika mesajı içermez. Ancak TCMB’nin temel enflasyon eğilimi yolundaki değerlendirmeleri ve kısa vade enflasyon dinamikleri konusundaki analizleri yakından takip edilecek.

14:30 Temmuz ayı Reel Efektif Kur Endeksi
▪ TCMB TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksini Haziran ayı için 53,33 olarak açıkladı. Söz konusu endeks seviyesi bir önceki aya göre %4 oranında bir değer kaybını işaret ederken, son üç aydaki kümülatif reel değer kaybı %6,3 olarak gerçekleşti. Temmuz ayı ortalama eşit ağırlıklandırılmış sepet ve enflasyon tahminleri göz önüne aldığımızda REKE’nin 54,5seviyesinin bir miktar üzerine yükselmesi beklenebilir.

14:30 Haftalık yabancı portföy hareketleri (22 – 29 Temmuz)
▪ 15 – 22 Temmuz haftasında hisse senedi piyasasında 76,5 milyon dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç 4,2 milyon dolarlık sınırlı bir çıkış yaşandı. Yılbaşından bu yana bakıldığında hisse senedi piyasasında toplam 3,55 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 1,87 milyar dolarlık bir yabancı satışı olduğu takip ediliyor. Son bir sene içerisinde ise hisse senedi piyasasında toplam 3,13 milyar dolar, tahvil piyasasında ise repo işlemleri hariç toplam 2,07 milyar dolarlık bir yabancı çıkışı gerçekleşti.

14:30 Haftalık para ve banka istatistikleri (22 – 29 Temmuz)
▪ 15 – 22 Temmuz haftasında yerleşiklerin altın dahil DTH hesaplarında fiyat etkisinden arındırılmış olarak 0,74 milyar dolarlık bir düşüş takip edildi.

5 Ağustos Cuma

17:00 Hazine Temmuz Nakit Bütçe verileri
▪ Haziran ayında nakit bütçe 7,2 milyar TL açık verirken, faiz dışı açık ise 478 milyon TL olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran dönemi dikkate alındığında nakit bütçe dengesinin 38,3 milyar TL olduğu görüldü. Aynı dönemde faiz dışı denge ise 36,2 milyar TL fazla kaydetti. 2021’de Mart ayında TCMB’den gelen transferlerin etkisiyle nakit bütçe dengesinde fazla kaydedilirken, diğer tüm aylarda dengenin açık verdiği izlendi.

▪ Nakit bütçe verileri gelecek hafta 15 Ağustos’ta açıklanacak olan merkezi bütçe verileri için öncü niteliğinde olacak.

Yurt Dışı Veri Takvimi

Kaynak: Tacirler Yatırım Ekonomik Takvim