Haftalık Borsa Yorumları – (9-13 Kasım 2020)

Borsada destek seviyelerinden tepki alımları görülürken ve döviz kurlarında geri çekilmeler gözlemleniyor. Gösterge tahvil faiz oranında ise çıkış eğilimi sürüyor.

Piyasalar, ABD seçiminin etkisindeyken hafta sonu gerçekleşen ekonomi yönetimindeki değişimlerle başka bir gündem ile haftaya başlayacak. Bu açıdan iç piyasaların fiyatlama konusu öncelikle ekonomi yönetimindeki değişimlerin piyasalara yansımaları olacak. Borsalar pandemide ikinci dalga tedirginliğine bağlı kayıplarının önemli bir kısmını ABD seçim sonuçlarıyla geri geri aldı. Sonuçları kadar ABD başkanlık seçimi gibi önemli bir gündemin nispeten sorunsuz geçilmesi ilk aşamada olumlu fiyatlamaya konu olan gelişmeydi. Demokrat aday Joe Biden’ın kazandığı seçim sonrası, mevcut politikaların devamı ve parasal genişleme ile düşük faiz ortamının korunacağı ayrıca ABD teşvik paketinin yasalaşacağı beklentisinin artması iyimserliği destekleyebilir. Ancak bu yöndeki fiyatlamalar iç ve dış piyasalar tarafından önemli ölçüde realize edildi. ABD hükümeti, para harcamaya devam edecek varsayımı, seçim sürecinin uzaması ve belirsizlik olasılığı ABD dolarına değer kaybettirdi. Ayrıca seçimi Biden’ın kazanması ancak Senato’da Cumhuriyetçiler’in çoğunluğu koruma olasılığı dolar üzerinde baskıya neden olan bir başka gelişme olarak görüldü. ABD dolarının Euro ve Japon yeni başta olmak üzere altı para birimine karşı değerini gösteren Dolar Endeksi 94 seviyesinden 92 seviyelerine kadar geri çekildi. Buna karşılık Euro değer kazandı ve 1.16 seviyesinden 1.18 seviyesinin üzerine çıktı. Ayrıca faiz oranının değişmediği Perşembe günkü ABD Merkez Bankası (Fed) başkanı Powell, toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda “artan vakaları endişe verici olduğunu, olağanüstü belirsizlikle birlikte daha fazla mali desteğe ihtiyaç olduğunu ve gerekli görüldüğünde varlık alım programının değiştirilebileceğini” söylemesi olumlu algıya neden oldu. Piyasalar, parasal destek ve genişleme artabilir diye değerlendirildi. Zaten faiz de 2022’ye kadar sıfıra yakın kalacak. ABD dolarının zayıflaması Türkiye’nin de yer aldığı gelişen ülke para birimlerine değer kazandırdı. Salgın hastalıkta artan vaka sayılarına bağlı olarak İngiltere, Almanya ve Yunanistan gibi bazı ülkelerde kapanma ve kısıtlayıcı tedbirler alınmaya devam ediliyor. Türkiye’deki artışlara Sağlık Bakanı Koca, İstanbul öncelikli olmak üzere hemen her konuşmasında dikkat çekiyor. İstanbul Valiliği bazı önlemler açıkladı. Bu önlemlerin devamının gelme olasılığı yüksek. Durum böyle olunca ekonomilerde beklenen “V” tipi toparlanma muhtemelen zorlaşacak. Zaten son veriler bunu gösteriyor. Vaka sayıları ve ekonomik kapanmalar arttıkça veriler zayıflamaya tahminler ise olumsuz yönde değişmeye başladı. Bu gelişmelere göre piyasaların da pozisyon alması beklenebilir. Parasal genişleme ve düşük faiz her ne kadar borsaları canlı tutmaya devam etse de daha geniş vadede ülke ekonomilerindeki zayıflamanın yansımaları hissedilebilir. Dış piyasalarda olumlu hava sürüyor. İç piyasalarda özel gündem nedeniyle temkinli bir iyimserlikten söz etmek mümkün.

Endekste çıkış eğilimi sürüyor. İlk destekler 1.175-1.165 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde çıkış hareketi gücünü koruyabilir. Aksi takdirde sonraki destekler 1.150-1.125 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 1.202-1.210 seviyelerinde. Çıkışın devamı için bu seviyenin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 1.223-1.225 seviyelerinde. Endekste devam eden çıkış hareketi direnç seviyelerini geçmekte zorlanabilir.